Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken voor Rio de Janeiro

Alles wat u moet weten over geldzaken voor uw bezoek aan Rio de Janeiro (Brazilië)

Het onvergetelijke paradijs dat Rio de Janeiro heet

Brazilië is een land met vele gezichten, met Rio de Janeiro als dampend middelpunt. De Amazone, het regenwoud, en de levendige steden kunnen u een mooie ervaring bieden. Breng een paar dagen door in de bruisende cultuur en u merkt snel genoeg waarom Rio de bijnaam ‘Cidade Maravilhosa’ (de wonderbaarlijke stad) draagt. Bovendien zullen we een advies en tips geven met betrekking tot geldzaken die u kunt verwachten in dit land, zodat u onbezorgd op reis kunt gaan.

Geniet van de schitterende stranden van Rio

Geniet van de schitterende stranden van Rio


Rio zult u versteld doen staan door de adembenemende kilometerslange kustlijn. Van de wereldberoemde stranden van Copacabana tot de grandeur van Ipanema, Rio heeft voor elke smaak een passend strand. Houdt u meer van activiteiten dan kunt u naar Arpador gaan. Het strand Arpador is een echt surfparadijs. Praia Vermelha is daarentegen een prachtige afgezonderde baai en ligt vlakbij de beroemde Suikerbroodberg.

Ontdek de wereldberoemde bezienswaardigheden van Rio

Ontdek de wereldberoemde bezienswaardigheden van Rio


We kennen allemaal de tot de verbeelding sprekende beelden van de kustlijn van Rio, met glooiende bergen en bruisend stadsleven op de achtergrond. Het is tijd om de schoonheid van stad zelf te ontdekken. Neem de kabelbaan naar de top van de Suikerbroodberg (Pão de Açúcar) en geniet van het uitzicht. Het iconische beeld van Christus de Verlosser (Cristo Redentor) kijkt vanaf de top van de 710 meter hoge Corcovado uit over de stad, het is een absolute must om deze van dichtbij te bekijken. Rio staat naast de wereldse uitstraling net zo bekend om de prachtige regenwouden in directe nabijheid. Een wandeling door het indrukwekkende Tijuca regenwoud is onmisbaar.

Stijlvol eten en drinken

Stijlvol eten en drinken


Vers gevangen seafood of een traditioneel Braziliaans gerecht, het is te vinden in Rio. Brazilië is ook beroemd om de steakhouse restaurants met buffetten van gegrild vlees. Vooral de all-you-can-eat gelegenheden, churrascaria genaamd, zijn populair. Verder heeft Brazilië de grootste gemeenschap Japanners buiten Japan, met als resultaat dat er veel sushirestaurant zijn. Uiteraard is het favoriete drankje in Brazilië de caipirinha, een cocktail gemaakt van brandewijn, limoen, suiker en ijsklontjes. Met populaire smaken als Guaraná en Açaí, zijn ook de cocktails een must om te proeven.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Brazilië is de Braziliaanse real (BRL). Er zijn biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 BRL. Al deze biljetten zijn gebruikelijk in Brazilië. Sommige kleine winkels zullen geen wisselgeld hebben voor de grotere biljetten, met name voor een 100 BRL biljet. Probeer daarom altijd kleinere biljetten op zak te hebben en de grotere biljetten uit te geven in grote winkels. Pinautomaten in Brazilië geven voornamelijk biljetten van 50 en 100 BRL uit. Houdt u hier dus rekening mee.

Creditcards zijn ook gangbaar in Brazilië, maar nog niet overal even goed. U kunt bij de meeste pinautomaten een creditcard gebruiken om geld op te nemen. Ergens betalen met een creditcard is echter vaak niet mogelijk. Alleen grote winkels of warenhuizen zullen een creditcard accepteren. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Brazilië

Geld opnemen kan in Brazilië met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten Europa kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal €500 euro per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer uw aantal transacties dus te beperken.

In Brazilië is het verstandig om wat Braziliaanse real contant mee te nemen op reis. In noodgevallen beschikt u dan over voldoende geld. Amerikaanse dollars zijn het makkelijkst om te wisselen, maar euro’s worden ook door ieder wisselkantoor in Brazilië geaccepteerd. Let er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet worden geaccepteerd. Als u contant geld met een waarde van boven de 10.000 Amerikaanse dollar wilt in- of uitvoeren, dient u dit aan te geven bij de Braziliaanse douane.

Betaalgewoonten in Brazilië

Het geven van fooi is in Brazilië niet verplicht en wordt niet verwacht. Dit neemt niet weg dat het altijd welkom is! In restaurants wordt wel 10% servicekosten aan de rekening toegevoegd. Het is niet verplicht om dit bedrag te betalen. Tenzij er een goede reden is om dit niet te doen, wordt dit bedrag in principe gewoon betaald. In bars is het gebruikelijk om de hele rekening in een keer te betalen bij vertrek. Betalen per drankje is vrij ongewoon. Of u fooi geeft, kunt u zelf beslissen. Bij taxiritjes is het gebruikelijk om het eindbedrag af te ronden, om te voorkomen dat taxichauffeurs met veel muntgeld rondrijden.

Afdingen is heel gebruikelijk in Brazilië. U kunt er het beste naar streven 20% van het bedrag af te dingen. In plekken als restaurants is het echter niet de bedoeling dat er wordt afgedongen.

Wat bent u kwijt aan real in Brazilië

Hieronder een overzicht van wat voor prijzen u in Rio kan verwachten:

Goedkope eenpersoonsmaaltijd - 29 BRL

Flesje water - 3 BRL

Halve liter bier - 7 BRL

Eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 50 BRL

Cappuccino - 6 BRL

Lokaal buskaartje - 4 BRL

Vervoer in Rio

Vervoer vanaf de luchthaven

De luchthaven Galeão-Antônio Carlos Jobim van Rio ligt slechts 15 kilometer ten noorden van het stadscentrum. Om het centrum van Rio te bereiken kunt u gebruik maken van de Real premium bus, met een keuze uit vier routes tegen een tarief van ongeveer 12 real. De bussen vertrekken elk half uur, tussen half zes ’s ochtends en 10 uur ‘s avonds, vanaf de luchthaven. U kunt ook 24 uur per dag de BRT Transcarioca bus nemen, die u voor slechts 3 real rechtstreeks van de luchthaven naar de Alvorada Bus terminal brengt.

Als u een taxi wilt nemen vanaf de luchthaven, neem dan niet een taxi die bij de aankomsthal staat, de kans is groot dat u daarvoor een belachelijk hoog toeristentarief kwijt bent. U kunt beter even doorlopen naar de vertrekhal en een taxi nemen die zojuist andere passagiers heeft afgezet. Het moet mogelijk zijn om voor ongeveer 58 real naar Ipanema te rijden (25 minuten) en voor ongeveer 63 real naar de Copacabana (30 minuten).

Het andere vliegveld van Rio, Santos Dumont Airport, biedt binnenlandse vluchten aan tussen de grootste Braziliaanse steden en ligt direct naast het stadscentrum aan de Guanabara baai.

Vervoer in Rio

Taxi’s zijn een ontspannen en betaalbare manier om in stijl door Rio te rijden. Trek daarbij wel wat extra tijd uit voor uw reis, Rio is wereldberoemd om files in de stad. De gele taxi’s ziet u overal en u kunt ze overal aanhouden. Een taxi hanteert een basistarief van 4 real en 2 real per gereden kilometer. De zogenaamde ‘radio taxi’s’ zijn blauw, groen of wit en kunnen vooruit geboekt worden door te bellen, waarbij direct een prijsafspraak voor de rit wordt gemaakt. Uber kan ook een goedkoop alternatief zijn.

Bussen zijn ook een goedkope en comfortabele manier om uw weg te vinden door Rio, waarbij u 3,80 real voor een enkeltje betaalt. De moderne en schone metro van Rio, Metrô Rio, heeft twee lijnen door de stad, een enkele reis kost 4,30 real.

Travelex in Rio

Travelex in Rio

Het makkelijkste is natuurlijk om uw Braziliaanse real online bij ons te bestellen, voordat u naar Rio vertrekt. U kunt de online bestelling ophalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Uiteraard kunt u in Rio zelf ook terecht bij één van onze Travelex vestigingen, we verschaffen graag meer informatie over de hoeveelheid real die u tijdens uw verblijf in Rio nodig denkt te hebben. In Brazilië is Travelex ook wel bekend onder de naam Confidence Cámbio, aanwezig op vrijwel alle grote luchthavens en in grote steden.