Bestel direct
Home hero arrow

Rondreizen in Hongarije

Alles wat u moet weten van de mooiste plekken in het middelpunt van Europa, van klassieke badhuizen en rijke tradities tot uitgestrekte meren en onvergetelijk natuurschoon.

Uw verblijf in Hongarije

Natuurlijk kent iedereen Boedapest, die beroemde stad aan de Donau, hoofdstad van Hongarije. Wat weinigen weten is dat er nog veel meer prachtige dorpen en steden te bezoeken zijn die nog veel beter de rijke tradities en cultuur van Hongarije weergeven. Een tocht langs de vele meren en door nationale parken zullen u ook een hele andere kijk op dit prachtige land geven.

Boedapest, stad van folklore en tradities

Boedapest, stad van folklore en tradities

Wat voor trip u ook door Hongarije maakt, Boedapest kan uiteraard niet op uw things to do lijst ontbreken. Het heeft de grandeur van een Europese hoofdstad, maar tegelijkertijd ook de knusse charme van het landelijke karakter waar Hongarije om bekend staat. Op het hoger gelegen Boeda heeft u vanaf burcht een prachtig uitzicht op het lager gelegen stadsdeel Pest. Het is ook de plek om veel te weten te komen van de Hongaarse geschiedenis. Nadat u het indrukwekkende parlementsgebouw heeft bezocht is het tijd voor ontspanning. Geen betere plek dan in een van de talrijke badhuizen van de stad, waarvan het Széchenyi Badhuis het meeste tot de verbeelding spreekt.

De grootsheid van het Balatonmeer

De grootsheid van het Balatonmeer

Het grootste meer van Midden-Europa, het uitgestrekte Balatonmeer draagt deze eervolle benaming. Gaat u voor een wat actievere vakantie dan zijn er rond dit meer volop mogelijkheden tot recreëren. Met de mountainbike het meer rond, zeilen of kajakken op het meer zelf en in de zomer lekker zonnen en zwemmen in het warme water. Wanneer u langs de oevers van het meer reist dan komt u prachtige dorpen tegen, waarbij u zeker even een kijkje moet nemen in Siófok, een prachtig havenstadje met heerlijke visrestaurants en gezellige cafés om na te genieten van een inspannende, actieve dag in en om het water.

Natuurparken in overvloed

Natuurparken in overvloed

Bent u een natuurliefhebber dan kunt in Hongarije uw hart ophalen. Op de grens met Slowakije bevindt zich het bijzondere Aggtelek natuurpark. Het grootste gedeelte van het beschermde gebied bevindt zich namelijk ondergronds. U treft hier een van de grootste ondergrondse grottenstelsels aan van Europa. Het meest populair is de Baradla grot, waar u het beste met een gids een tour kunt maken. Het is makkelijk de weg kwijtraken in een ruim 26 kilometer lang ondergronds doolhof. Het beroemdste natuurpark van Hongarije is het Hortobágy park, met haar kenmerkende steppen, ook wel poesta’s genaamd en typische steppe runderen. U kunt hier fantastische lange wandelingen maken en genieten van de weidsheid van de Hongaarse natuur.

Geldzaken in Hongarije

Betaalmiddel

In Hongarije betaalt u met de forint. Er zijn flink wat coupures in omloop, u betaalt met biljetten van 200, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000 forint. Voor kleinere uitgaven zijn munten van 5, 10, 20, 50, 100 en 200 forint handig om te gebruiken. Hongarije staat al langer op de nominatie om over te stappen op de euro, maar die overgang is al een paar keer uitgesteld. Voorlopig zult u het dus nog steeds met de Hongaarse forint moeten doen.

De creditcard is in Hongarije een breed geaccepteerd betaalmiddel. Zeker in de grotere steden kunt u bij hotels, winkels en restaurants vrijwel overal met uw creditcard terecht. Trekt u wat meer de binnenlanden van Hongarije in dan wordt de kans wel groter dat cash geld de enige manier van betalen is, met name op lokale markten en kleinere winkeltjes. Ook wanneer u voor een paar dagen erop uitgaat in de Hongaarse natuur is het geen overbodige luxe voldoende Hongaarse forinten in cash bij u te hebben.

Geld opnemen in Hongarije

In Hongarije hoeft u niet bang te zijn dat u ergens geen geld kunt pinnen, geldautomaten zijn er in overvloed. Alleen op plekken wat verder weg van de toeristische trekpleisters moet u wellicht even zoeken naar een geschikte pinautomaat. Houd er wel rekening mee dat u alleen geld opneemt bij een automaat die aan een bankkantoor verbonden is, dus niet zomaar bij een of andere ATM in een winkel, aangezien u daar veel hogere transactiekosten betaalt. Reken ook altijd af in Hongaarse forinten wanneer u die optie krijgt tijdens het pinnen, ook dat voorkomt hogere transactiekosten.

Betaalgewoonten in Hongarije

Fooi geven is in Hongarije gebruikelijk in restaurants, wat minder in kleinere horecagelegenheden als u alleen ergens een drankje drinkt. Het gemiddelde uurloon van het horecapersoneel in Hongarije ligt niet hoog, vandaar dat een fooi erg gewaardeerd zal worden. Let wel goed op of de fooi niet al bij het totaal van de rekening is opgeteld in de vorm van servicekosten, dan hoeft u zich niet verplicht te voelen om nog eens extra fooi te geven. Ander dienstverlenend personeel zoals kamermeisjes en taxichauffeurs zullen een kleine fooi zeker op prijs stellen.

Ga goed voorbereid op reis naar Hongarije, bestel uw Hongaarse forint voor aanvang van uw reis. Zo heeft u altijd Hongaarse forint op zak tijdens uw reis en dat geeft wel zo'n gerust gevoel!

BESTEL HONGAARSE FORINT

Vervoer in Hongarije

Hongarije is een heerlijk land om doorheen te reizen. De infrastructuur is goed op orde, met een prima verzorgd wegennetwerk, maar ook via het spoor is het comfortabel reizen. Uiteraard moet u goed opletten welke verbindingen er zijn mocht u wat verder van de grote steden verwijderd zijn, maar over het algemeen is elke uithoek in Hongarije goed te bereiken.

Per trein

Inmiddels enigszins verouderd, maar het treinnetwerk in Hongarije is perfect om een mooie rondreis te maken. Bent u van plan om regelmatig van de trein gebruik te maken dan is het handig om een treinpas aan te schaffen waar u meerdere dagen op kunt reizen. Dit bespaart u flink wat kosten. Overigens goed om te weten voordat u voor uw treinreis in Hongarije betaalt, dit is gratis voor ouderen boven de 65 jaar. Dat geldt overigens ook voor alle andere vormen van openbaar vervoer in Hongarije.

Per fiets

Wat opvalt in Hongarije is dat er op veel plekken prachtige fietsroutes zijn aangelegd. Niet alleen in Boedapest is dat het geval, ook langs de oevers van het Balatonmeer en in andere natuurgebieden als het Matra gebergte en het Hortobágy park kunt u de omgeving perfect met de fiets verkennen. Op de meeste plekken waar het iets toeristischer is, zijn genoeg fietsverhuurbedrijven te vinden die u op weg helpen met de fiets die het beste past bij de tocht die u voor ogen heeft. Vraag ook altijd even bij uw hotel of ze fietsen hebben staan, dat scheelt weer in de kosten.

GWK Travelex in Hongarije

GWK Travelex in Hongarije

Wilt u euro’s omwisselen naar forinten voordat u naar Hongarije vertrekt? U kunt uw forinten snel en eenvoudig online bestellen zodat u te allen tijde de scherpste GWK wisselkoers krijgt voor uw euro. Om u zo makkelijk mogelijk te maken kunt u uw bestelde forinten op komen halen bij een GWK vestiging bij u in de buurt. Natuurlijk kunt u uw geldbestelling ook altijd op Schiphol of Rotterdam Airport afhalen, voordat u naar Hongarije vertrekt. Met cash geld op zak gaat u toch met een wat rustiger gevoel op reis, wel zo prettig!

BESTEL HIER UW HONGAARSE FORINT