Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in China

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in China

China

Als vakantieland is China nog vrij onbekend bij het grote publiek. Toch biedt dit immens grote land een prachtige diversiteit aan natuur, cultuur en indrukwekkende miljoenensteden. We hebben een aantal hoogtepunten voor u op een rij gezet. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in China.

Beijing

Beijing


Als u een bezoek brengt aan China is een bezoek aan Beijing zeker de moeite waard. In de Chinese hoofdstad zult u worden ondergedompeld in de Chinese cultuur. Absoluut hoogtepunt is de Purperen Verboden Stad, het voormalige verblijf van 24 Chinese keizers, nu opengesteld voor het publiek. Vergeet niet de naastgelegen keizerlijke tuin Beihai Park te bezoeken. Wanneer u genoeg cultuur heeft gezien, zijn de winkelstraten en markten van Wangfujing Street een leuke plek om op zoek te gaan naar lokale koopjes en snuisterijen.

De Chinese Muur

De Chinese Muur


U kunt er uiteraard niet omheen wanneer u door China reist, een bezoek aan de Chinese Muur. Niet voor niets bekend als één van de zeven wereldwonderen. Ooit gebouwd als lemen en kleien bolwerk ter verdediging voor aanvallen van buitenaf, is de Muur tijdens de Ming dynastie verder gebouwd zoals we het nu kennen met de stenen muren en indrukwekkende torens langs de hele route. Rond de steden Dadaling en Mutianyu heeft u vanaf de Muur de mooiste uitzichten op de prachtige Chinese natuur.

De reuzenpanda

De reuzenpanda


Als u een bezoek brengt aan China is het aan te raden om ook een bezoek te brengen aan misschien wel haar bekendste inwoner: de reuzenpanda. Het is niet voor niets dat de reuzenpanda het nationale dier is van China en daarnaast ook het symbool van het Wereld Natuur Fonds. U kunt de reuzenpanda’s het beste bezoeken in het pandacentrum van Chengdu. Hier is een zeer succesvol fokprogramma gestart dat bijdraagt aan het voortbestaan van de reuzenpanda. Hier komt u gegarandeerd oog in oog te staan met deze prachtige dieren.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van China is de Chinese yuan (CNY). Let er wel op dat dit alleen de munteenheid van de Volksrepubliek China is. Hongkong, Macau en Taiwan hebben ieder hun eigen valuta. De CNY is beschikbaar in coupures van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 CNY. Al deze biljetten worden veelvuldig gebruikt en u zult daarom ook alle biljetten veelvuldig tegenkomen in China. Het is echter wel aan te raden altijd wat kleine coupures op zak te hebben voor kleine aankopen.

Creditcards kunnen in de grote steden redelijk worden gebruikt als betaalmiddel. In hotels, grote winkels of grote restaurants kunt u over het algemeen goed met een creditcard betalen. Echter kunt u op veel plekken in China nog niet pinnen. Zorg er daarom voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in China

Geld opnemen kan in China met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal €500 per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Buiten de grote steden zult u waarschijnlijk niet kunnen pinnen, zorg er dus voor dat u daar altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Voor buffers in alternatieve valuta’s raden wij aan om Amerikaanse dollars mee te nemen. Deze kunnen in ieder wisselkantoor in China worden gewisseld. Euro’s worden op de meeste plekken ook gewisseld, maar hoe verder u van de grote toeristische plekken reist, hoe kleiner de kans is dat andere valuta’s dan USD worden gewisseld. U mag maximaal 20.000 Chinese yuan in- of uitvoeren in China. Daarnaast kunt u ook andere valuta’s meenemen. Mocht u meer dan 5.000 Amerikaanse dollars, of de tegenwaarde daarvan in andere valuta’s, willen in- of uitvoeren dan dient u dit aan te geven bij de Chinese douane.

Betaalgewoonten in China

Op het vasteland van China en in Macau is het geven van fooi geen onderdeel van de cultuur. Veel hotels, restaurants en spa’s hanteren dan ook een strikt geen-fooien beleid. Het is voor taxichauffeurs in de meeste delen van China zelfs verboden om fooi aan te nemen. Het geven van fooi kan worden beschouwd als onbeleefd. Hiermee kan namelijk geïmpliceerd worden dat het werk van een werknemer ondergewaardeerd wordt door de werkgever. De enige plek waar men fooi verwacht is in high-end hotels en restaurants die gericht zijn op westerlingen. Soms is het geven van een klein geschenk beter dan het geven van fooi. De grote uitzondering op de regel is het geven van fooi aan gidsen en chauffeurs die afhankelijk zijn van een extra inkomen naast hun basissalaris. Gidsen krijgen zo’n 10 USD per dag per persoon en chauffeurs 5 USD.

Onderhandelen in China is zeker aan te raden. In hotels of restaurants kunt u over het algemeen niet afdingen, daarbuiten zeker wel. Vooral op toeristische plekken kunt u stevig afdingen, u kunt tot wel 90% van de prijs afkrijgen! Op de markt kunt u ook afdingen. Het beste is om, als u de prijs te hoog vindt, weg te lopen. U zult meestal worden teruggeroepen met een lagere prijs.

Wat bent u kwijt aan yuan in China

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door China reist:

Flesje water - 2 CNY

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 21 CNY

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 80 CNY
Cappuccino - 28 CNYHalve liter bier - 6 CNY

Buskaartje - 2,50 CNY

Vervoer door China

Per vliegtuig

Vanwege de grote afstanden is het zeer gebruikelijk om in China te reizen met het vliegtuig. Vanwege het grote aantal maatschappijen dat binnenlandse vluchten aanbiedt zult u vrij goedkoop het land kunnen doorkruisen per vliegtuig. Als u al een route heeft uitgestippeld is het raadzaam vooraf al online uw vliegtickets te boeken, dan bent u waarschijnlijk voordeliger uit dan wanneer u dat ter plekke regelt.

Per trein

De meest populaire vorm van vervoer in China is de trein. Het spoornetwerk in China is vrij goed ontwikkeld en het is daarnaast ook een comfortabele manier van reizen, zeker wanneer u tegen een scherp tarief eersteklas tickets heeft gekocht. Een nachttrein bespaart u een overnachting, maar voorkomt wel dat u overdag kunt genieten van de prachtige uitzichten tijdens uw treinreis.

Per bus

Wanneer u wat avontuurlijker bent ingesteld en u heeft wat meer tijd voor uw reis door China uitgetrokken, dan is het reizen per bus ook een optie. Let er wel op dat dit de minst comfortabele manier van reizen is, vaak over slechte wegen en in overvolle bussen, zeker op plekken waar u wat verder weg bent van de grotere steden. Een goed alternatief is een georganiseerde reis met de Dragon Experience, zodat u zelf uw busreis door China kunt samenstellen.

GWK Travelex in China

GWK Travelex in China

Voordat u naar de China vertrekt is het handig om alvast wat Chinese yuan contant bij u te hebben voor de eerste dagen. Deze yuan kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Mocht u in China aankomen en ter plekke nog valuta willen wisselen of yuan op willen nemen, dan vindt u de vestigingen van Travelex op de grote luchthavens en in de grote steden.

Bestel direct uw Chinese yuan