Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Maleisië

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Maleisië

Maleisië

Prachtige bounty eilanden, ongerepte natuur en een warme ontvangst wanneer u door het land reist, Maleisië heeft werkelijk alles. We zetten een aantal highlights voor u op een rij die u niet mag missen wanneer u in Maleisië bent. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Maleisië.

Oost-Maleisië

Oost-Maleisië


Oost-Maleisië is een stuk minder bekend onder toeristen dan West-Maleisië. Op zich apart, aangezien zich aan deze kant van het schiereiland de mooiste stranden bevinden. Het feit dat dit deel de islamitische kant betreft, zorgt ervoor dat er niet tot diep in de nacht wordt gefeest, maar het voornamelijk heerlijk rustig is. Dit deel van Maleisië ligt daarnaast ook op Borneo en u kunt zich hier vergapen aan de prachtige natuur van dit tropische eiland met uitgestrekte bossen en oerwoud. Een georganiseerde tocht op zoek naar orang-oetans is zeker aan te raden!

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur


Een bezoek aan de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur is ook zeer de moeite waard. Deze wereldstad is een mix van de oude Aziatische en de moderne westerse cultuur. Een perfect voorbeeld hiervan is het uitzicht vanaf de Petronas Twin Towers, één van de hoogste wolkenkrabbers van Azië. ‘s Avonds is het plein Dataran Medeka een prachtige plek om rond te lopen. Schitterende koloniale gebouwen, rijk verlicht en heerlijke restaurants om te ontspannen na een drukke dag sightseeing.

Langkawi

Langkawi


Als u zin heeft om heerlijk bij te komen onder de Maleisische zon dan raden wij u aan een bezoek te brengen aan het eiland Langkawi. Dit vrij toeristische eiland ligt aan de noordwestelijke kant van het schiereiland Maleisië, maar heeft ook plekken die nog vrij ongerept en onontdekt zijn, vooral de dorpen in het noorden van het eiland. Het eiland is er vooral om volledig te ontspannen op de hagelwitte stranden en in het helblauwe water, genietend van een overheerlijke cocktail in de warme zon, heerlijk!

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Maleisië is de Maleisische ringgit (MYR). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 MYR. Al deze biljetten zijn zeer gangbaar, biljetten van 100 MYR zullen soms wat problemen geven aangezien kleine winkels of taxichauffeurs niet altijd voldoende wisselgeld zullen hebben. Zorg er dus voor dat u voldoende kleine coupures op zak heeft.

Creditcards zult u in de meeste grote winkels en hotels als betaalmiddel kunnen gebruiken. Echter is Maleisië een echte contant geld georiënteerde samenleving. U zult op veel plekken daarom alleen contant kunnen betalen. Zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Maleisië

Geld opnemen kan in Maleisië met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal €500 per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Buiten de grote steden zult u waarschijnlijk niet kunnen pinnen, zorg er dus voor dat u daar altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Het is altijd verstandig om een buffer bij u te hebben in alternatieve valuta. In Maleisië worden grote valuta’s zoals Amerikaanse dollars en Singapore dollars op vrijwel ieder wisselkantoor gewisseld. Daarnaast zullen ook euro’s op de meeste wisselkantoren worden geaccepteerd. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd. Als u meer dan 30.000 Maleisische ringgit, of vreemde valuta met een tegenwaarde van 10.000 Amerikaanse dollars, wilt in- of uitvoeren dan dient u dit aan te geven bij de Maleisische douane.

Betaalgewoonten in Maleisië

Maleisiërs geven geen fooi en verwachten zelf ook geen fooi. Maleisische obers ontvangen een relatief hoog basissalaris, waardoor het geven van fooi niet noodzakelijk is. Restaurants voegen 10% servicekosten en 5% belasting aan de rekening toe. Het is niet heel waarschijnlijk dat bedienend personeel hier iets van terugziet. Bij goede service laten locals soms kleingeld of een berichtje achter (dit geldt niet voor goedkope restaurants of kraampjes). Het geven van fooi kan zorgen voor een betere service tijdens uw verblijf. Taxichauffeurs, kappers en andere service verleners verwachten geen fooi. Het geven van fooi is dus niet nodig. De enige uitzondering is hotelpersoneel. Het is gebruikelijk om portiers, piccolo’s en roomservice tussen de 2 MYR en 10 MYR fooi te geven.

Prijzen in grote winkels of hotels staan in Maleisië over het algemeen vast. Op de markt of in toeristische winkeltjes kunt u stevig afdingen. Zet laag in, zodat u wat ruimte heeft om te onderhandelen. Een ander goed advies is om weg te lopen als u de prijs te hoog vindt, mogelijk komt de verkoper dan met een ander bod.

Wat bent u kwijt aan ringgit in Maleisië

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Maleisië reist:

Flesje water - 1,50 MYR

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 10 MYR

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 30 MYR

Cappuccino - 10 MYR

Halve liter bier - 11 MYR

Buskaartje - 3 MYR

Vervoer door Maleisië

Per vliegtuig

De meest laagdrempelige manier om door Maleisië te reizen is per vliegtuig. U zult er veel low budget maatschappijen vinden waardoor u voor een binnenlandse vlucht soms niet meer dan € 20,- euro betaalt. Let daarbij vooral op aanbiedingen van maatschappijen als AirAsia, Malindo Air en MASWings, soms kunt u dan al voor slechts enkele euro’s een vliegticket aanschaffen.

Per bus

Ook het reizen per bus is zeer gebruikelijk in Maleisië. U bespaart sowieso flink op uw budget, aangezien een busreis van al enkele honderden kilometers slechts enkele euro’s kost en zelfs het nodige comfort biedt. Tussen een aantal grote steden rijden bijvoorbeeld streekbussen voorzien van vliegtuigstoelen en in sommige gevallen zelfs Wifi. De meest gangbare busmaatschappijen zijn Nice, Plusliner en Transnasional.

Per boot

Als schiereiland is Maleisië aan alle kanten omgeven door water. Reizen per boot is daarom heel gewoon, zeker als uw bestemming één van de prachtige eilanden voor de Maleisische kust betreft. Er zijn lokaal veel bedrijfjes die boottochten naar de eilanden aanbieden. Let daarbij wel goed op en zorg dat u met een stevige boot de overtocht maakt, aangezien door het weer en de golfslag het onderweg niet altijd een pretje is.

GWK Travelex in Maleisië   

GWK Travelex in Maleisië  

Voordat u naar Maleisie vertrekt is het handig om alvast wat Maleisische ringgit contant bij u te hebben voor de eerste dagen, voor de zekerheid. Deze ringgit kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. We hebben ook Travelex vestigingen op de grote luchthavens en in de grote steden in Maleisië, dus u kunt ook altijd ter plekke bij ons uw geldzaken regelen zodat u met een goed gevoel uw rondreis door Maleisië begint.

Bestel direct uw Maleisische ringgit