Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken op Fiji

Paradijselijke stranden en een prachtige onderwaterwereld. Hoe zit het met de geldzaken op Fiji?

Fiji

Over Fiji praat men nog jaren na. De prachtige stranden, indrukwekkende onderwaterwereld, mooie tempels en vriendelijke mensen zorgen voor een ervaring die u een leven lang bijblijft. Hieronder volgen een aantal reistips voor het prachtige Fiji.

Ervaar de onderwaterwonderen

Ervaar de onderwaterwonderen

Fiji bestaat uit een eilandengroep van 333 eilanden en heeft daaromheen een onwerkelijke onderwaterwereld. Er zijn vele soorten wateractiviteiten te boeken, van snorkelen of duiken tot surfen. Het is een geliefde bestemming voor duikers, vanwege de veelzijdigheid van de vissen en het koraal.

Probeer de natuurlijke modderpoelen en hot springs

Probeer de natuurlijke modderpoelen en hot springs

Fiji heeft veel natuurlijke modderpoelen, waar u kunt genieten van een dagje natuurlijke spa. Er zijn dagjes uit en verschillende tours waarbij u langs dit soort plekken komt en een diepe reiniging van de huid kunt ondergaan samen met een heerlijke massage.

Geniet van het eten en drinken

Geniet van het eten en drinken

Fiji staat bekend om het verse eten en drinken, het eiland zelf en de zee hebben veel te bieden. Vooral het seafood is een must om te proberen wanneer u naar Fiji reist. Ook op het strand liggen met een verse kokosnoot in uw handen is zeer aan te raden.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Fiji is de Fiji dollar (FJD). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 5, 10, 20, 50 en 100 FJD. Al deze biljetten zijn gangbaar en zult u ongetwijfeld tegenkomen. Het is wel handig om altijd wat kleine coupures op zak te hebben, zodat u in plekken als taxi’s geen last heeft van problemen met het verkrijgen van wisselgeld. Dit geldt voornamelijk voor het biljet van 100 FJD.

De import en export beperkingen voor contant geld zijn als volgt:

  • Als u meer dan 10.000 FJD, of de tegenwaarde daarvan in andere valuta’s, wilt invoeren dient u dit aan te geven bij de douane van Fiji.
  • Als u meer dan 5.000 FJD, of de tegenwaarde daarvan in andere valuta’s, wilt uitvoeren dient u dit aan te geven bij de douane van Fiji. Hiervan mag maximaal 500 FJD in lokale valuta zijn. Het uitvoeren van meer dan 500 Fiji dollars is dus niet toegestaan.

U kunt uw creditcard op Fiji redelijk gebruiken. U zult uw kaart in pinautomaten, hotels en grote winkels over het algemeen prima kunnen gebruiken. Echter zult u op veel plekken alleen maar met contant geld kunnen betalen. Dit geldt voornamelijk voor de kleinere eilanden. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft!

Geld opnemen op Fiji

Pinnen met uw Nederlandse bankpas kan op Fiji bij de meeste geldautomaten. De meeste geldautomaten hebben een limiet van 1.000 FJD per dag. Daarnaast heeft uw Nederlandse bankpas ook een limiet. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal €500 per kaart per dag opnemen in het buitenland. Houdt u hier dus rekening mee voordat u op vakantie gaat. Tevens dient u uw bankpas op wereldstand te zetten, aangezien u buiten de Europese Unie reist. Houd er rekening mee dat u buiten de Eurozone pint en dat er voor iedere transactie kosten worden berekend. Probeer het aantal transacties dus zo laag mogelijk te houden. Daarnaast kan het buiten de grote steden soms lastig zijn om geld op te nemen, zorg er dus voor dat u voldoende contant geld bij u hebt.

Het is altijd aan te raden om een buffer in alternatieve valuta achter de hand te houden in geval van nood. Op Fiji kunt u dit het beste doen in Amerikaanse dollars. Andere valuta’s die geschikt zijn als back up zijn euro’s of Australische- of Nieuw-Zeelandse dollars. Let wel op: oude of beschadigde biljetten worden vaak niet geaccepteerd. Amerikaanse dollars van na 2006 worden vaak helemaal niet geaccepteerd!

Betaalgewoonten op Fiji

Het geven van fooi op Fiji is niet verplicht en niet heel gebruikelijk, maar wordt wel gewaardeerd. Als u tevreden bent kunt u uiteraard uw waardering uitdrukken in de vorm van een fooi. Ook in restaurants wordt het achterlaten van een fooi niet direct verwacht, maar ook hier kunt u uw tevredenheid laten blijken door het achterlaten van een fooi.

Afdingen op Fiji is niet heel gebruikelijk. In winkels staan prijzen vast, wij raden u daarom niet aan af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen. Op toeristisch plekken en in sommige gevallen op de markt kan wel worden afgedongen. Wij raden u echter aan niet zelf te beginnen met af te dingen, maar weg te lopen als de prijs te hoog is. Mogelijk biedt de verkoper u dan een lagere prijs aan.

Wat bent u kwijt aan dollar op Fiji

Flesje water: 1,90 FJDCappuccino: 5,00 FJDGoedkope eenpersoonsmaaltijd: 8,50 FJD
Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant: 30,00 FJD

Buskaartje: 1,00 FJD

Halve liter bier: 5,00 FJD

Vervoer door Fiji

Per taxi

Op de druk bewoonde eilanden zullen veel taxi’s rondrijden die u van de ene plek naar de andere kunnen brengen, dit is beter aan te raden dan liften langs de weg. Op sommige eilanden wordt zonder meter gereden, dan is het handig om vooraf een prijs af te spreken met de chauffeur.

Per vliegtuig

Tussen de grotere eilanden vinden binnenlandse vluchten plaats. Dit vervoer gaat via kleinere vliegtuigen, het is dan ook niet aan te raden om deze manier van vervoer te kiezen wanneer u vliegangst heeft en het waaierig is. Het uitzicht tijdens een vliegreis is wel ongeëvenaard mooi.

Per veerboot

Het wordt zeer afgeraden om boottaxi’s te nemen of lokale bootjes, omdat deze zelden een radio of zwemvesten bij zich hebben en vaak veel duurder zijn. Wanneer u via het water naar een volgend eiland wilt reizen, maak dan gebruik van de veerboten.

GWK Travelex op Fiji

GWK Travelex op Fiji

Voordat u naar Fiji vertrekt is het handig om alvast wat Fiji dollar contant bij u te hebben voor de eerste dagen, voor de zekerheid. Deze dollars kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen of afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen vestigingen op Fiji heeft.