Bestel direct
Home hero arrow

Reisgids Noord-Ierland

Alles wat u moeten weten wanneer u een rondreis maakt langs de meest mystieke en idyllische spots van Groot-Brittannië, gelegen aan een van de mooiste kustlijnen van West-Europa.

Reisgids Noord-Ierland

Ook al is Noord-Ierland qua oppervlakte slechts een derde van Nederland, u zult voor uw gevoel toch te weinig tijd hebben om al het moois van dit prachtige land tijdens uw verblijf te ontdekken. Natuur, whisky, bruisende steden, dit schitterende land heeft werkelijk alles in zich. In de reisgids over Noord-IerlandWe zetten een aantal absolute aanraders voor u op een rij.

Bruisend Belfast

Bruisend Belfast

Veel rondreizen hebben een hoofdstad als vertrekpunt. Belfast is in ieder geval een perfecte locatie om uw verblijf in Noord-Ierland af te trappen. Met een prachtige ligging aan de monding van de Farset, een vertaling van de oorspronkelijke naam Béal Feirste, heeft Belfast veel kenmerken van een bruisende havenstad. Bezoek zeker de oude scheepswerven, wereldberoemd door het te water laten van de Titanic, waar u ook een heus Titanic monument vindt. Een ander indrukwekkend monument van de stad is de St. Anne’s Cathedral. In de wetenschap dat katholieken en protestanten elkaar decennialang het leven zuur gemaakt hebben krijgt dit schitterende bouwwerk nog meer lading.

Whisky, terug naar de bron

Whisky, terug naar de bron

Wanneer u een Noord-Ierse whisky drinkt dan is de kans groot dat deze geproduceerd is in de oudste whisky destilleerderij ter wereld, de Old Bushmills Distillery. Bent u een liefhebber van whisky dan staat deze plek ongetwijfeld op uw bucketlist en moet u zeker een rondleiding volgen en met eigen ogen zien welk proces uw favoriete drank doormaakt om het glas te bereiken. Vanwege de rijke, lange historie mag het zich als een van de weinige merken een echte ‘oer-whisky’ noemen.

Natuurschoon op z’n mooist

Natuurschoon op z’n mooist

Wilt u de allermooiste plekken van Noord-Ierland aandoen dan is het aan te raden om niet al te lang op dezelfde plek te blijven om zoveel mogelijk te kunnen zien. Een uniek natuurverschijnsel is de Giants Causeway, een verzameling basaltzuilen die langs de ruige kust ineens tevoorschijn komen. Ze zijn het indrukwekkende resultaat van sterk afkoelende lava na een vulkaanuitbarsting miljoenen jaren terug. Wilt u de spanning van de populaire serie Game of Thrones zelf ervaren dan moet u zeker een wandeling maken onder de inmiddels beroemde Dark Hedges, waar fragmenten uit de hitserie zijn opgenomen. De eeuwenoude beuken aan de kant van de weg geven het geheel een sprookjesachtig uiterlijk, een van de mooiste plekken van het natuurrijke Noord-Ierland!

Reisgids Noord-Ierland - Geldzaken

Betaalmiddel

Als onderdeel van de UK wordt er in Noord-Ierland vanzelfsprekend met de Britse pond betaald, alhoewel de locals liever spreken van het Noord-Ierse pond. De gebruikte coupures en munten zijn overigens wel precies hetzelfde. U kunt in Noord-Ierland betalen met briefjes van 5, 10, 20, 50 en 100 pond. Ook zijn er munten van 1 en 2 pond in omloop. Het Britse pond is onderverdeeld in 100 pence, met beschikbare munten van 1p, 2p. 5p, 10p, 20p en 50p.

Met uw creditcard kunt u goed terecht in Noord-Ierland. Zowel Visa als Mastercard worden over het algemeen overal geaccepteerd, zeker in de hotels en restaurants in de grotere Noord-Ierse steden. Gaat u wat meer de natuur in of reist u door de kleine dorpjes langs de prachtige kustlijn dan wil het nog weleens voorkomen dat het betalen met creditcard bij wat kleinere winkels of restaurants niet mogelijk is. Neem voor deze gevallen dan ook altijd voldoende Noord-Ierse ponden aan cash mee wanneer u op pad gaat.

Geld opnemen in Noord-Ierland

U zult in Noord-Ierland nergens problemen hebben om geld op te nemen. Er zijn overal genoeg geldautomaten te vinden, zelfs de kleinere dorpen hebben er tegenwoordig wel één. Elke bank zal wel transactiekosten rekenen, houd daarom het aantal transacties beperkt en probeer een flink bedrag Noord-Ierse ponden op te nemen als u weet dat u het geld de dagen daarna nodig heeft. Dat scheelt u aardig wat transactiekosten en u weet zeker dat u altijd voldoende cash geld bij u heeft, wel zo’n gerust gevoel.

Betaalgewoonten in Noord-Ierland

Net als in de meest West-Europese landen is het geven van fooi gebruikelijk in horecagelegenheden en hotels. Stapt u in een taxi dan spreekt u meestal vooraf een ritprijs af met de chauffeur of staat de prijs al vast. In dat geval is het aan u om te bepalen of u nog fooi geeft, afhankelijk van de kwaliteit van het vervoer.

Britse ponden bestellen voor uw reis naar Noord-Ierland

Britse ponden bestellen voor uw reis naar Noord-Ierland

U doet er verstandig aan om voor uw vertrek naar Noord-Ierland, Britse ponden te bestellen. Dan heeft u voldoende cash geld bij u wanneer u in Noord-Ierland aankomt. Ook tijdens uw rondreis is cash geld ideaal voor kleinere uitgaven of wanneer er even geen geldautomaat in de buurt is en u toch geld uit wilt geven. Bestel uw Britse ponden daarom voordelig online bij GWK Travelex en haal uw geldbestelling op bij een vestiging die u het beste uitkomt.

BRITSE PONDEN BESTELLEN

Reisgids Noord-Ierland - Vervoer

Auto

Het wegennetwerk is in Noord-Ierland prima verzorgd. U kunt ook via de weg op de meeste plekken komen, hoewel het langs de kust af en toe goed zoeken is over de kleine weggetjes op weg naar de volgende bezienswaardigheid. Het openbare vervoer in Noord-Ierland is ook goed geregeld, u hoeft dus niet altijd zelf achter het stuur te kruipen. Groot voordeel is dat u zelf kunt genieten van de prachtige omgeving tijdens uw reis.

Per trein

Noord-Ierland heeft met NI Railways een goed verzorgd spoornetwerk, waar zowel locals als toeristen druk gebruik van maken. Tussen de grote steden rijden vooral intercity’s. Heeft u geen haast en wilt u af en toe eens uitstappen op een slaperig klein stationnetje in een prachtig Noord-Iers dorp dan zijn er voldoende ‘gewone’ treinen met meer stops onderweg. Ideaal natuurlijk om rustig alles van de schitterende omgeving in u op te nemen.

Per bus

Reist u liever met de bus dan kan dat ook prima in Noord-Ierland. De vele buslijnen tussen de grote steden en kleinere dorpen worden verzorgd door Translink Ulsterbus. Let goed op de vele mogelijkheden die er zijn om met korting te reizen, bijvoorbeeld buiten de piekuren of voor reizigers in bepaalde leeftijdsgroepen. De bussen zijn erg comfortabel, dus zak heerlijk onderuit en geniet onderweg van al het moois dat Noord-Ierland te bieden heeft!

Britse ponden bestellen bij GWK Travelex

Britse ponden bestellen bij GWK Travelex

Zorg voor een goede voorbereiding en bestel voor vertrek naar Noord-Ierland Britse ponden bij GWK Travelex. De Britse ponden kunt u eenvoudig online bestellen met een scherpe GWK Travelex wisselkoers. Bepaal zelf het gewenste afhaalmoment en haal uw bestelling veilig af bij een GWK Travelex vestiging.

BESTEL HIER UW BRITSE PONDEN