Bestel direct
Home hero arrow

Advies over geldzaken in Bulgarije

Bulgarije is een land vol cultuur, waanzinnige natuur en mooie stranden langs de Zwarte Zee. Doordat het nog enigszins onbekend is, kunt u genieten van traditionele dorpjes en natuurlijk schoon. Maar hoe kunt u het beste betalen in dit land?

Geniet van echte must sees

Geniet van echte must sees


Plovdiv is volgens velen de mooiste stad van Bulgarije, nog mooier dan de hoofdstad Sofia. Als u houdt van oude architectuur dan is deze stad een absolute must see in Bulgarije. In het oude stadscentrum vindt u onder meer moskeeën die afstammen uit het Ottomaanse Rijk, ruïnes uit de Byzantijnse periode en een prachtig Romeins amfitheater. U kunt hier dus bouwwerken uit verschillende belangrijke periodes aanschouwen!

Bekende architectuur

Bekende architectuur


Een van de mooiste bouwwerken in Bulgarije is het Rila klooster. Dit klooster staat op de Werelderfgoed lijst van UNESCO en is een prachtige uiting van de Slavische cultuur. Het ligt in het Rila gebergte, bekend om haar zeven meren, waar u kunt wandelen in de schitterende natuur van Bulgarije!

Uitgaansgelegenheden in Bulgarije

Uitgaansgelegenheden in Bulgarije


Sunny Beach is een van de meest populaire feestbestemmingen van Europa. Jaarlijks strijken hier vele jongeren neer om de vakantie van hun leven te hebben. Echter zijn de stranden van Sinemorets veel mooier! Hier kunt u de rivier Veleka zien overgaan in de Zwarte zee, waardoor u dus aan de ene kant zout wat heeft en aan de andere kant zoet water. Deze plek is veel minder toeristisch dan Sunny Beach en dus een mooi alternatief.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Bulgarije is de Bulgaarse lev (BGN). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 BGN. Biljetten van 2 Lev worden op dit moment vervangen door muntgeld. U zult deze biljetten nog wel tegenkomen in het dagelijkse betalingsverkeer, maar de biljetten zijn bij GWK Travelex niet meer omwisselbaar. Biljetten van 100 BGN hebben een relatief hoge waarde en worden weinig gezien in het dagelijkse betalingsverkeer. Om ongemak te voorkomen kunt u zich daarom beter beperken tot biljetten van 50 BGN.

Een belangrijk aandachtspunt is dat Bulgarije in 1999 een nieuwe valuta heeft gekregen. De biljetten van de vorige serie zien er ongeveer hetzelfde uit, maar hebben meer nullen. Let u er dus goed op dat u bij het omwisselen in Bulgarije de juiste biljetten ontvangt!

U kunt uw creditcard in Bulgarije redelijk gebruiken. U zult uw kaart bij pinautomaten, hotels en grote winkels over het algemeen prima kunnen gebruiken. Echter zult u op veel plekken alleen maar met contant geld kunnen betalen. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Bulgarije

U kunt met de meeste Nederlandse bankpassen maximaal 500 euro per kaart per dag opnemen in het buitenland. Houdt u hier dus rekening mee voordat u op vakantie gaat. U hoeft uw pas niet op wereldstand te zetten voor Bulgarije. Houd u er wel rekening mee dat u buiten de eurozone pint en dat er voor iedere transactie kosten worden berekend. Probeer het aantal transacties dus zo laag mogelijk te houden.

Het is altijd aan te raden om een buffer in alternatieve valuta achter de hand te houden in geval van nood. Voor Bulgarije kunt u deze buffer het best in euro’s aanhouden. Let u er wel op dat de biljetten niet beschadigd of beschreven mogen zijn, deze biljetten worden niet geaccepteerd.

Aangezien u binnen de Europese Unie reist zijn er geen limieten aan de hoeveelheid contant geld wat u mag in- of uitvoeren.

Betaalgewoonten in Bulgarije

Het geven van fooi in Bulgarije is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Vooral in de toeristensector en in restaurants/hotels wordt een fooi vaak wel verwacht. Als u tevreden bent met de service die u hebt ontvangen is het aan te raden om een fooi te geven. In restaurants is het gebruikelijk om een fooi van ongeveer 10% te geven. Let er wel op dat het laten liggen van kleine muntjes als belediging kan worden gezien!

Het is in Bulgarije niet gebruikelijk om af te dingen. Prijzen in winkels staan over het algemeen vast. Het is daarom niet aan te raden om af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen. De enige plek waar wel afgedongen kan worden zijn toeristische markten. Het is echter aan te raden om in dat geval weg te lopen als u de prijs te hoog vindt, mogelijk biedt de verkoper u dan een lagere prijs aan.

Wat bent u kwijt aan lev in Bulgarije

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Bulgarije reist:

Flesje water – 1 BGN

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 10 BGNCappuccino – 2 BGN

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant – 20 BGN

Halve liter bier – 2 BGNBuskaartje – 1,5 BGN

Vervoer door Bulgarije

Per bus

In Bulgarije is het reizen per bus erg toegankelijk, je komt hiermee in elke plaats. Iedere grote stad beschikt over een busstation waar je informatie kunt winnen over de routes, tarieven en regelingen. Let er wel op dat de hoofdstad Sofia een uitzondering op deze regel is, omdat de inwoners daar over het algemeen de Engelse taal niet goed beheersen en de regeling van de bussen slecht vindbaar is.

Per auto

Mocht u van plan zijn de wat meer onbekendere plekjes en stranden te bezoeken, is het zeker handig om een auto te huren. Hierdoor ben je niet afhankelijk van openbaar vervoer en kun je op eigen tempo het land verkennen. Zoek van tevoren goed uit van welke autoverhuur u gebruik wilt maken, want niet elke verhuurd is even betrouwbaar. Ook wordt rijden na zonsondergang niet aangeraden in Bulgarije, onder andere door beperkte straatverlichting in combinatie met aangetast wegdek.

Per taxi

De officiële taxi’s in Bulgarije hebben een gele kleur, er wordt aangeraden geen gebruik te maken van een taxi met een andere kleur. De tarieven zijn aangegeven door middel van een sticker op de voorruit en de chauffeurs zijn verplicht om op meter te rijden. Wanneer u buiten de stad wilt reizen met de taxi spreek dan van tevoren een tarief af.

GWK Travelex in Bulgarije

GWK Travelex in Bulgarije

Voordat u naar Bulgarije vertrekt is het handig om alvast wat Bulgaarse lev contant bij u te hebben voor de eerste dagen. Deze lev kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen of afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen vestigingen in Bulgarije heeft.

Bestel hier uw Bulgaarse lev