Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Cambodja

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Cambodja

Cambodja

Cambodja is duidelijk een land in opkomst, te merken aan de steeds grotere stroom toeristen die dit prachtige land uitkiest als vakantiebestemming. Om ervoor te zorgen dat u niets mist van de hoogtepunten, hebben we de highlights van een bezoek aan Cambodja alvast voor u op een rij gezet. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Cambodja.

De mooiste tempels van Cambodja

De mooiste tempels van Cambodja


Bij een reis naar Cambodja is het zeer aan te raden om een bezoek te brengen aan Angkor. Hier vindt u vele tempelcomplexen die uit verschillende perioden uit het vroegere Khmer-rijk stammen. Het absolute hoogtepunt is de Angkor Wat tempel, met afstand het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Het complex is zo belangrijk voor het land dat het zelfs staat afgebeeld op de nationale vlag. Een andere tempel die zeker de moeite waard is, is de Banteay Srei tempel. Deze is gebouwd ter ere van de god Shiva. Let daarbij vooral op de gedetailleerde afbeeldingen die op de buitenkant van de tempel te zien zijn.

Phnom Penh

Phnom Penh


Een bezoek brengen aan de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh is ook zeer de moeite waard. Het meest indrukwekkende gebouw dat u in deze drukke stad tegen zult komen is het Gouden Paleis, sinds 1866 bewoond door het koningshuis van Cambodja. Maak tussendoor ook een uitstapje naar de centrale markt Psar Thmei, waar u werkelijk alles vindt wat u kunt bedenken. Het is ook een mooie ervaring om in een Tuktuk door een local de stad te laten zien. Zo komt u op verborgen plekken die u zelf anders nooit gezien zou hebben!

Killing fields

Killing fields


Cambodja heeft helaas ook zo haar duistere periodes gehad in het verleden. Met name de overheersing van de Rode Khmer heeft diepe wonden achtergelaten bij de Cambodjanen. Om een beeld hiervan te krijgen kunt u een bezoek brengen aan Choeung Ek, één van de vele killing fields van Cambodja. De killing fields zijn te vergelijken met de concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog, ontstaan onder de strenge dictatuur van de met ijzeren hand regerende Pol Pot. De killing fields zijn verworden tot gedenkplek voor allen die het leven hebben gelaten tijdens deze donkere periode in de geschiedenis van Cambodja.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Cambodja is de Cambodjaanse riel (KHR). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 50, 100, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 KHR. Biljetten van 100.000 KHR worden over het algemeen moeizaam geaccepteerd en kunt u dus het beste vermijden. Alle andere biljetten worden zonder al te veel problemen geaccepteerd. Zorgt u er wel voor dat u altijd voldoende kleine coupures op zak heeft voor bijvoorbeeld taxi’s of kleine aankopen.

Creditcards kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Cambodja

Geld opnemen kan in Cambodja met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. U krijgt bij de meeste automaten de keuze of u uw geld wil ontvangen in Cambodjaanse riel of Amerikaanse dollars. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden zeer beperkt.

Het hebben van een buffer in alternatieve valuta is zeer aan te raden in Cambodja. De meest geschikte valuta’s zijn de Amerikaanse dollar en de Thaise baht. Deze valuta’s worden vrijwel overal gewisseld en in veel winkels ook geaccepteerd. Bij veel wisselkantoren worden ook euro’s omgewisseld, maar buiten de grote steden is dit soms niet mogelijk. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd. Als u reist naar Cambodja met valuta die de waarde van 10.000 Amerikaanse dollar overschrijdt, dient u dit aan te geven bij de Cambodjaanse douane.

Betaalgewoonten in Cambodja

Het geven van een fooi in Cambodja is zeer gebruikelijk. Kamermeisjes, tassendragers en gidsen verwachten over het algemeen een fooi. Ook in restaurants wordt een fooi gegeven van zo’n 10%. Daarnaast is het gepast om iedereen die u een goede service verleent een kleine fooi te geven om uw waardering te uiten.

Afdingen is zeker aan te raden in Cambodja. Vooral in toeristische gebieden kunt u door afdingen tot wel de helft van de prijs eraf krijgen. Zet dus niet te laag in! Een goede strategie is om weg te lopen als u de prijs te hoog vindt, zeer waarschijnlijk zal de verkoper u dan een nieuw bod doen. In grote winkels of hotels kan in principe niet worden afgedongen.

Wat bent u kwijt aan riel in Cambodja

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Cambodja reist:

Flesje water - 0,40 USD

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 2,50 USDKwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 8 USD

Cappuccino - 2,00 USD

Halve liter bier - 1 USD

Buskaartje - 1 USD

Vervoer door Cambodja

Per bus

In de laatste jaren is het wegennetwerk in Cambodja sterk verbeterd. Vanuit Phnom Penh kunt u daarom meerdere grote steden als Siem Reap en Sihanoukville prima met de bus bereiken. De wegen zijn nog steeds vrij hobbelig, zorg er daarom voor dat u een busmaatschappij uitkiest die met wat grotere touringcars rijdt voor het nodige comfort. Tickets zijn makkelijk te verkrijgen bij lokale touroperators.

Per taxi

Het aanbod aan taxi’s is de laatste jaren in Cambodja flink toegenomen. Voornamelijk in de grote steden is dit een gangbare manier om u te verplaatsen. De prijzen liggen voor westerse begrippen erg laag. Het kan daarom een leuke ervaring zijn om een taxi voor bijvoorbeeld een dag te huren, om zo in een korte tijd veel van de stad en de omgeving te zien. Onderhandel daarbij altijd vooraf over de prijs!

Per boot

Cambodja heeft veel rivieren die het land doorkruisen. Een unieke ervaring is dan ook om delen van het land per boot te bereizen. De mooiste boottocht maakt u van Siem Reap naar Battambang, waar u gedurende de reis vanaf het dak van de boot een prachtig uitzicht heeft over het indrukwekkende Cambodjaanse landschap. U betaalt slecht 20 euro voor een bootreis van zo’n 8 uur!

GWK Travelex in Cambodja

GWK Travelex in Cambodja

Het is helaas niet mogelijk om in Nederland Cambodjaanse riel te bestellen. We raden u wel aan om wat Amerikaanse dollars of Thaise baht bij u te hebben, valuta die in Cambodja goed worden geaccepteerd. U kunt deze inwisselen voor lokale valuta, maar er zijn ook veel plekken in Cambodja waar deze valuta direct als betaalmiddel worden geaccepteerd. Op die manier zorgt u ervoor dat u bij aankomst in Cambodja altijd over voldoende contant geld beschikt, wel zo handig.

Bestel direct uw Amerikaanse dollars of uw Thaise baht