Bestel direct
Home hero arrow

Reizen door Europa in tijden van corona

Naar welke landen en met welke regels?

Goed nieuws voor reizigers vanuit de Nederlandse overheid. Komende zomer is het mogelijk om onder strikte voorwaarden weer te reizen binnen Europa. Na een periode van lockdowns, in- en uitreisverboden en een wereldwijd negatief reisadvies(code oranje) zal het reisadvies voor veel Schengenlanden versoepeld worden naar code geel. Dit betekent dat het ondanks veiligheidsrisico’s wel verantwoord is om te reizen naar diverse lidstaten uit het verdrag van Schengen.

Wat is het verdrag van Schengen?

In 1985 werd er in de Luxemburgse plaats Schengen een verdrag ondertekend door Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en duitsland. Dit verdrag maakte het vrij verkeer van personen mogelijk binnen de Schengenlanden. In 1993 werd dit verdrag uitgebreid met vrij reizen van goederen binnen de lidstaten. Tegenwoordig zijn er 26 Europese landen die vallen onder het Schengengebied.

Welke landen behoren tot het Schengengebied?

Als inwoner van de Europese Unie(EU) mag u zonder visum vrij reizen binnen de volgende landen:

België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje, Italië, Oostenrijk, Griekenland, Denemarken, Finland, Zweden, Noorwegen, IJsland, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Hongarije, Polen, Tsjechië, Slovenië, Malta, Zwitserland en Liechtenstein.

Welke landen gaan er open voor reizigers?

Welke landen gaan er open voor reizigers?

Diverse landen zoals Duitsland, Kroatië en Tsjechië zullen na 15 juni weer reizigers toelaten. Ook Turkije, dat overigens geen lid is van het verdrag van Schengen, heeft al aangegeven open te staan voor reizigers. Om het reislustige personen alvast gemakkelijker te maken is er nu een handige tool beschikbaar om te bekijken welke regels er van kracht zijn per land.

Bekijk de corona regels per land

Bekijk de corona regels per land

De website Covidcontrols geeft op een overzichtelijke wijze weer wat de meest actuele situatie rondom het virus is per land. Via de mapbox kunt u de status per land bekijken en zien of reizigers welkom zijn.

Wanneer u klikt op een land, treft u actuele statistieken over het aantal besmettingen en nuttige informatie voor reizigers. Onder welke voorwaarden mag u afreizen naar desbetreffende bestemming, of toeristen welkom zijn en of toeristische attracties geopend zijn. Ook treft u informatie over de beschikbaarheid van het openbaar vervoer en of bars & restaurants open zijn.

Gaat u komende periode op reis? Bereid u goed voor! Bekijk van te voren welk reisadvies er wordt afgeven voor uw bestemming en lees onze top 10 tips om veilig op reis [Internal link: top 10 tips] te gaan tijdens en na corona tijden.

Inspiratie

Inspiratie

Heeft u nog geen reisplannen gemaakt maar wilt u wel alvast inspiratie opdoen? In ons online reismagazine treft u naast handige valuta reistips ook inspirerende artikelen voor wellicht uw volgende reis.