Bestel direct
Home hero arrow

Geldzaken in het Verenigd Koninkrijk: onze tips en adviezen

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk

Wanneer u gaat voor een afwisselende trip dan is een reis langs de Britse Eilanden een echte aanrader. Prachtige natuur in het noorden, het Engelse platteland in het zuiden en de gezelligheid van de Britse steden zoals Londen, we zetten het allemaal voor u op een rij. Bovendien zullen we een advies en tips geven met betrekking tot geldzaken die u kunt verwachten in dit land, zodat u onbezorgd op reis kunt gaan.

Londen

Londen


Londen is een geweldige bestemming voor een citytrip. Uiteraard is een bezoek aan de eyecatchers van de stad, de Londen Eye en de Big Ben, zeker aan te raden. Bent u een liefhebber van snuisterijen en de gezelligheid van de markt, dan moet u zeker even langs bij Covent Garden. Hier bent u er zeker van alles te vinden waar u naar op zoek bent, terwijl u voor het betere shoppen op het beroemde Oxford Street en Regent Street terecht kunt. Wilt u even weg van de drukte dan kunt u heerlijk ontspannen in één van de vele parken waar Londen om bekend staat, zoals Hyde Park en de Kensington Gardens.

De natuur van Schotland

De natuur van Schotland


Schotland heeft een prachtig uitgestrekt landschap waar u geweldige wandelingen kunt maken. Met het prachtige Edinburgh als uitvalsbasis zijn de Schotse Midlands een avontuur voor elke natuurliefhebber. Alleen al een rondreis met de auto door dit natuurschoon is al meer dan de moeite waard, het is natuurlijk ook een uitdaging om het grillige landschap te voet of met de mountainbike te verkennen. Wilt u echt even helemaal afgesloten zijn van de alledaagse drukte, dan is een tocht door de Schotse Highlands echt een aanrader. Schitterende natuur met een prachtige kustlijn, de Schotse natuur is ongeëvenaard.

Stonehenge

Stonehenge


Stonehenge is een van de meest bezochte plekken in het Verenigd Koninkrijk en niet zonder reden! Als u daadwerkelijk voor deze reusachtige stenen staat, zult u meteen ervaren dat het niet te vergelijken is met foto's. De stenen zijn al duizenden jaren oud, maar dat is niet de enige reden dat Stonehenge toegevoegd is aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook de mystiek die rond deze plek heen hangt, maakt dit een uitzonderlijke plek. Stonehenge trekt daarom elk jaar veel bezoekers die geloven in bijzondere krachten en energie die de stenen los zouden maken. Zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens uw reis door het Verenigd Koninkrijk.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De valuta situatie in het Verenigd Koninkrijk is vrij ingewikkeld. Door het gehele koninkrijk wordt met de pound sterling betaald. De meest voorkomende en gebruikte variant hiervan is de Engelse pond. Deze komt in biljetten van £5, £10, £20 en £50. Biljetten van £50 worden niet uitgegeven via pinautomaten en worden daarom niet vaak gezien in het dagelijkse betalingsverkeer. U kunt deze biljetten daarom beter vermijden tenzij u weet dat u bepaalde grote aankopen wilt doen. Schotland en Noord-Ierland hebben hun eigen biljetten. Deze hebben exact dezelfde waarde als het Engelse pond, maar de biljetten zien er anders uit. Engelse ponden worden wel in Schotland en Noord-Ierland geaccepteerd, maar andersom wil dit nog wel eens problemen geven. Als u bij ons ponden bestelt, zult u daarom altijd Engelse ponden ontvangen. Tenzij u specifiek om bijvoorbeeld Schotse ponden vraagt. De Schotten en Noord-Ieren hebben nog biljetten van £100. Deze zijn vrij zeldzaam en kunt u beter vermijden. Er zijn nog andere gebieden die gebruik maken van de Britse pond. Bijvoorbeeld Gibraltar, Isle of Man, Jersey en de Falkland Eilanden. Op al deze plekken worden Britse ponden ook geaccepteerd, echter maken zij allemaal hun eigen biljetten. Mocht u naar een van deze plekken op vakantie gaan dan kunt u gerust Engelse ponden meenemen.

De creditcard is uiteraard ook een veelgebruikt betaalmiddel in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn weinig landen op de wereld waar creditcards zo algemeen geaccepteerd zijn als in het Verenigd Koninkrijk. U zult zien dat u op vele plekken met uw creditcard kunt betalen. Echter is dit niet overal mogelijk, het is daarom altijd goed om wat contant geld op zak te hebben waardoor u altijd een alternatief heeft.

Geld opnemen in het Verenigd Koninkrijk

U kunt met de meeste Nederlandse bankpassen maximaal €500 per kaart per dag opnemen in het buitenland. Houd hier dus rekening mee voordat u op vakantie gaat. U hoeft uw pas niet op wereldstand te zetten voor Verenigd Koninkrijk, houd er wel rekening mee dat u buiten de eurozone pint en dat er daardoor per pintransactie extra kosten worden gerekend. Probeer het aantal pintransacties zoveel mogelijk te beperken.

Op dit moment (10-12-2016) is Engeland nog lid van de Europese Unie. U bent daarom niet beperkt in de hoeveelheid contant geld die u meeneemt, zelfs niet als u met het vliegtuig reist. Mogelijk verandert dit in de nabije toekomst. Alternatieve valuta’s die u kunt meenemen naar Engeland zijn de grote valuta’s als euro’s en dollars. Deze kunt u daar bij ieder wisselkantoor inwisselen.

Betaalgewoonten in het Verenigd Koninkrijk

De situatie qua fooi geven is in het Verenigd Koninkrijk vergelijkbaar met Nederland. Als u een goede service heeft ontvangen is het gebruikelijk om een passende fooi te geven. Het afronden van het bedrag op de rekening is erg gangbaar.

Afdingen is in het Verenigd Koninkrijk daarentegen niet gebruikelijk. U kunt de situatie erg goed vergelijken met die in Nederland. In restaurants of winkels kan in principe niet worden afgedongen. Bij grote aankopen is er soms wel een mogelijkheid om iets van de prijs af te krijgen.

Wat bent u kwijt aan ponden in het Verenigd Koninkrijk

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Groot-Brittannië reist:

Flesje water - 1 pond

Fish & Chips – 5 pond

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 23,00 pond

Cappuccino - 2,5 pond

Halve liter bier - 3,5 pond

Buskaartje - 2,40 pond

Vervoer door het Verenigd Koninkrijk

Per trein

Reizen met de trein door het Verenigd Koninkrijk kan vrij kostbaar zijn wanneer u per treinreis losse kaartjes koopt. Het is daarom aan te raden de Interrail One Country Pass aan te schaffen, waarmee u een aantal dagen onbeperkt door Groot-Brittannië kunt reizen met de trein. Een ideale manier om de flinke afstanden te overbruggen terwijl u genoeg van het landschap ziet. Deze treinpassen zijn al vanaf 150 Britse pond verkrijgbaar.

Per metro

Bent u in Londen, doet u er goed aan om een dagpas te kopen voor de metro. De metro is bij uitstek het vervoermiddel om snel van de ene kant naar de andere kant van de stad te gaan, aangezien het verkeer boven de grond regelmatig muurvast staat. Voor 12 pond koopt u al een Oyster Card, waarmee u een hele dag onbeperkt door Londen kan reizen met de metro.

Per bus

In Schotland is het treinspoor erg beperkt, zeker wanneer u wat verder noordelijker wilt reizen naar de prachtige Highlands. Busvervoerder Citylink biedt dan uitkomst, doordat deze vervoerder een flink netwerk heeft opgebouwd tussen een aantal Schotse steden waartussen geen ander openbaar vervoer mogelijk is. Een single ticket is al beschikbaar vanaf 11,40 Britse pond, waarbij u de luxe ervaart van vervoer met een heuse touringcar.

GWK Travelex in het Verenigd Koninkrijk

GWK Travelex in het Verenigd Koninkrijk

Voordat u naar Groot-Brittannië vertrekt is het handig om alvast wat Britse ponden contant bij u te hebben voor de eerste dagen. Deze ponden kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Daarnaast heeft Travelex in het Verenigd Koninkrijk ook een aantal vestigingen, mocht u tijdens uw trip bij ons langs willen komen. We zijn aanwezig op een aantal grote luchthavens en in een aantal grote steden. Met onze handige store locator kunt u precies zien waar het dichtstbijzijnde wisselkantoor zich bevindt.

Bestel uw Britse ponden