Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Curaçao

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Curaçao

Curaçao

Als voormalig Nederlandse kolonie komen er nog steeds veel Nederlanders naar het benedenwindse eiland Curaçao om vakantie te vieren. Maar ook steeds meer toeristen met een andere nationaliteit weten dit Caribische eiland te vinden. Een aantal hoogtepunten op een rij. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Curaçao.

Zon, zee en strand

Zon, zee en strand


De voornaamste redenen waarom mensen Curaçao bezoeken zijn de prachtige stranden en het heerlijke klimaat. U kunt heerlijk ontspannen in één van de vele hotels waar u alle hectiek van Nederland even helemaal kunt vergeten. De temperatuur komt hier eigenlijk nooit veel lager uit dan zo’n 23 graden, het is dus elk moment van het jaar een ideale bestemming voor een ontspannen vakantie. Grote Knip en Cas Abou Beach worden gezien als twee van de mooiste stranden van Curaçao. Daarnaast bieden de wateren rondom Curaçao veel prachtige duikplekken, waarvan Playa Kalki en Playa Porto Marie, de bekendste zijn voor duikliefhebbers.

Willemstad

Willemstad


Een bezoek aan Willemstad is ook zeer de moeite waard. De Curaçaose hoofdstad wordt in tweeën gesplitst door de Sint Annabaai. Aan de oostzijde ligt de wijk Punda, waar u de bekende, prachtig gekleurde huizen zult vinden. Hoogtepunt is hier absoluut het geel-witte Penhagegebouw, onderdeel van de werelderfgoedlijst van UNESCO. De wijk Otrabanda is een goede plek om lekker te shoppen. Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden is de Koningin Emmabrug, de enige drijvende brug ter wereld die van hout gemaakt is. Deze pontonbrug drijft op 16 pontons die wegdraaien op het moment dat er een boot doorheen gaat, een bijzonder schouwspel!

Plantagehuizen

Plantagehuizen


Een duidelijk overblijfsel uit de koloniale tijd zijn de vele plantagehuizen die u op Curaçao kunt bezichtigen. Om goed de grond te kunnen overzien waarop gewassen werden verbouwd of schapen werden gehouden, werden de meeste van deze huizen hoog op de heuvels gebouwd. Het bekendste plantagehuis op Curaçao is het 18e eeuws Brievengat. Maar er zijn genoeg prachtig bewaard gebleven huizen te bezichtigen die u overal op het eiland kunt vinden, zoals het Landhuis Santa Martha, Landhuis Jan Kok, Landhuis Doktertuin en het Landhuis Ascension.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse gulden (ANG). Bankbiljetten zijn beschikbaar in 10, 25, 50 en 100 ANG. Al deze biljetten zijn in principe gangbaar. In kleine winkels of taxi’s kan het verkrijgen van wisselgeld soms een probleem zijn. Zorg er dus voor dat u voldoende kleine coupures op zak heeft.

Creditcards worden als betaalmiddel redelijk geaccepteerd op Curaçao. In hotels en grote winkels kunt u vaak met een creditcard betalen. Op veel plekken zult u echter nog steeds niet met een creditcard kunnen betalen. Zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen op Curaçao

Geld opnemen kan op Curaçao met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden zeer beperkt.

Het aanhouden van een buffer in alternatieve valuta is aan te raden op Curaçao. Aangezien de ANG gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar is het aan te raden om een reserve in USD aan te houden. Dollars zullen ook in vrijwel alle winkels en restaurants worden geaccepteerd. Daarnaast kunt u ook euro’s meenemen, deze zijn bij ieder wisselkantoor op Curaçao in te wisselen. Als u bedragen met een tegenwaarde van 10.000 Amerikaanse dollar of meer wilt invoeren op Curaçao, dient u dit aan te geven bij de douane.

Betaalgewoonten op Curaçao

Het geven van een fooi op Curaçao is zeer gebruikelijk. Kamermeisjes, tassendragers en gidsen verwachten over het algemeen een fooi. Ook in restaurants wordt een fooi gegeven van zo’n 10%. Daarnaast is het gepast om iedereen die u een goede service verleent een kleine fooi te geven om uw waardering te uiten.

Afdingen kan over het algemeen alleen in toeristische winkeltjes en op de markt, u kunt daar tot 20% proberen af te dingen. Een goede strategie is om niet zelf te beginnen met afdingen, maar weg te lopen als u de prijs te hoog vindt. Mogelijk brengt de verkoper dan zijn prijs omlaag. Op andere plekken kan in principe niet worden afgedongen.

Wat bent u kwijt aan guldens op Curaçao

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u naar Curaçao reist:

Flesje water - 2,80 ANG

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 21 ANG

Halve liter bier - 3 ANG

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 50 ANG

Cappuccino - 5,70 ANG

Buskaartje - 3,50 ANG

Wilt u uw euro’s voor Antilliaanse guldens wisselen, neem dan contact op met een GWK Travelex vestiging. Helaas kan deze valuta niet online besteld worden, omdat we de beschikbaarheid niet kunnen garanderen.

Vervoer op Curaçao

Per bus

De bus is een gangbaar vervoermiddel op Curaçao. Met een vrij goed ontwikkeld wegennetwerk en bussen die volgens een redelijk vast schema rijden, kunt u uw route per bus goed plannen. Konvoi zijn bussen die wat langere afstanden over het eiland afleggen volgens deze dienstregeling, u kunt ook op eigen initiatief een busje regelen als u met een grotere groep mensen op Curaçao bent.

Per auto

Met een huurauto bent u op vrij om Curaçao te verkennen zoals u het zelf wilt. De huurtarieven zijn over het algemeen overzichtelijk, u doet er echter wel goed aan om de huurauto al te boeken voordat u naar Curaçao vertrekt. Op die manier komt u niet voor verrassingen te staan bij aankomst. Let op dat de meeste verhuurbedrijven zich op het vliegveld bevinden en de minimumleeftijd in de meeste gevallen 21 jaar bedraagt.

GWK Travelex op Curaçao

GWK Travelex op Curaçao

Voordat u naar Curaçao vertrekt, is het handig om alvast wat Antilliaanse guldens contant bij u te hebben voor de eerste dagen, voor de zekerheid. Deze guldens kunt u eenvoudig hier in Nederland telefonisch bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen vestigingen op Curaçao heeft.