Bestel direct

Euro - Deense kroon wisselkoers

Alles wat u moet weten over de euro-kroonkoers, de laatste tarieven en de geschiedenis van de Deense kroon.

KOERS CONVERTER

[fromExchangeAmount] Euro = [toExchangeAmount] [toCurrencyName]


Bestel nu

Wisselkoersen laatst bijgewerkt op donderdag, 19 september 2024 09:12:04 CEST.

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: Vorige maand

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 3 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 6 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 12 maanden

[ToCurrencyIso] voor [FromCurrencyIso] Profiteer online van onze beste wisselkoers [ToCurrencyIso] >
The rates history is not available for this currency
Datum

Hoe kunt u historische wisselkoersen op te vragen
Als u de historische wisselkoersen wilt opvragen selecteer dan een valuta in het menu

Inzicht in de wisselkoers euro Deense kroon (DKK)

De wisselkoers euro Deense kroon staat voor het aantal Deense kronen die u ontvangt wanneer u één euro inwisselt. Op de financiële markten wordt deze koers aangeduid met EUR/DKK. Via ERM II, het wisselkoersmechanisme van de Europese Unie, is de Deense kroon nauw verbonden met de euro.

Wisselkoers euro Deense kroon, de stand van zaken

Op 13 november 2015 noteerde de wisselkoers euro Deense kroon een koers van 1/7,4609. Dat betekent dat u op die dag bijna 7,5 Deense kronen kreeg voor één euro. Wanneer je naar het historische koersverloop kijkt dan valt direct op dat deze koers sinds de introductie van de euro in januari 1999 amper gewijzigd is. En dat is niet zonder reden.

De euro en de Deense kroon, een vaste wisselkoers

Denemarken besloot al in 1992 niet over te gaan op de in te voeren euro. In plaats daarvan maakte de Deense kroon deel uit van ERM-II, het wisselkoersmechanisme van de Europese Unie. Nadat de Deense bevolking in een referendum definitief aangaf niet over te willen stappen zijn er in 2000 afspraken gemaakt tussen Denemarken en de Europese Unie over de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Deense kroon. Er werd vastgelegd dat de wisselkoers tussen beide munten niet méér of minder dan 2,25% mocht verschillen van de afgesproken 1/7,46038 EUR/DKK. Vandaar dat het niet gek is dat de schommelingen in de wisselkoers sinds 2000 marginaal zijn.

Inzicht in de wisselkoers euro Deense kroon (DKK)

Wilt u euro's omwisselen naar Deense kronen?


Koop Deense kronen online met een aantrekkelijke korting.

Kronen bestellen
GWK Travelex heeft wisselkantoren in de grotere NS stations, stadscentra, Schiphol Airport, Rotterdam Airport en Eindhoven Airport. Vind een wisselkantoor

De Deense kroon, een overzicht

De Deense kroon neemt samen met de Britse pond en de Zweedse kroon een uitzonderingspositie in. Ondanks het feit dat de landen deel uitmaken van de Europese Unie hebben ze besloten, de Denen zelfs in een referendum, vast te houden aan de eigen munt en niet over te stappen op de euro.

Het ontstaan van de Deense kroon

De eerste Deense munten hebben hun oorsprong in de 10e eeuw, geïntroduceerd door koning Harald Blauwtand. Deze zilveren munten werden ook wel ‘kruismunten’ genoemd. Gedurende de eerste eeuwen van haar bestaan bestond er de nodige scepsis vanuit de bevolking omdat de munten hun waarde snel verloren en ze eigenlijk alleen werden gemaakt om het koningshuis verder te verrijken. Om het vertrouwen van het volk terug te winnen werd besloten om in 1619 een nieuwe munt, de rigsdaler, in te voeren.

Scandinavische Monetaire Unie

Vanwege de snelle economische groei aan het einde van de 19e besloten Denemarken, Zweden en later Noorwegen zich in 1873 te verenigen in de Scandinavische Monetaire Unie. Samen met het oprichten van dit verbond werd ook de Deense kroon geïntroduceerd als munteenheid. Het voornaamste doel van deze Unie was om de munten van de aangesloten met elkaar te verbinden in een vaste koersverhouding, gewaardeerd op 2480 kronen per 1 kilogram goud. Hierdoor werden de kronen van Denemarken, Zweden en (vanaf 1875) Noorwegen ook in het buitenland als wettig betaalmiddel gezien wat de handelspositie van de betrokken landen uiteraard ten goede kwam. Ondanks het feit dat de Unie al in 1914 ophield te bestaan heeft men sindsdien vastgehouden aan de naam Deense kroon.

Koppelingen van de Deense kroon

De Deense kroon is door de jaren heen aan verschillende munten en standaarden gekoppeld. Tot 1931 werd vastgehouden aan de gouden standaard, gedurende de Tweede Wereldoorlog was de munt gekoppeld aan de Duitse mark om vervolgens tot 1971 deel uit te maken van het Bretton Woods systeem.

Vanaf 1971 maakte de Deense kroon deel uit van de eerste Europese poging om alle aangesloten munten tegen een vaste koers op een bepaalde maximale bandbreedte van elkaar te laten fluctueren ten opzichte van de dollar, ook bekend als de Europese koers slang. Nadat de dollar vrij begon te bewegen was Denemarken nog maar één van de weinige landen die aan deze slang vasthield samen met Duitsland, Nederland, Belgie en Luxemburg. In de jaren daarna werd deze samenwerking weer verder uitgebreid en vastgelegd in het Europees Monetair Systeem. Sinds het land in 1992 besloot niet mee te gaan in de euro is de koersverhouding ten opzichte van de euro vastgelegd in ERM-II, het vaste wisselkoers mechanisme van de EU.

Voor verder advies kunt u uiteraard altijd bij een GWK wisselkantoor terecht.

Wilt u meer weten over geldzaken in Denemarken?


Lees dan vóór vertrek onze valuta reisgids en ga onbezorgd op reis.

Lees de gids

Wilt u meer weten over hoe u deze valuta kunt bestellen en hoeveel u het beste kunt wisselen?

Meer valuta info