Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Australië

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Australië

Australië

Australië heeft met haar enorme oppervlak en diversiteit voor iedereen wat te bieden. We geven u alvast een paar handige tips om alles uit uw reis naar Australië te halen.

Ervaar het leven in de stad

Ervaar het leven in de stad


Het merendeel van de Australiërs heeft ervoor gekozen om in één van de bloeiende steden te wonen langs de uitgestrekte kust, steden die elk zo hun eigen uitzonderlijke kenmerken hebben. Ga bijvoorbeeld naar het kunstzinnige Melbourne voor de leukste en hippe barretjes of geniet van zon, zee en strand in het ontspannen Brisbane. Voor het politieke centrum van het land moet je in Canberra zijn en echte wijnliefhebbers zullen naar Adelaide willen met haar veelheid aan wijngaarden. En uiteraard mag Sydney niet ontbreken, het bruisende centrum waar al het moois van Australië samenkomt.

Ga op ontdekking in de outback

Ga op ontdekking in de outback


Gaat u meer voor natuur tijdens uw vakantie dan moet u zeker een tocht maken over de eindeloze vlaktes van de Australische outback. Met haar ruige wildernis en oneindig woestijnlandschap is de outback een bijna surrealistisch stuk land dat je maar zelden tegenkomt. Wereldberoemd is Uluru, beter bekend als Ayers Rock, die ineens scherp opdoemt vanuit het donkere, rode rotslandschap. Ook vindt u hier de rotsformatie Kata Tjuta, ook wel Mount Olga of the Olgas genoemd, gelegen in het Noordelijk Territorium. U kunt hier een wandeltocht maken door de valleien van Kings Canyon en een bezoek brengen aan Alice Springs, één van de beroemdste stadjes in de indrukwekkende outback.

Dompel uzelf onder in het paradijs

Dompel uzelf onder in het paradijs


Bij een vakantie in Australië zult u ook ongetwijfeld de schitterende stranden in uw achterhoofd hebben. Australiërs zelf voelen zich ook sterk verbonden met de strandcultuur en voor velen maakt het een belangrijk deel uit van hun leven. De oostelijke kust van Australië spreekt het meeste tot de verbeelding, van het beroemde Bondi Beach in Sydney tot Byron Bay, een paradijs voor surfliefhebbers. Maar daarmee willen we uiteraard de prachtige stranden aan de westkust van Australië ook niet tekortdoen!

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Australië is de Australische dollar (AUD). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 5, 10, 20, 50 en 100 AUD. Biljetten van 100 AUD worden in het dagelijkse betalingsverkeer niet veel gebruikt. De grootste biljetten die over het algemeen uit de pinautomaten komen, zijn biljetten van 50 dollar. Om ongemakken te voorkomen kunt u daarom beter geen 100 dollar biljetten accepteren, tenzij u grote aankopen wil gaan doen. Alle andere bankbiljetten zijn heel gangbaar en zult u ongetwijfeld regelmatig tegenkomen.

Daarnaast worden creditcards veelvuldig gebruikt in Australië. Bij de meeste winkels kunt u met een creditcard betalen. In sommige gevallen zult u echter nog steeds alleen contant kunnen betalen. Daarom raden wij u altijd aan ook wat contant geld op zak te hebben. Zeker wanneer u buiten de grote steden in Australië op pad gaat, is een kleine voorraad contante Australische dollars altijd handig.

Geld opnemen in Australië

Geld opnemen kan in Australië met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal €500 per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. U kunt op de meeste plekken ook direct met uw Nederlandse bankpas betalen, houd er wel rekening mee dat hiervoor per transactie kosten worden gerekend.

Bij Australische wisselkantoren worden alle grote valuta’s zoals de euro en Amerikaanse dollar geaccepteerd. Wij raden u altijd aan om een extra buffer mee te nemen in contante euro’s of Amerikaanse dollars naast uw buffer in Australische dollars, in het geval van noodgevallen. Als u contant geld met een waarde van boven de 10.000 AUD wilt in- of uitvoeren dan dient u dit aan te geven bij de Australische douane.

Betaalgewoonten in Australië

Net als het karakter van de Australiërs is de service vaak vrij ongedwongen en relaxed, zelfs in duurdere hotels en restaurants. Fooi geven is niet verplicht en er worden ook geen servicekosten berekend. Houd er in Australië wel rekening mee dat er 10% ‘Goods and Services Tax’ (GST) in de totaalfactuur opgenomen wordt. Uiteraard wordt het geven van fooi wel gewaardeerd. In duurdere restaurants begint het geven van fooi zelfs steeds vanzelfsprekender te worden. Australiërs geven als blijk van waardering voor de goede service een fooi van 10% of meer, maar meer dan 10% alleen in uitzonderlijke gevallen. In bars en taxi’s wordt er meestal kleingeld als fooi gegeven. Het geven van fooi in hotels is ongebruikelijk.

Daarnaast is afdingen ongebruikelijk in Australië en eigenlijk ook not done. We raden u daarom aan nergens af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen.

Wat bent u kwijt aan dollars in Australië

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Australië reist, uitgedrukt in euro’s:

Goedkope maaltijd – 11,75 euro

Flesje water – 1,75 euro

Halve liter bier – 4,50 euro

Maaltijd in een restaurant voor 2 – 28 euro

Cappuccino – 2,65 euro

Buskaartje – 2,50 euro

Rondreizen door Australië

Per vliegtuig

Gezien de gigantische oppervlakte van circa 8 miljoen vierkante kilometer is het reizen per vliegtuig de beste manier om zoveel mogelijk te zien van Australië. Over het algemeen kan vliegen in Australië vrij duur zijn, hoewel er soms flinke kortingen gegeven worden. De meest gebruikte vliegtuigmaatschappijen zijn Qantas, Jetstar en Virgin.

Per bus en trein

Een goede manier om tijdens het reizen op uw budget te letten is door te reizen per bus, hoewel het door de enorme afstanden niet de snelste manier is. Greyhound is de nationale vervoersdienst in Australië, die een betrouwbare en goedkope service biedt. Het spoornetwerk in Australië is minder wijd vertakt (hoewel de uitzichten vanuit de trein geweldig zijn!), waardoor het reizen per bus bij veel toeristen de voorkeur heeft.

Openbaar vervoer in de steden

In de grote steden van Australië is het openbaar vervoer goed verzorgd. U vindt er een uitgebreid netwerk van bussen, trams, metro’s en monorails. Er rijden verder ook genoeg taxi’s rond, de meter start op 4 Australische dollar en kost ongeveer 2 Australische dollar voor elke gereden kilometer.

Travelex in Australië

Travelex in Australië

Het is heel eenvoudig om uw Australische dollars bij ons te bestellen en alvast wat contant geld bij u te hebben voordat u op reis gaat. Het is uiteraard niet nodig direct al uw geld mee te nemen voor de hele reis, het is wel een geruststellend idee om voor de eerste dagen van uw trip voor de zekerheid wat geld bij u te hebben. In Australië zelf kunt dan naar de dichtstbijzijnde Travelex vestiging gaan om meer valuta op te nemen. We zijn op meer dan 100 locaties te vinden door heel Australië, voornamelijk op alle grote luchthavens en in de grote Australische steden. Check hier de store locator of onze lijst met vestigingen per staat voor meer informatie.

Bestel uw Australische dollars