Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Denemarken

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Denemarken

Reisgids Denemarken

Denemarken is de ideale bestemming voor reizigers die van diversiteit houden. In de reisgids Denemarken leest u een aantal highlights die u wat ons betreft gezien moet hebben tijdens uw verblijf in dit prachtige Scandinavische land. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Denemarken.

Herleef de oude tijd van de Vikingen

Herleef de oude tijd van de Vikingen


Ongeveer duizend jaar geleden domineerde Denemarken de regio van Noordwest-Europa ten tijde van de Vikingen. Er is gelukkig nog veel bewaard gebleven wat herinnert aan die periode. Misschien wel de bekendste plek is Jelling, op het eiland Jutland, waar u nog originele runenstenen kunt bekijken die daar door de oude Vikingkoningen zijn neergezet. Daarnaast zijn er door heel Denemarken vele prachtige musea waar de geschiedenis van de Vikingen compleet weergegeven wordt. Ga zeker langs bij het Moesgaard Museum in Aarhus, terwijl het Vikingschip Museum in Roskilde een absolute must is als u meer wilt weten van de Vikingen en zelf een tocht wilt maken met een replica van een schip uit die tijd, een prachtige ervaring.

Kopenhagen

Kopenhagen


Denemarken heeft veel leuke, knusse steden die het bezoeken waard zijn, zoals Aarhus, Viborg en Billund. Maar de Deense hoofdstad Kopenhagen mag uiteraard niet ontbreken op uw things to do list. Beroemde bezienswaardigheden als het pretpark Tivoli, de lange winkelstraat Strøget en de Kleine Zeemeermin in de kleurrijke haven van Kopenhagen, Nyhavn, zorgen ervoor dat er altijd wel wat te doen is. Wilt u wat weg van de gebaande paden dan is de wijk Christiania absoluut een aanrader. Dit hippiedorp is een oud krakersbolwerk, gesticht in 1970. Af en toe is de sfeer daardoor nog steeds grimmig, maar inmiddels staat de wijk vol met gezellige cafés en terrassen en is een bezoek meer dan de moeite waard!

Ontspannen in de Deense natuur

Ontspannen in de Deense natuur


Het Deense landschap biedt zo ontzettend veel moois dat het moeilijk kiezen is. Trek naar het meest noordelijke punt van Denemarken om een blik te werpen op de landtong bij Skagen die het Kattegat en Skagerrak van elkaar scheidt, een prachtig natuurverschijnsel. Eén van de meest indrukwekkende natuurgebieden van Denemarken vindt u op het eiland Jutland. Hier kunt u eindeloze wandelingen en fietstochten maken door het Søhøjlandet (Merengebied), waar de rivier Gudenåen vele meren met elkaar verbindt. Naast Jutland zijn de eilanden Seeland en Funen ook absolute aanraders wanneer u voor het natuurschoon naar Denemarken gaat.

Geldzaken in Denemarken

Betaalmiddelen

Geld uitgeven tijdens uw trip door Denemarken doet u met de Deense kroon (DKK), sinds 1875 de officiële munteenheid van dit Scandinavische land. Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 50, 100, 200, 500 en 1000 DKK. Biljetten van 1000 DKK worden weinig gebruikt en u kunt deze biljetten daarom beter zoveel mogelijk vermijden. Alle andere biljetten worden veelvuldig gebruikt en zult u met grote regelmaat tegenkomen. Per oktober 2016 was 1 euro ongeveer 6,56 kronen waard.

Met uw creditcard kunt u op veel plekken betalen in Denemarken. Het kaartgebruik in Scandinavië is een van de hoogste ter wereld, dus u zult bij alles met een betaal of creditcard kunnen betalen. Echter adviseren wij toch altijd wat contant geld op zak te hebben, zodat u altijd een alternatief heeft.

Geld opnemen in Denemarken

Geld opnemen kan in Denemarken met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Voor reizen naar Denemarken hoeft u uw pas niet op wereldstand te zetten. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd er wel rekening mee dat u buiten de eurozone pint en dus voor iedere transactie moet betalen, probeer daarom het aantal transacties tot een minimum te beperken.

Als u graag een buffer wil meenemen in alternatieve valuta’s dan kunt u dit doen in alle grote valuta’s zoals euro’s en Amerikaanse dollars, deze zullen op vrijwel ieder wisselkantoor worden ingewisseld. Tevens worden alle andere Scandinavische valuta’s veelvuldig ingewisseld en in sommige grensstreken zelfs geaccepteerd in winkels.

Aangezien u binnen het Schengengebied reist, bent u in principe niet beperkt in de hoeveelheid contant geld die u meeneemt, zelfs niet als u met het vliegtuig reist. Uiteraard zal er bij hele grote bedragen door de lokale autoriteiten wel de nodige vragen worden gesteld.

Betaalgewoonten in Denemarken

In Denemarken is wettelijk bepaald dat servicekosten en fooi voor bedienend personeel in de prijs moet zitten. Als klant kan dit een nadeel zijn, de ober hoeft namelijk geen goede service te verlenen om fooi te krijgen. Aan de andere kant is het zonde dat uitzonderlijk goede service ook niet beloond kan worden. Ook bij taxichauffeurs is de fooi standaard in de prijs opgenomen. Het is dus niet nodig om fooi te geven. Sommige bars nemen de fooi op in hun rekening. Mocht dit niet het geval zijn dan is een fooi van 10% voldoende. Let wel goed op of de fooi al in de totaalprijs is opgenomen of niet. Het zou zonde zijn als u dubbele fooi geeft. In hotels is het, net als in de meeste andere landen, altijd netjes om 7 DKK fooi te geven aan degene die uw koffer draagt.

Afdingen is in Denemarken, net zoals in Nederland, niet gebruikelijk. Wij raden u aan niet af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen.

Wat bent u kwijt aan kronen in Denemarken

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Denemarken reist:

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 70 DKK

Flesje water – 15 DKK

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant – 175 DKK

Cappuccino – 20 DKK dollar

Halve liter bier - 30 DKK

Buskaartje – 17,50 DKK

Deense kronen bestellen bij GWK Travelex

Deense kronen bestellen bij GWK Travelex

Ga goed voorbereid op reis naar Denemarken. Bestel voor vertrek uw Deense kronen met de beste GWK Travelex wisselkoers en zonder commissie! Zo heeft u tijdens uw reis altijd Deense kronen op zak en dat geeft wel zo'n gerust gevoel!

DEENSE KRONEN BESTELLEN

Vervoer door Denemarken

Per vliegtuig

Ook al is Denemarken niet al te groot, u kunt vanaf het vliegveld Kopenhagen naar diverse steden in Denemarken zelf doorvliegen. Binnenlandse vluchten brengen u bijvoorbeeld snel naar Aarhus, Aalborg of Billund. Het is echter niet de goedkoopste manier van vervoer. Gezien de korte afstanden is een trein of bus beter aan te raden.

Per trein

De nationale treindienst van Denemarken, de DSB, heeft een wijdverspreid netwerk van spoorlijnen waarmee u letterlijk alle kanten uit kunt wanneer u met de trein wilt reizen. Zo kunt u genieten van het schitterende Deense landschap terwijl u rustig kan lezen over de prachtige, rijke geschiedenis van het land. Per trein bent u met een half uur in Odense, u doet er drie uur over om in Aarhus te komen, Aalborg is ongeveer in 4 uur te bereiken per trein.

Per bus

De bus is in Denemarken een ideaal vervoersmiddel wanneer u naar wat meer afgelegen delen van Denemarken wilt reizen. Er is echter niet één vervoerder waarmee u kunt reizen, dus u doet er goed aan om ter plekke informatie in te winnen bij de lokale VVV zodat u zeker weet dat u snel en veilig op uw gewenste plek van bestemming aankomt.

Bestel uw Deense kronen online

Bestel uw Deense kronen online

Voordat u naar Denemarken gaat, kunt u het beste gebruik maken van onze online valutaservice. Op deze manier kunt u voordelig uw gewenste hoeveelheid Deense kronen bestellen, haalt u uw bestelling op bij een GWK Travelex vestiging van uw keuze en heeft u alvast wat contant geld aan Deense kronen op zak voordat u vertrekt. Wel een gerust idee!

BESTEL UW DEENSE KRONEN HIER