Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Costa Rica

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Costa Rica

Costa Rica

Costa Rica kan met recht een van de meer avontuurlijke vakantiebestemmingen genoemd worden. De indrukwekkende jungle, het vulkanische landschap en de uitgestrekte natuurparken zorgen voor een onvergetelijke ervaring in het groene hart van Midden-Amerika. We hebben een aantal hoogtepunten voor u op een rij gezet. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Costa Rica.

De natuur als hoogtepunt

De natuur als hoogtepunt


De meeste toeristen komen naar Costa Rica vanwege de diverse en adembenemende natuur. Een van de meest bijzondere plekken is het Tortuguero National Park, alleen per boot of vliegtuig te bereiken. Dit gebied staat bekend om de tienduizenden schildpadden die gedurende een aantal maanden naar dat deel van Costa Rica trekken om hun eieren te leggen. Als u geluk heeft maakt u de uittocht van de pasgeboren schildpadjes mee, dit gebeurt echter vaak midden in de nacht. Even ten noordoosten ligt een ander spectaculair natuurgebied, Parque Nacional Volcán Arenal. Hier voelt u de spanning wanneer u uitkijkt op een van de meest actieve vulkanen ter wereld, de Arenal. Verder zijn ook nog de La Paz Waterfall Gardens een absolute aanrader.

Paradijselijke stranden   

Paradijselijke stranden  


Heeft u na een paar weken genoeg rondgetrokken en wilt u aan het einde van uw vakantie nog even lekker een paar dagen ontspannen? Niets beter dan genieten van de prachtige stranden van Playa Tamarindo, ook populair onder veel surfers. Wilt u echt even helemaal tot rust komen dan zijn Playa Samara en Playa Carillo echte aanraders. Een enkele vissersboot, een paar palmbomen en het geluid van de oceaan, een oase van rust. Zoekt u wat meer vermaak dan is het stadje Quepos meer iets voor u. Hier heeft u genoeg keuze uit gezellige restaurants en barretjes aan een drukke boulevard die langs het strand loopt.

De inheemse bevolking

De inheemse bevolking


In de binnenlanden van Costa Rica zijn er nog steeds een aantal inheemse stammen te vinden die nog net zo primitief leven als hun voorouders dat ook deden honderden jaren geleden. De bekendste inheemse stammen zijn die van de BriBri Indianen in de provincie Limón. Cacao speelt een belangrijke rol in het leven van deze indianen. Ze zien de cacaoboom als een heilig object, misschien komt dat deels ook omdat een groot deel van hun inkomsten gehaald wordt uit het vervaardigen van biologische chocola. We raden het aan om onder begeleiding van een gids een dorp van BriBri Indianen te bezoeken.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Costa Rica is de Costa Ricaanse colon (CRC). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 1.000, 2.000 en 5.000, 10.000 en 20.000 CRC. Biljetten van 50.000 CRC worden over het algemeen weinig gebruikt en deze kunt u dus beter vermijden. Alle andere biljetten worden veelvuldig gebruikt en hier zult u weinig problemen van ondervinden. Wel raden wij u aan altijd wat kleine coupures op zak te hebben zodat u fooi kunt geven.

Creditcards kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Costa Rica

Geld opnemen kan in Costa Rica met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden zeer beperkt.

Het is in Costa Rica zeer aan te raden om een degelijke reserve in alternatieve valuta aan te houden. Euro’s of Amerikaanse dollars kunnen vrijwel overal worden ingewisseld en zijn dus een zeer geschikte back-up. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd, houd hier dus rekening mee. Het invoeren van zowel lokale valuta als andere valuta's is volledig vrijgegeven in Costa Rica.

Betaalgewoonten in Costa Rica

Het geven van een fooi is in Costa Rica zeer gebruikelijk. Kamermeisjes, kofferdragers en gidsen verwachten allemaal een kleine fooi. Zorg er dus voor dat u voldoende kleine biljetten heeft zodat u hen een fooi kan geven. In restaurants wordt ook een fooi verwacht, zo’n 10% van de rekening is voldoende.

Afdingen is zeker aan te raden in Costa Rica. Vooral in toeristische gebieden kunt u door afdingen tot wel de helft van de prijs komen. Zet dus niet te laag in! Een goede strategie is om weg te lopen als u de prijs te hoog vindt, zeer waarschijnlijk zal de verkoper u dan een nieuw aanbod doen. In grote winkels of hotels kan in principe niet worden afgedongen.

Wat bent u kwijt aan colon in Costa Rica

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Costa Rica reist:

Flesje water - 700 colon

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 4100 colon

Cappuccino - 1200 colon

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 10000 colon

Halve liter bier - 1000 colon

Buskaartje - 400 colon

Wilt u uw euro’s voor Costa Ricaanse colon inwisselen, bestel ze hier.

Vervoer door Costa Rica

Per bus

Reizen per bus is in Costa Rica een goede optie. U heeft de keuze uit een directo en een collectivo. De eerste zou sneller op uw eindbestemming aan moeten komen, maar in de praktijk blijkt dat vaak niet het geval. Bagage wordt meestal vervoerd op het dak of in de laadruimtes. Blijf daarom goed opletten dat bij de grotere haltes uw bagage niet per ongeluk wordt uitgeladen en achterblijft, u zou niet de eerste zijn die dat overkomt!

Per auto

U kunt uiteraard ook zelf met een huurauto op pad wanneer u in Costa Rica bent. U doet er goed aan om een stevige auto of terreinwagen te huren, afhankelijk van de route die u gaat nemen. De meeste verhuurbedrijven vindt u op het vliegveld en in grote steden. Let daarbij wel op dat tarieven voor het huren van een auto per verhuurder sterk kunnen wisselen.

Per vliegtuig

De afstanden in Costa Rica zijn niet al te groot, maar een flink deel van het land is vrij onherbergzaam of dicht begroeid met bossen en jungle. Een binnenlandse vlucht kan dan uitkomst bieden. Met name in het regenseizoen kunnen de wegen snel onbegaanbaar worden en zal u hinder ondervinden van vervoer over de weg.

GWK Travelex in Costa Rica   

GWK Travelex in Costa Rica  

Voordat u naar Costa Rica vertrekt is het handig om alvast wat Costa Ricaanse colon contant bij u te hebben voor de eerste dagen, voor de zekerheid. Deze colon kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen of afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen vestigingen in Costa Rica heeft.