Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Canada

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Canada

Canada

Wat minder in de schijnwerpers dan het beroemde buurland, maar Canada heeft zoveel moois te bieden. Overweldigende natuur, de grandeur van enkele wereldsteden en de warme sfeer van gezelligheid. Hieronder enkele highlights van dit prachtige land. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Canada.

Wonderschone Canadese natuur

Wonderschone Canadese natuur


De natuur in Canada is prachtig en uitgestrekt. Het is een absolute aanrader om met een georganiseerde trip door een aantal natuurparken te trekken, waar u de tijd heeft om heerlijk te wandelen en te genieten van alle mooie natuur die u tegenkomt. Verblijven in lodges op idyllische locaties is ongeveer het mooiste dat Canada te bieden heeft. Een van de hoogtepunten is natuurlijk om een grizzlybeer te spotten. Het is wel aan te raden om onder begeleiding op pad te gaan, zeker in een park waar deze beren veel voorkomen.

Vancouver

Vancouver


Canada kent een flink aantal grote steden, waarvan Vancouver één van de favorieten is, een moderne stad waar u goed kunt winkelen en genieten van gezellige cafés en goede restaurants. Een druk bezochte toeristische attractie is de Capilano Suspension Bridge, een 140 meter lange hangbrug boven de gelijknamige rivier. In directe nabijheid vindt u meer hangbruggen die samen een prachtige wandeling vormen even buiten Vancouver. Wilt u de stad van bovenaf bekijken, dan is de Vancouver Lookout een absolute aanrader. Hier heeft u een uitzicht van 360 graden over deze prachtige stad.

Skiën in Canada

Skiën in Canada


Canada wordt steeds meer ontdekt als bestemming voor een heerlijke wintersportvakantie. De uitlopers van de Rocky Mountains lenen zich bij uitstek voor skiërs en snowboarders om te genieten van het prachtige winterse landschap met de ongeëvenaarde poedersneeuw. Plaatsen als Whistler en Banff staan bekend om hun prachtige hotels en knusse sfeer, waar u ook kunt genieten van het mondaine Lake Louise in de staat Alberta. Naast de activiteiten op de piste is de kans groot dat u tijdens uw wintersport in Canada ook kunt genieten van het noorderlicht, een onvergetelijke ervaring op zich!

Geldzaken

Betaalmiddelen

De valuta van Canada is de Canadese dollar (CAD). De CAD komt in coupures van 5, 10, 20, 50 en 100 CAD. Het biljet van 100 CAD kan soms lastig zijn om uit te geven, omdat dit biljet een relatief grote waarde heeft. Alle andere biljetten worden zeer frequent gebruikt, het is echter altijd handig om wat kleine coupures op zak te hebben voor kleine aankopen. Een tip: Canadese dollars zijn van plastic en ze staan erom bekend dat ze nog wel eens aan elkaar willen plakken.

De creditcard is een veelgebruikt betaalmiddel in Canada. Er zijn weinig landen op de wereld waar creditcards zo algemeen geaccepteerd zijn als in Canada. U zult zien dat u op vele plekken met uw creditcard kunt betalen. Echter is dit niet overal mogelijk, het is daarom altijd goed om wat contant geld op zak te hebben waardoor u altijd een alternatief heeft.

Geld opnemen in Canada

Geld opnemen kan in Canada met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal €500 per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. U kunt op de meeste plekken ook direct met uw Nederlandse bankpas betalen, houd er dan wel rekening mee dat hiervoor ook per transactie kosten worden gerekend.

Bij Canadese wisselkantoren worden alle grote valuta’s zoals de euro en Amerikaanse dollar geaccepteerd. Wij raden u altijd aan om een extra buffer mee te nemen in contante euro’s of Amerikaanse dollars, naast uw buffer in Canadese dollars, in het geval van noodgevallen. Als u contant geld met een waarde van boven de 10.000 CAD wilt in- of uitvoeren, dient u dit aan te geven bij de Canadese douane.

Betaalgewoonten in Canada

Bij twijfel, geef fooi. Dit is een vuistregel in Canada en, net als in Amerika, zijn de fooien royaal, omdat ze een belangrijk onderdeel van het salaris zijn. In restaurants geeft u minimaal 15-20% fooi. Het is altijd mogelijk om per pinpas of creditcard fooi te geven. In een bar is het gebruikelijk om $1 fooi per drankje te geven. Voor schoonheidsspecialisten, kappers of gidsen is een fooi van 20% de norm. Piccolo’s, buschauffeurs en portiers verwachten zo’n $1 per koffer. Het advies is om altijd wat losse dollars op zak te hebben. Voor korte taxiritten geeft u $1 fooi. Voor een taxirit vanaf het vliegveld is 15-20% van het totaalbedrag de norm.

Afdingen in Canada is ongebruikelijk. Daarvoor zouden wij u aan willen raden dit niet te doen op plekken waar u dit in Nederland ook niet zou doen.

Wat bent u kwijt aan dollars in Canada

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Canada reist:

Flesje water - 2 dollar

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 16 dollar

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 35 dollar

Cappuccino - 4 dollar

Halve liter bier - 5,50 dollar

Buskaartje - 3 dollar

Vervoer door Canada

Per vliegtuig

Canada is een weids en uitgestrekt land. Wanneer u besluit meerdere plekken in Canada te bezoeken dan is het niet ongewoon om per vliegtuig naar een volgende bestemming te reizen. U zult merken dat er veel prijsvechters zijn die binnenlandse vluchten aanbieden in Canada, de prijs van deze binnenlandse vluchten zullen daarom niet al te hoog zijn. Wel zo prettig, aangezien de reis zelf waarschijnlijk al niet goedkoop zal zijn.

Per trein

VIA Rail is in Canada de grootste vervoerder per spoor. De afstanden zijn uiteraard erg groot, zo doet u er ruim 3 dagen over om per trein van Vancouver naar Toronto te reizen. Daartegenover staat wel het prachtige uitzicht wanneer u over het spoor door het schitterende landschap trekt. Let er wel op dat de prijzen per seizoen sterk kunnen verschillen.

GWK Travelex in Canada

GWK Travelex in Canada

Voor uw vertrek naar Canada is het handig om vast wat Canadese dollars contant bij u te hebben voor de eerste dagen. Deze dollars kunt u eenvoudig in Nederland online bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. We hebben ook een aantal vestigingen in Canada, mocht u bij aankomst op uw bestemming Canadese dollars willen wisselen voor uw euro’s. U zult ons met name vinden op grote luchthavens en in de grote steden.

Bestel direct uw Canadese dollars