Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Egypte

Alles wat u moet weten wanneer u door Egypte reist

Egypte

Egypte, het land van de ongekende historische en archeologische bezienswaardigheden, maar ook bij uitstek geschikt om volledig tot rust te komen op een van de prachtige stranden langs de kust. We zetten een aantal niet te missen highlights voor u op een rij.

Egyptisch wereldwonder

Egyptisch wereldwonder


Wereldberoemd zijn de Egyptische piramides, de indrukwekkende bouwwerken die door hun omvang en staat nog steeds overweldigend zijn. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds niet duidelijk hoe de Egyptenaren dit in de oudheid voor elkaar hebben gekregen. Vanuit de hoofdstad Caïro kunt u de woestijn intrekken via de Pyramid Road richting het plateau van Gizeh. Hier vindt u de drie grootste piramides van het land, die van Cheops, Chefren en Mykerinos, allen gebouwd door de beroemde farao’s van de 4e dynastie. Met z’n bijna 150 meter hoogte doet de piramide van Cheops nog steeds met recht zijn naam eer aan als klassiek wereldwonder.

De Nijl   

De Nijl  


Een van de meest iconische rivieren op aarde is de Nijl. Deze beroemde rivier strekt zich duizenden kilometers uit, met een totale lengte van 6.700 km is het dan ook de langste rivier ter wereld. Voor de aanleg van de Aswandam stroomde de rivier regelmatig over, waardoor de oevers van de Nijl tot zeer vruchtbaar land geworden is, begroeid met de meest prachtige flora. Het maken van cruises over de Nijl is dan ook een absolute aanrader, waarbij u zeker de prachtige plaatsen Luxor en Aswan aan moet doen. Luxor is een van de beroemde archeologische hoogtepunten van Egypte vanwege de ruim zestig koningsgraven die zich daar bevinden.

Caïro

Caïro


Het bezoeken van de hoofdstad van Egypte, Caïro, is zeer de moeite waard. Vanwege de enorme verzameling historische vondsten uit archeologische opgravingen is Caïro eigenlijk één groot museum van de oudheid. Het meeste vindt u terug in het Egyptisch Museum, waarvan het gouden dodenmasker van farao Toetanchamon het drukstbezochte museumstuk is. Overal in de stad komt u moskeeën tegen, maar wilt u een van de mooiste en grootste moskeeën van het land zien dan is de Ibn Tulunmoskee een absolute aanrader. Wilt u daarnaast ook nog even ontspannen en lekker shoppen dan is het Stars Centre een aangenaam rustpunt in de dagelijkse hectiek van deze miljoenenstad.

Geldzaken Egypte

Alles wat u moet weten over uw geld wanneer u in Egypte bent

Betaalmiddelen

De munteenheid van Egypte is de Egyptische pond (EGP). Bankbiljetten zijn beschikbaar in biljetten van 0,25, 0,5, 1, 5, 10, 20, 50, 100 en 200 EGP. Al deze biljetten zijn zeer gangbaar en worden vaak zonder problemen geaccepteerd. Zorg er echter wel voor dat u altijd voldoende kleine coupures op zak heeft voor kleine transacties en taxi’s, aangezien het verkrijgen van wisselgeld soms problematisch kan zijn.

Creditcards kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Egypte

Geld opnemen kan in Egypte met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden zeer beperkt.

Het aanhouden van een buffer in alternatieve valuta is in Egypte is zeker aan te raden. Grote valuta’s als Amerikaanse dollars en euro’s worden in vrijwel ieder wisselkantoor gewisseld. In sommige winkels of hotels worden deze valuta’s ook als betaalmiddel geaccepteerd. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet worden geaccepteerd. Bij een reis naar Egypte mag u maximaal 5.000 Egyptische ponden in- en uitvoeren. Andere valuta’s mag u in- en uitvoeren zolang de tegenwaarde niet meer is dan 10.000 Amerikaanse dollars.

Betaalgewoonten in Egypte

Het geven van een fooi in Egypte is zeer gebruikelijk. Kamermeisjes, tassendragers en gidsen verwachten over het algemeen een fooi. Ook in restaurants wordt een fooi gegeven van zo’n 10%. Daarnaast is het gepast om iedereen die u een goede service verleent een kleine fooi te geven om uw waardering te uiten.

Afdingen is zeker aan te raden in Egypte. Vooral in toeristische gebieden kunt u door afdingen tot wel de helft van de prijs afkrijgen. Zet dus niet te laag in! Een goede strategie is om weg te lopen als u de prijs te hoog vindt, zeer waarschijnlijk zal de verkoper u dan een nieuw aanbod doen. In grote winkels of hotels kan in principe niet worden afgedongen.

Wat bent u kwijt aan ponden in Egypte

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Egypte reist:

Flesje water - 3 EGP

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 55 EGP

Halve liter bier - 19 EGP

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 120 EGP

Cappuccino - 22 EGP

Buskaartje - 2 EGP

Ga goed voorbereid op reis, bestel uw Egyptische pond voor aanvang van uw reis. Zo heeft u altijd ponden op zak en dat geeft wel zo'n gerust gevoel.

Bestel uw Egyptische ponden

Vervoer door Egypte

Per bus

In Egypte kunt u met de bus vrijwel elke plek in het land bereiken, zowel de kleine als grote steden. Opvallend is dat de bussen in Egypte over het algemeen vrij comfortabel zijn. Superjet is daarin lokaal de beste busvervoerder. Aangezien de bestemmingen altijd in het Arabisch worden aangegeven moet u wel altijd goed opletten dat u de juiste bus neemt.

Per boot

Over de Nijl varen kan met boten in allerlei soorten en maten, goedkoop of duur. Op de goedkopere cruises is de kans groot dat de boot overvol is met massa’s toeristen waardoor uw zicht op al het moois bemoeilijkt wordt. U doet er dan ook goed aan om een wat duurdere, kleinere boot te nemen wanneer u wilt genieten van de prachtige oevers langs de Nijl.

Per taxi

Een taxirit in met name de grote steden van Egypte kan een hele belevenis zijn. U hoeft niet gek op te kijken wanneer de taxichauffeur ergens onderweg stopt om meer mensen mee te nemen als de taxi nog niet helemaal vol zit. Taxi’s zijn niet duur, het is daarom ook niet verkeerd om de taxi een dag te huren om veel van de omgeving te zien. Spreek wel altijd vooraf een prijs af met de chauffeur om achteraf problemen te voorkomen.

GWK Travelex in Egypte

GWK Travelex in Egypte

Wanneer u richting de Egypte vertrekt is het handig om voldoende Egyptische ponden bij u te hebben. Voor het doen van kleine uitgaven, zoals een taxirit vanaf het vliegveld, is het ideaal om dat met cash te kunnen betalen zonder eerst te hoeven pinnen. Online kunt u tegen een scherp tarief Egyptische ponden bestellen en afhalen bij een GWK vestiging die voor u het beste uitkomt. We hebben ook een vestiging op Schiphol en Rotterdam Airport, zo kunt u uw geldbestelling ook altijd afhalen op de luchthaven voor uw vertrek naar Egypte.

Bestel direct uw Egyptische ponden