Bestel direct
Home hero arrow

Advies over geldzaken in Colombia

De veiligheid in dit land is aanzienlijk verbeterd in de afgelopen jaren, waardoor het een populaire bestemming aan het worden is. Vooral de toeristische gebieden in dit land zijn goed begaanbaar. Laat u meeslepen door een land vol kunst en cultuur, mooie natuur en voor de echte sieradenliefhebbers; Colombia staat bekend om haar zuivere edelstenen.

Laat u gaan in Bogota

Laat u gaan in Bogota


In de Colombiaanse hoofdstad Bogota zult u in aanraking komen met de oude koloniale architectuur, vele musea en de talloze restaurantjes. U kunt hier heerlijk rondwandelen en de Colombiaanse cultuur op u in laten werken. Enkele bezienswaardigheden zijn het Simón Bolívar plein en de witte kerk op de berg Monserrate.

Geniet van de waanzinnige natuur

Geniet van de waanzinnige natuur


Park Tayrona is volgens velen het mooiste natuurpark in Colombia. In dit nationale park vindt u vele verschillende ecosystemen. Zo zijn er tropische regenwouden, ruige bergtoppen maar vindt u er ook prachtige stranden aan de kust. Als u een natuurliefhebber bent is dit dan ook een aanrader!

Laat u verbazen door de geschiedenis

Laat u verbazen door de geschiedenis


Medellín spreekt bij velen tot de verbeelding. Hier kon Colombia haar meest berucht inwoner, Pablo Escobar, zich vele jaren verschuilen voor de politie. Echter is deze stad hard aan het werk om dé stad van Colombia te worden. Er zijn vele bezienswaardigheden zoals het Botero Museum en natuurlijk het graf van Pablo Escobar. Tevens vinden hier jaarlijks meerder festivals plaats zoals het Fiera de los Flores die u de stralende cultuur van Colombia zullen laten zien.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Colombia is de Colombiaanse peso (COP). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 COP. De vorige serie biljetten bevatte ook biljetten van 1.000 COP en die kunt u ook nog tegenkomen in de circulatie. Al deze biljetten zijn relatief gangbaar. Echter kan het verkrijgen van wisselgeld soms lastig zijn op plekken als in taxi’s of marktkraampjes. Zorg er dus voor dat u voldoende kleine coupures op zak heeft!

U kunt uw creditcard in Colombia op redelijk wat plekken gebruiken. U zult in grote winkels, hotels en dergelijke uw creditcard kunnen gebruiken. U zult echter wel vaak om een legitimatiebewijs worden gevraagd. Ook kunt u uw creditcard gebruiken bij pinautomaten, maar houdt u daarbij wel rekening met de extra kosten.

Geld opnemen in Colombia

Geld opnemen kan in Colombia vrijwel overal met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken.

Het is bij uw reis naar het buitenland altijd verstandig om een buffer in alternatieve valuta’s aan te houden. Voor Colombia kunt u dit het beste doen in Amerikaanse dollars aangezien het land erg dollar georiënteerd is. Tevens zult u op veel plekken ook euro’s kunnen omwisselen, deze zijn dus ook geschikt als buffer. Als u meer dan 10.000 USD, of de tegenwaarde daarvan in andere valuta (inclusief COP), wilt in- of uitvoeren dient u dit aan tegen bij de Colombiaanse douane.

Betaalgewoonten in Colombia

Het geven van fooi in Colombia is redelijk gebruikelijk. In kleine restaurants is het geven van 1.000 of 2.000 COP voldoende, maar in luxere restaurants wordt over het algemeen een fooi van zo’n 10% verwacht. Steeds meer restaurants zetten deze fooi al automatisch op de rekening, houdt dit dus in de gaten. Verder is het gebruikelijk om kamermeisjes, tassendragers en andere mensen die u diensten verlenen een kleine fooi te geven als de u tevreden bent over de service.

Afdingen in Colombia is niet gebruikelijke in winkels waar de prijzen duidelijk staan aangegeven. Echter kunt u op veel toeristische plekken en op markten wel stevig afdingen. Een goed advies is om weg te lopen als u de prijs te hoog vindt, mogelijk biedt de verkoper u een lagere prijs aan!

Wat bent u kwijt aan peso’s in Colombia

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Colombia reist:

Flesje water – 2.000 COPGoedkope eenpersoonsmaaltijd – 10.000 COPCappuccino – 3.800 COP

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant – 30.000 COP

Halve liter bier – 2.500 COPBuskaartje – 2.000 COP

Vervoer door Colombia

Per vliegtuig

In Colombia is het snel en veilig om te reizen per vliegtuig. Reisbureaus en luchthavens verkopen deze vliegtickets en hoe eerder u boekt, hoe lager de prijs. De prijzen zijn goedkoop voor Nederlandse begrippen en met deze vluchten komt u in alle grote en middelgrote steden.

Per bus

Het busnetwerk van Colombia komt bijna in elke hoek van het land. U kunt van tevoren een kaartje kopen, maar dit is niet nodig. Wel is dit aan te raden in drukke periodes, bijvoorbeeld rond feestdagen. Deze tickets kunt u aanschaffen bij busstations. De bus is ook een populair vervoermiddel onder de locals, dus door deze manier van reizen leer je de cultuur beter kennen.

Per boot

Reizen per boot is nog niet geheel ontdekt door toeristen, maar dit is zeker een leuke manier van reizen door Colombia. Deze manier van reizen is wel duurder dan per bus, maar zeker het geld waard. De 3.000 kilometer lange kustlijn en de vele rivieren die door het land stromen zijn mooi om van dichtbij mee te maken.

GWK Travelex in Colombia

GWK Travelex in Colombia

Voordat u naar Colombia vertrekt is het handig om alvast wat Colombiaanse peso’s contant bij u te hebben voor de eerste dagen, voor de zekerheid. Deze peso’s kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen of afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen vestigingen in Colombia heeft.

Bestel hier uw Colombiaanse peso’s