Bestel direct
Home hero arrow

Op reis naar Cuba

Je handleiding voor de mooiste plekken en absolute must sees in Cuba

Een bezoek aan Cuba

Caribische soul met een vleugje Amerikaanse geschiedenis, Cuba is een plek als geen ander. Hier vindt u alles wat u moet weten wanneer u naar Cuba gaat.

Ontdek Havana

Ontdek Havana


Elke reis naar Cuba zou een trip naar Havana in zich moeten hebben, u moet deze levendige en wereldse hoofdstad hebben gezien om het geloven. Bijna onveranderd sinds de bloeiperiode in de jaren vijftig van de vorige eeuw, wandelen door Havana lijkt net alsof u in de tijd bent teruggereisd. Bezoek het iconische Plaza de la Revolución of maak een wandeling over de boulevard Malecón met prachtig uitzicht over de baai. Dompel uzelf onder in de pracht van La Habana Vieja, het oude gedeelte van Havana dat onderdeel is van de UNESCO Werelderfgoedlijst of kijk hoe locals bezig zijn met hun dagelijkse leven in het Prado.

Genieten van prachtige stranden en eilanden

Genieten van prachtige stranden en eilanden


Als u gaat voor een stuk Cubaans geluk, ga dan direct naar de stranden van Cuba. Hier vindt u de zonovergoten stranden en het turquoise gekleurde water waar u altijd al van hebt gedroomd. Geniet van salsa muziek in de zon in Trinidad of de rauwe charme van de jungle in Baracoa, van de onontdekte schoonheid van het kleine eiland Cayo Largo del Sur of het populaire Varadero waar u de mooiste resorts vindt.

Onderga de cultuur en de historie

Onderga de cultuur en de historie


Of u de geschiedenis in wilt duiken of wilt dansen in de straten tot zonsopgang, Cuba heeft veel te bieden op cultureel vlak. Santiago de Cuba is de tweede stad van Cuba, het thuis van het Plein van de Revolutie en een bloeiende feeststemming. Callejon, ook wel de Hemel genoemd, is al sinds de veertiger jaren dé plek voor muzikanten op Cuba. De straten van Santa Clara zijn voor velen een heilligdom ter nagedachtenis aan de revolutionaire Che Guevara.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De valutasituatie in Cuba is gecompliceerd. Cuba heeft namelijk 2 valuta’s. De Cubaanse peso (CUP) en de Cubaanse converteerbare peso (CUC). Op uw reis naar Cuba zult u normaal gesproken alleen in aanraking komen met de CUC. Deze valuta is inwisselbaar en gemaakt voor toeristen. De CUP is alleen bedoeld voor de lokale bevolking. De CUC is beschikbaar in biljetten van 1, 3, 5, 10, 20, 50 en 100 CUC. Biljetten boven de 20 CUC zijn vaak wat lastiger uit te geven, zorg er dus voor dat u voldoende kleine coupures op zak heeft. De Cubaanse peso is niet verkrijgbaar buiten Cuba en u zult deze valuta dus op Cuba zelf moeten kopen. U kunt het beste contant geld op Cuba omwisselen bij een van de wisselkantoren. De CUC heeft dezelfde waarde als de Amerikaanse dollar, de koers van de CUC fluctueert dus op dezelfde manier als de USD. Alle grote valuta’s zijn op Cuba om te wisselen. Het is echter niet aan te raden om USD mee te nemen. Over het wisselen van USD wordt namelijk een commissie van 10% gerekend. Euro’s worden op ieder wisselkantoor geaccepteerd.

Creditcards worden nog niet veel gebruikt op Cuba, hoewel ze bij de meeste betaalautomaten al wel worden geaccepteerd. Geldautomaten zijn echter niet veelvoorkomend op Cuba. Daarnaast kunt u in de meest winkels niet met een creditcard of Nederlandse bankpas betalen. Zorg er dus altijd voor dat u voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Cuba

Contant geld meenemen naar Cuba is een must. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld bij u heeft. Alle grote valuta’s zoals euro’s, Britse ponden en Japanse yen worden geaccepteerd. Wij raden echter niet aan Amerikaanse dollars mee te nemen, omdat het wisselen hiervan u een boete van 10% oplevert. Als u toch Amerikaanse dollars wilt meenemen let er dan wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet worden geaccepteerd. Als u contant geld met een waarde van boven de 5.000 Amerikaanse dollar wilt in- of uitvoeren, dient u dit aan te geven bij de Cubaanse douane. Het is daarnaast niet toegestaan om lokale valuta in of uit te voeren.

Betaalgewoonten op Cuba

Het geven van fooi op Cuba is zeer gebruikelijk. In restaurants is het gebruikelijk om zo’n 10% fooi te geven. Daarnaast is het gebruikelijk om hotelpersoneel een fooi te geven. 20-30 CUC per week is een gebruikelijke fooi voor hotelpersoneel. Bij taxi’s is het gebruikelijk om de rekening iets naar boven af te ronden. Op alle andere plekken waar u goede service ontvangt is het gebruikelijk om een fooi te geven van enkele peso’s.

Afdingen is zeer gebruikelijk op Cuba. Het is aan te raden om relatief laag in te zetten, tot 50% is niet ongebruikelijk. Vervolgens kunt u samen met de verkoper ergens een tussenweg vinden. Door goed af te dingen kunt u veel geld besparen op uw vakantie. In vakantieresorts of in restaurants is het echter niet de bedoeling dat er wordt afgedongen.

Wat bent u kwijt aan peso’s op Cuba

Hieronder een ruwe schatting wat u kunt verwachten van de prijzen in Cuba, uitgedrukt in euro’s:

Goedkope eenpersoonsmaaltijd - € 5,10

Flesje water - € 0,45

Halve liter bier - € 0,85

Eenpersoonsmaaltijd in restaurant - € 10,20

Cappuccino - € 1,10

Buskaartje - € 0,05

Vervoer op Cuba

Per bus

Bussen worden over het algemeen beschouwd als de beste manier van vervoer in Cuba, ze zijn daarnaast ook ongelofelijk goedkoop (ongeveer €0,10!). U zult waarschijnlijk geen dienstregeling bij de bushalte aantreffen, het is gewoon een kwestie van goed opletten of de bus eraan komt. U kunt ook eerst even informeren bij het hotelpersoneel voordat u op pad gaat.

Per taxi

Taxi’s zijn een veel voorkomende manier van vervoer in de Cubaanse steden. De taxi’s met officiële meters staan ook bekend als toeristentaxi’s (turistaxis) en kosten ongeveer € 1,30/km, dit zijn met name moderne Japanse en Amerikaanse auto’s. Je ziet ook veel privé taxi’s rijden, bekend als máquinas, dit zijn vaak de klassieke Amerikaanse auto’s. U zult een prijs af moeten spreken voordat u instapt. Gemeenschappelijke taxi’s, ook bekend als colectivos of almendrones, zijn kleine busjes die langs een vooraf opgezette route rijden. Ze kosten u € 13,00 per rit.

Per bicitaxi

Bicitaxi’s zijn driewielers die ruimte hebben voor twee passagiers. Het is een snelle en eenvoudige manier om u door de straten van een stad te bewegen en zullen u slechts € 1,30 per kilometer kosten.

Cubaanse peso’s wisselen

Cubaanse peso’s wisselen

Ga goed voorbereid op reis naar Cuba, bestel Britse ponden voor aanvang van uw reis. Zo heeft u altijd contant geld op zak en dat geeft wel zo'n gerust gevoel.

Bestel direct uw Britse ponden