Bestel direct
Home hero arrow

Koop Bulgaarse lev

Hoeveel Bulgaarse lev wilt u hebben?

= BGN=1 EUR
Toch een andere valuta?

Wat kunt u krijgen voor uw levs?

 • Cappuccino in een plaatselijk café

  2,5 BGN

 • Een dagkaart voor al het openbaar vervoer in Sofia

  4 BGN

 • Toegang tot het natuurhistorisch museum in Sofia

  4 BGN

 • Driegangenmaaltijd voor twee

  40 BGN

 • Dagtocht onder begeleiding naar het 1.000 jaar oude Rila-klooster

  81 BGN

Hoeveel Bulgaarse levs heb ik nodig?*

Kies alstublieft uw budget hierboven.


- +

- +

Wij adviseren:

 • budget
 • voor reiziger(s) voor
 • nacht(en)


Opnieuw berekenen

Onmisbare bestemmingen in Bulgarije

Sofia
 • Sofia
 • De Bulgaarse hoofdstad Sofia beschikt over prachtige oude kerken, waaronder de iconische, eeuwenoude Alexander Nevsky-kathedraal.
Varna
 • Varna
 • Varna heeft met haar mooie natuur, maar ook met bijzondere menselijke creaties, veel te bieden. Het Stenen Woud is een prachtig voorbeeld van natuurlijke schoonheid, terwijl de ruïne van het Aladzha-klooster een kijkje geeft in het verleden. De stranden langs de Zwarte Zee zijn een feest voor zonaanbidders.
Rabat
 • Bourgas
 • Het eiland St. Anastasia verenigt rust en stilte met traditionele charme, terwijl u op de berg Strandja kunt genieten van de meest spectaculaire uitzichten op de Bulgaarse kustlijn.

Vertrouw op GWK Travelex

Makkelijk te bestellen en snelle afhandeling

Mevrouw aan het loket was zeer rustig vriendelijk ,attent en gaf de nodige informatie. Kon niet beter.


Snel en voordelig

Een heleboel levs


Na de redenominatie in 1999 werd een nieuwe reeks munten en bankbiljetten ingevoerd – de vierde versie van de lev sinds zijn ontstaan in 1881. Elke lev bestaat uit 100 stotinki's. De munten van 1, 2, 5, 10, 20 of 50 stotinki worden vaak gebruikt.

Net als bij veel Europese landen die momenteel niet deelnemen aan de euro wordt er sinds het EU-lidmaatschap van Bulgarije in 2007 gesproken over het tijdstip waarop dit land over zou kunnen stappen op de Europese munt. Als gevolg daarvan kunt u op sommige plekken met euro’s betalen. Doorgaans is dit bij hotels in de grotere steden, maar op grote schaal is dit niet het geval.

Het wordt beleefd geacht om taxichauffeurs een fooi te geven. Voor een korte rit moet 1 of 2 lev voldoende zijn. Zorg dat u bij rondleidingen geen fooien in kleine munten geeft, want dit wordt soms gezien als beledigend. Ook hier is 1 of 2 lev voldoende. Hetzelfde bedrag kan worden gegeven aan barpersoneel (tenzij de bediening slecht was), en 10% is een vrij gebruikelijke fooi in een restaurant.

Vaak gebruikte bankbiljetten

Hoewel het bankbiljet van 1 lev nog steeds in gebruik is, wordt dit geleidelijk vervangen door het muntstuk van 1 lev. Het biljet wordt dus niet meer algemeen gebruikt. We gaan nu 2016 in, informatie is wellicht niet meer relevant?

De biljetten die u waarschijnlijk zult gebruiken zijn van 5 (roze), 10 (olijfkleurig), 20 (paars), 50 (bruin) en 100 (groen) lev. Houd voldoende munten van 1 of 2 lev bij de hand, zodat u kleinere rekeningen gemakkelijk kunt betalen.

De beste en slechtste euro-levkoers in de geschiedenis

Tijdens uw vakantie in Bulgarije wilt u heerlijk genieten van de mooie architectuur, de machtige bergen en de historische steden. Het laatste waar u zich druk om wilt maken is geld. Voordat u afreist naar Bulgarije is het daarom verstandig u alvast te verdiepen in de munteenheid: de Bulgaarse lev.

De euro-levkoers wordt aangeduid met EUR/BGN. Aan de getallen kunt u zien hoeveel Bulgaarse lev u krijgt voor één euro.

De wisselkoers van de Bulgaarse lev is in de afgelopen tien jaar redelijk constant geweest. Over het algemeen ligt de levkoers op 1/1,95. Enkele grote veranderingen waren een uitschieter naar beneden van 1,8924 in september 2011 en een uitschieter naar boven met 2,0443 in december 2016.

Ondanks dat de Bulgaarse lev dus redelijk stabiel is, raden wij u wel aan de actuele wisselkoers goed in de gaten te houden. Zo komt u niet voor verrassingen te staan tijdens uw rondreis door dit prachtige land en bent u goed op de hoogte van de waarde van uw Bulgaarse levs.

Meer informatie over de Bulgaarse lev

Vooraf aan uw reis kunt u bij GWK Travelex online vast wat Bulgaarse levs bestellen . Wanneer de Bulgaarse levs in huis zijn, is het handig om wat kennis op te doen over deze munt. Zo weet u precies wat voor een geld uw portemonnee opvult.

In 1881 kwamen de eerste Bulgaarse munten en biljetten in omloop. In 1991 kwam er weer een redenominatie. Dit is een proces waarbij de nominale waarde van een effect van de ene valuta in een ander wordt omgezet. Hierdoor kwam in dat jaar de vierde reeks van de munten uit.

De Bulgaarse munteenheid wordt aangeduid met de valutacode BGN. Ondanks het EU-lidmaatschap van Bulgarije in 2007, is het land nog steeds niet officieel overgestapt op de Europese munt. Op sommige plekken kunt u wel met euro’s betalen. Dit kan voornamelijk bij grote hotels in de grotere steden, maar ga hier niet automatisch van uit.

Elke lev bestaat uit 100 stotinki’s. De meest gebruikte munten zijn 2, 5, 10, 20 en 50 stotinki. De biljetten van de Bulgaarse lev zijn beschikbaar in 2, 5, 10, 20, 50 en 100 lev. Inmiddels is het biljet van 2 lev ingewisseld voor muntgeld. De biljetten met een waarde van 2 lev zijn nog wel in omloop in Bulgarije, maar niet meer omwisselbaar bij GWK Travelex. Het biljet van 100 lev heeft een relatief hoge waarde. Hierdoor worden deze biljetten weinig gezien in de portemonnees van Bulgaren en om ongemakkelijke situaties te voorkomen kunt u zich daarom beter beperken tot het biljet van 50 lev.

Bulgaarse levs bestellen en extra Bulgaarse levs verkrijgen op uw bestemming

Als u goed voorbereid op reis wilt gaan, kunt u hier uw Bulgaarse lev van tevoren kopen. U kunt uw bestelling dan ophalen bij een van de GWK Travelex vestigingen bij u in de buurt. Hierdoor stapt u met een gerust hart in het vliegtuig en komt u met name de eerste paar dagen in Bulgarije zonder geldstress door.

Maar op een vakantie gaan dingen toch altijd wat anders dan gepland. Zo ook op het gebied van geld. U shopt net iets te veel in Sofia, gaat iets vaker uit eten op de boulevards van het mooie Boergas en koopt meer souvenirtjes dan gepland in de historische dorpen. Kan gebeuren!

Mocht uw portemonnee eerder leeg zijn dan gedacht, is er niets aan de hand. Ondanks dat GWK Travelex geen vestiging in Bulgarije heeft, zijn er goede mogelijkheden om geld op te nemen in Bulgarije.

Zo kunt u met uw bankpas per dag een maximaal bedrag van 500 euro opnemen. U hoeft uw bankpas niet op wereldstand te zetten, maar houd er wel rekening mee dat Bulgarije buiten de eurozone zit. Hierdoor kan uw bank extra kosten per transactie rekenen.

Naast de Bulgaarse levs die u meeneemt vanuit Nederland is het ook handig om euro’s achter de hand te hebben in geval van nood. De eurobiljetten worden in Bulgarije niet ingenomen als er op geschreven is of als ze beschadigd zijn, dus let hier op bij uw vertrek.

Verkoop ongebruikte levbiljetten terug aan Travelex

Helaas komt aan alles een eind en zo ook aan uw hopelijk geslaagde vakantie in Bulgarije. Waar wellicht geen einde aan is gekomen, zijn de Bulgaarse bankbiljetten in uw portemonnee. Tijdens de uitstapjes, etentjes, winkelmomentjes en borrels op terrassen waren er een aantal momenten dat u geld moest bijhalen die nu nog in uw portemonnee zitten te wachten om uitgegeven te worden. Maar deze Bulgaarse levs krijgt u aan de straatstenen in Nederland niet kwijt. Wat te doen?

Mocht u weer aankomen op Schiphol Airport , kunt u uw overige biljetten weer omwisselen voor euro’s bij GWK Travelex, zowel voor als achter de douane. Ook kunt u uw Bulgaarse levs omwisselen bij een van de GWK Travelex vestigingen bij u in de buurt. Bij het omwisselen van uw Bulgaarse levs naar euro’s wordt er een provisie van 0,75% van het totaalbedrag gehanteerd. Hierbij geldt een minimum van €3,95 en een maximum van €7,50.

Ook is er de mogelijkheid om uw valuta in te wisselen tegen 0% provisie. U kunt bij aankoop van uw Bulgaarse levs voor slechts €6,00 gebruik maken van de Valuta terugkoopgarantie die 45 dagen geldig is. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat u in Nederland de biljetten tegen de oorspronkelijke wisselkoers én tegen 0% provisie kan inwisselen.

Het online kopen van Bulgaarse levs is heel eenvoudig

U kunt Bulgaarse levs online bestellen tegen een gegarandeerde wisselkoers waarna u het geld bij een lokale vestiging of voor vertrek op het vliegveld kunt afhalen.

 • 1. Selecteer uw valuta
 • Bepaal hoeveel Bulgaarse levs u nodig heeft

 • 2. Geef aan waar u het geld af wilt halen
 • Kies uit één van de GWK Travelex-vestigingen en de afhaaldatum

 • 3.Bevestiging
 • Per email ontvangt u een bestelbevestiging