Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Rusland

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Rusland

Rusland

Een rondreis door Rusland kan een flinke uitdaging zijn vanwege de enorme afstanden en soms beperkte verbindingen. We zetten een aantal highlights voor u op een rij die u echt gezien moet hebben wanneer u van plan bent naar Rusland te gaan.

Moskou

Moskou


Een bezoek brengen aan de Russische hoofdstad Moskou is niet te missen wanneer u naar Rusland gaat. Veel Russischer wordt het namelijk niet wanneer u door Moskou rondloopt met iconische plekken als het Rode Plein waar het Kremlin aan gelegen is of de Maria Boodschapskathedraal met de gouden torens. Ook wereldberoemd is de Basiliuskathedraal met de gekleurde torentjes. Als u even goed wilt shoppen dan is het GUM een goede plek voor u, voor souvenirs zijn het Izmailovsky Park en de Arbat een populaire locatie.

Siberië

Siberië


De uitgestrekte vlaktes van Siberië zijn ook zeker het bezoeken waard. U kunt hier dagenlang rondtrekken zonder andere mensen tegen te komen, vanwege de strenge kou gedurende acht maanden is het een zeer dunbevolkt gebied. U kunt genieten van de prachtige bergtoppen, de arctische gebieden en de uitgestrekte toendra. Ook staat het gebied bekend om de gigantische meren, het Baikalmeer bijvoorbeeld is net zo groot als heel Groot-Brittannië. Opvallend is de gastvrijheid van de locals in de Siberische dorpen waar u mooie Russische souvenirs voor het thuisfront kunt kopen.

Sint Petersburg

Sint Petersburg


Sint-Petersburg is een ander hoogtepunt van Rusland, ook wel het ‘Venetië van Rusland’ genoemd, vanwege de Europees aandoende sfeer. Het mooie is dat Peter de Grote Amsterdam als voorbeeld heeft gebruikt bij het bouwen van de stad, dit is terug te zien aan de vele grachten en vergelijkbare grachtenpanden. De stad kent vele architectonische hoogtepunten zoals de wereldberoemde Hermitage. Dit reusachtige museum bezit de grootste kunstcollectie ter wereld, waaronder werken van vele Nederlandse oude meesters. Andere hoogtepunten zijn de de St. Isaakskathedraal en het Stroganov Paleis.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Rusland is de Russische roebel (RUB). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 5, 10, 50, 100, 500, 1000 en 5000 RUB. Biljetten van 5000 RUB hebben een relatief grote waarde en zullen in kleinere winkels en buiten de grote steden soms moeilijk geaccepteerd worden, zorg er dus voor dat u ook voldoende kleine coupures op zak heeft. Biljetten van 5 en 10 RUB worden op dit moment vervangen door munten. Op dit moment (13-12-2016) is Rusland bezig om biljetten van 200 en 2000 RUB te introduceren, wij verwachten dat dit binnen korte tijd zal gebeuren.

Creditcards kunnen als betaalmiddel in de grote steden redelijk worden gebruikt. In hotels, grote winkels of grote restaurants kunt u over het algemeen goed met een creditcard betalen. Echter kunt u op veel plekken in Rusland nog niet pinnen. Zorg er daarom voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Rusland

Geld opnemen kan in Rusland met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Buiten de grote steden zult u waarschijnlijk niet kunnen pinnen, zorg er dus voor dat u op die plekken altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Er zijn geen limieten aan de hoeveelheid geld die u naar Rusland mee mag nemen, zowel de RUB als andere valuta’s zijn vrij in te voeren. Aan de uitvoer van valuta’s zitten wel limieten. Wanneer u boven de 3.000 Amerikaanse dollars, of de tegenwaarde daarvan in andere valuta’s wilt meenemen, dient u dit aan te geven bij de Russische douane.

Betaalgewoonten in Rusland

Het geven van fooi wordt steeds vanzelfsprekender in Rusland. Met name in Moskou en andere grote steden rekenen luxe hotels en restaurants vaak 10-15% servicekosten. Mochten de servicekosten niet in de rekening inbegrepen zijn dan is, afhankelijk van de service, een fooi van 10-15% acceptabel. Betaalt u per creditcard laat dan fooi contant achter, dit in verband met belastingregels die ervoor kunnen zorgen dat het personeel de fooi niet ontvangt. Fooi voor portiers, roomservice en kamermeisjes varieert van 65 tot 300 RUB. Het is niet gebruikelijk om taxichauffeurs fooi te geven. Het naar boven afronden van de rekening is voldoende. Het advies is om een betaalafspraak te maken voordat u in de taxi stapt.

De prijzen in winkels in Rusland staan over het algemeen vast. Op de markt of in toeristische gebieden kunt u vaak wel afdingen. Het beste is om weg te lopen als u de prijs te hoog vindt, mogelijk biedt de verkoper u dan een lagere prijs aan.

Wat bent u kwijt aan roebels in Rusland

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Rusland reist:

Flesje water - 35 RUB

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 500 RUB

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 1200 RUB

Cappuccino - 130 RUB

Halve liter bier - 80 RUB

Buskaartje - 35 RUB

Vervoer door Rusland

Per trein

Het openbaar vervoer in Rusland is opvallend goed geregeld, ook het reizen per trein kan prima. Elk station in Rusland heeft een loket waar u kaartjes kunt kopen, er zijn geen automaten. Let u er daarbij op dat de kaartverkopers geen Engels spreken en u duidelijk moet zijn waar u heen wilt. Houd rekening met extra reistijd als van u vanuit het buitenland Rusland in wilt reizen met de trein, want de wielen moeten altijd bij de grens vervangen worden, omdat ze anders niet op de Russische sporen passen.

Per bus

Uiteraard kunt u ook met bussen of veel voorkomende trolleybussen door Rusland reizen. We raden u echter aan dit voornamelijk in en rond de Russische steden te doen, want tussen de steden zelf zijn de wegen vaak vrij slecht en kan de reis in een overvolle bus vrij oncomfortabel worden. Voor goedkoop vervoer in de stad zelf is het een goede optie.

Per metro

In de grote steden als Moskou en Sint Petersburg is het metronetwerk goed ontwikkeld. Het is een snelle manier om u binnen de stad te verplaatsen. Hoewel de metro vaak niet verwarmd is en het, zeker gedurende de spitsuren, erg druk is. Toch is dit een veel gekozen manier van openbaar vervoer.

GWK Travelex in Rusland

GWK Travelex in Rusland

Voordat u naar de Rusland vertrekt, is het handig om alvast wat Russische roebels contant bij u te hebben voor de eerste dagen, voor de zekerheid. Deze roebels kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen vestigingen in Rusland heeft.

Bestel direct uw Russische roebels