Bestel direct
Home hero arrow

Op reis naar Cuba

Je handleiding voor de mooiste plekken en absolute must sees in Cuba

Een bezoek aan Cuba

Caribische soul met een vleugje Amerikaanse geschiedenis, Cuba is een plek als geen ander. Hier vindt u alles wat u moet weten wanneer u naar Cuba gaat.

Ontdek Havana

Ontdek Havana


Elke reis naar Cuba zou een trip naar Havana in zich moeten hebben, u moet deze levendige en wereldse hoofdstad hebben gezien om het geloven. Bijna onveranderd sinds de bloeiperiode in de jaren vijftig van de vorige eeuw, wandelen door Havana lijkt net alsof u in de tijd bent teruggereisd. Bezoek het iconische Plaza de la Revolución of maak een wandeling over de boulevard Malecón met prachtig uitzicht over de baai. Dompel uzelf onder in de pracht van La Habana Vieja, het oude gedeelte van Havana dat onderdeel is van de UNESCO Werelderfgoedlijst of kijk hoe locals bezig zijn met hun dagelijkse leven in het Prado.

Genieten van prachtige stranden en eilanden

Genieten van prachtige stranden en eilanden


Als u gaat voor een stuk Cubaans geluk, ga dan direct naar de stranden van Cuba. Hier vindt u de zonovergoten stranden en het turquoise gekleurde water waar u altijd al van hebt gedroomd. Geniet van salsa muziek in de zon in Trinidad of de rauwe charme van de jungle in Baracoa, van de onontdekte schoonheid van het kleine eiland Cayo Largo del Sur of het populaire Varadero waar u de mooiste resorts vindt.

Onderga de cultuur en de historie

Onderga de cultuur en de historie


Of u de geschiedenis in wilt duiken of wilt dansen in de straten tot zonsopgang, Cuba heeft veel te bieden op cultureel vlak. Santiago de Cuba is de tweede stad van Cuba, het thuis van het Plein van de Revolutie en een bloeiende feeststemming. Callejon, ook wel de Hemel genoemd, is al sinds de veertiger jaren dé plek voor muzikanten op Cuba. De straten van Santa Clara zijn voor velen een heilligdom ter nagedachtenis aan de revolutionaire Che Guevara.

Geldzaken

Betaalmiddelen

Betalingsmethoden De valutasituatie in Cuba is gecompliceerd. Cuba heeft 2 valuta's. De officiële munteenheid in Cuba is de Cubaanse Peso (CUP). Cubaanse inwoners kunnen echter ook gebruikmaken van een digitale valuta genaamd "Moneda Libremente Convertible" (MLC) in de zogenaamde "dollarwinkels" ("tiendas MLC"). Op je reis naar Cuba kom je normaal gesproken alleen in aanraking met de CUP. Cubaanse inwoners kunnen beide valuta gebruiken. De CUP is verkrijgbaar in De CUP is verkrijgbaar in biljetten van 1, 3, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000. Het zou helpen als u altijd de lagere CUP-biljetten bij de hand had om kleine uitgaven zoals straatvoedsel, bustarief, rommelmarktvondsten. Helaas is de Cubaanse peso (CUP) niet beschikbaar buiten Cuba, dus je zult deze valuta in Cuba zelf moeten kopen.

Waar Cubaanse peso's

U kunt in Cuba het beste contant geld wisselen bij een hotel, bank of een officieel wisselkantoor genaamd CADECA. CADECA is het wisselkantoor van de overheid. CADECA-kantoren bevinden zich in luchthavens, cruisehavens en winkelcentra. Hoewel het de veiligste plek is om je geld te wisselen, krijg je helaas minder waar voor je geld.

Wat is de beste buitenlandse valuta om mee te nemen?

Alle belangrijke valuta zijn in Cuba inwisselbaar (euro, Britse pond, Zwitserse frank, Canadese dollar, Mexicaanse peso, Japanse jen). Het is echter niet aan te raden om USD mee te nemen, aangezien deze nergens wordt geaccepteerd en buiten de informele markt niet kan worden ingewisseld. Alleen de lokale bevolking kan in het land Amerikaanse dollars gebruiken.

Creditcards/debetkaarten gebruiken in Cuba

Creditcards worden in Cuba nog niet veel gebruikt, hoewel ze bij de meeste betaalterminals al worden geaccepteerd, met uitzondering van kaarten die door de VS worden uitgegeven. Houd er echter rekening mee dat Cuba nog steeds een land is met veel contant geld, daarom gaat contant geld veel verder dan welke kaart dan ook.

Geldautomaten gebruiken in Cuba

Wat betreft de geldautomaten, er zijn ongeveer 1000 automaten die Cuba binnenkomen, dus zoals je kunt zien zijn ze niet zo gewoon als in andere landen. Bovendien wordt er een hoge commissie van 3-12% toegepast op elke ATM-transactie.

Prijsindicatie in Cuba

Hieronder een ruwe schatting wat u kunt verwachten van de prijzen in Cuba, uitgedrukt in euro’s:

Goedkope eenpersoonsmaaltijd - € 5,10

Flesje water - € 0,45

Halve liter bier - € 0,85

Eenpersoonsmaaltijd in restaurant - € 10,20

Cappuccino - € 1,10

Buskaartje - € 0,05

Vervoer op Cuba

Per bus

Bussen worden over het algemeen beschouwd als de beste manier van vervoer in Cuba, ze zijn daarnaast ook ongelofelijk goedkoop (ongeveer €0,10!). U zult waarschijnlijk geen dienstregeling bij de bushalte aantreffen, het is gewoon een kwestie van goed opletten of de bus eraan komt. U kunt ook eerst even informeren bij het hotelpersoneel voordat u op pad gaat.

Per taxi

Taxi’s zijn een veel voorkomende manier van vervoer in de Cubaanse steden. De taxi’s met officiële meters staan ook bekend als toeristentaxi’s (turistaxis) en kosten ongeveer € 1,30/km, dit zijn met name moderne Japanse en Amerikaanse auto’s. Je ziet ook veel privé taxi’s rijden, bekend als máquinas, dit zijn vaak de klassieke Amerikaanse auto’s. U zult een prijs af moeten spreken voordat u instapt. Gemeenschappelijke taxi’s, ook bekend als colectivos of almendrones, zijn kleine busjes die langs een vooraf opgezette route rijden. Ze kosten u € 13,00 per rit.

Per bicitaxi

Bicitaxi’s zijn driewielers die ruimte hebben voor twee passagiers. Het is een snelle en eenvoudige manier om u door de straten van een stad te bewegen en zullen u slechts € 1,30 per kilometer kosten.

Cubaanse peso’s wisselen

Cubaanse peso’s wisselen

Wees goed voorbereid op je reis naar Cuba, de beste valuta om mee te nemen is euro's of je kunt ook Britse ponden bestellen voor het begin van je reis. Zo heb je altijd contant geld op zak en dat geeft zo'n gemoedsrust.

Bestel direct uw Britse ponden