Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Chili

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Chili

Chili

Chili is een ideale reisbestemming wanneer u opzoek bent naar afwisseling. Vooral qua klimaat is het land veelzijdig, met een droog woestijnklimaat in het noorden en gletsjers in het zuiden. Een rondreis door dit land staat in het teken van de natuur.

Ontdek het bijzondere Paaseiland

Ontdek het bijzondere Paaseiland

Dit eiland, geleden in het midden van de Stille Oceaan, bestaat uit heuvelachtig landschap, witte stranden en vulkanisch gesteente. De indrukwekkende bekende beelden op dit eiland zijn nog steeds een mysterie voor de wereld, maar zeker een bezoek waard!

Een gevarieerde natuur

Een gevarieerde natuur

Chili heeft een natuurlandschap met in het noorden van het land vooral woestijn, in het zuiden van het land ruige zee en veel wildlife en in het midden zijn wijngaarden te vinden. Er worden verschillende excursies aangeboden om rond te reizen naar de verschillende plekken binnen Chili.

Drinken en eten in Chili

Drinken en eten in Chili

Zoals men in Nederland ook terugziet, is Chileense wijn een bekend begrip. Dit wordt dan ook vaak als drankje toegevoegd aan de maaltijd. Veel lokale gerechten wordt mais in verwerkt en op lokale markten is een overvloed aan verse producten om te proberen.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Chili is de Chileense peso (CLP). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000 CLP. Al deze biljetten zijn gangbaar en zult u ongetwijfeld tegenkomen. Het is wel handig om altijd wat kleine coupures op zak te hebben, zodat u in plekken als taxi’s geen last hebt van problemen met het verkrijgen van wisselgeld.

Als u meer dan 10.000 Amerikaanse dollars, of de tegenwaarde daarvan in andere valuta, wilt in- of uitvoeren dan dient u dit aan te geven bij de Chileense douane.

U kunt uw creditcard in Chili redelijk gebruiken. U zult uw kaart in pinautomaten, hotels en grote winkels over het algemeen prima kunnen gebruiken. Echter zult u op veel plekken alleen maar met contant geld kunnen betalen. Vooral buiten de grote steden is het hebben van contant geld een noodzakelijkheid. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft!

Geld opnemen in Chili

Pinnen met uw Nederlandse bankpas kan in Chili bij de meeste geldautomaten. De meeste geldautomaten hebben een opnamelimiet van 200.000 CLP per transactie (dit kan per automaat verschillen). U kunt met de meeste Nederlandse bankpassen maximaal €500 per kaart per dag opnemen in het buitenland. Houdt u hier dus rekening mee voordat u op vakantie gaat. Tevens dient u uw bankpas op wereldstand te zetten, aangezien u buiten de Europese Unie reist. Houdt u er wel rekening mee dat u buiten de Eurozone pint en dat er voor iedere transactie kosten worden berekend. Probeer het aantal transacties dus zo laag mogelijk te houden. Daarnaast kan het buiten de grote steden soms lastig zijn om geld op te nemen, zorg er dus voor dat u voldoende contant geld bij u hebt.

Het is altijd aan te raden om een buffer in alternatieve valuta achter de hand te houden in geval van nood. In Chili kunt u dit het beste doen in Amerikaanse dollars of euro’s. Let wel op: oude of beschadigde biljetten worden vaak niet geaccepteerd. Amerikaanse dollars van na 2006 en Argentijnse peso’s worden vaak helemaal niet geaccepteerd!

Betaalgewoonten in Chili

Het geven van fooi in Chili is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Wij zouden u daarom aanraden om een kleine fooi te geven als u tevreden bent over de diensten die u zijn verleend, zoals kamermeisjes of tassendragers. Verder is het gebruikelijk om in een restaurant zo'n 10% fooi te geven als u tevreden bent. Sommige restaurants zetten de fooi echter al automatisch op de bon, dan is het niet nodig om nog extra fooi te geven.

Afdingen in Chili is niet heel gebruikelijk. In winkels staan prijzen vast, wij raden u daarom niet aan af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen. Op toeristisch plekken en in sommige gevallen op de markt kan wel worden afgedongen. Wij raden u echter aan niet zelf te beginnen met af te dingen, maar weg te lopen als de prijs te hoog is. Mogelijk biedt de verkoper u dan een lagere prijs aan.

Wat bent u kwijt aan peso in Chili

Flesje water: 700,00 CLPCappuccino: 1.800,00 CLPGoedkope eenpersoonsmaaltijd: 5.000,00 CLP
Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant: 10.000,00 CLPBuskaartje: 660,00 CLPHalve liter bier: 5,00 CLP

Vervoer door Chili

Per bus

Het bussensysteem is zeer ontwikkeld in Chili, ze vertrekken op tijd en zijn comfortabel. Zeker de lange afstand bussen zijn goed uitgerust, vaak met maaltijden, films en goede stoelen.

Per auto

Wanneer u naar Chili reist om de prachtige natuur te verkennen, is een huurauto een goede optie. Hiermee komt u op afgelegen plekken. Houd er wel rekening mee dat sommige plekken minder goed begaanbaar zijn met een doorgaans personenauto, omdat de natuur in sommige gebieden ruig is.

Per taxi

Er zijn twee soorten taxi’s. De normale personentaxi waarbij er op meter wordt gereden en taxi’s die vastgestelde routes rijden, waarbij de bestemmingen worden aangegeven per taxi. Hierbij kunt u op uw gemak van het uitzicht genieten tijdens de rit.

GWK Travelex in Chili

GWK Travelex in Chili

Voor vertrek kunt u gebruikmaken van de online valutaservices, waarbij u online een bestelling kunt plaatsen en deze kunt ophalen bij een van onze vestigingen. Wel een gerust idee om met vast wat contante Chileense peso’s op zak op reis te gaan! Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen vestigingen in Chili heeft.