Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in de Filipijnen

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in de Filipijnen

Filipijnen

De Filipijnen is een bonte verzameling van ruim 7000 kleine en grotere eilanden. Om u een beetje wegwijs te maken op deze exotische plek hebben we hieronder een aantal must sees van dit schitterende land op een rij gezet. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in de Filipijnen.

Vissen op de Filipijnen

Vissen op de Filipijnen


De Filipijnen zijn een van de topbestemmingen om te gaan zeevissen. Elk jaar trekken de eilanden veel toeristen die het mooi vinden om in de helblauwe wateren rondom de Filipijnse Eilanden een dagje te gaan vissen onder begeleiding van lokale Filipijnse vissers. De Filipijnen staan er daarnaast ook om bekend grote groepen echte sportvissers te ontvangen die speciaal naar de eilanden toekomen om te vissen op prachtige soorten die hier in overvloed voorkomen, zoals de tonijn. Het lekkerste is natuurlijk om een lange dag op het water af te sluiten met een overheerlijk gerecht van zelfgevangen vis!

Het machtige Manilla

Het machtige Manilla


Een bezoek aan de Filipijnse hoofdstad Manila mag absoluut niet ontbreken op een reis naar de Filipijnen. Eén van de meest in het oog springende bezienswaardigheden is het Rizal Park, aan het einde van de 19e eeuw gebouwd ter ere van de nationale held van de Filipijnen, José Rizal. U vindt daar een bonte verzameling musea en de meest prachtige tuinen, echt een aanrader. Daarnaast zijn de vele markten een bezienswaardigheid op zich, met de Divisoria markt als absoluut hoogtepunt. Hier wordt in de buitenlucht werkelijk alles verkocht, u kunt uw afdingtechnieken hier rijkelijk de loop laten!

Zon, zee en strand in overvloed

Zon, zee en strand in overvloed


U kunt op de Filipijnen ook heerlijk tot rust komen op een van de vele stranden. Met de overvloed aan paradijselijke eilandjes zit er altijd wel een eiland bij waar u heerlijk kunt genieten van de mooie zee en witte stranden. Het kleine eiland Boracay met het befaamde White Beach benadert waarschijnlijk nog het meest wat u onder een bounty-eiland verstaat. Wilt u iets anders dan het toeristische Boracay, dan is het wat rustiger eiland Malapascua misschien meer uw ding en Palawan is wellicht nog het meest onontdekte eiland. U heeft in ieder geval keuze wanneer u voor een heerlijk ontspannen strandvakantie naar de Filipijnen afreist.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van de Filipijnen is de Filipijnse peso (PHP). De PHP komt in coupures van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 PHP. Al deze coupures zijn gangbaar in de Filipijnen, maar wij raden u aan altijd wat kleine coupures bij de hand te hebben, omdat kleine winkels of taxi’s soms niet voldoende wisselgeld hebben.

Het gebruik van creditcards als betaalmiddel is beperkt op de Filipijnen. Bij pinautomaten worden creditcards over het algemeen nog wel geaccepteerd. Daarnaast kunt u bij hotels of grote winkels over het algemeen met een creditcard betalen. Bij kleinere winkels is het echter niet mogelijk om met een creditcard te betalen, zorg er daarom voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen op de Filipijnen

Geld opnemen kan op de Filipijnen met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal €500 per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Buiten de grote steden zult u waarschijnlijk niet kunnen pinnen, zorg er dus voor dat u in dat geval altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Wij raden u altijd aan een buffer in vreemde valuta mee te nemen, zeker omdat de maximale invoer van de PHP relatief laag is. Het beste kunt u Amerikaanse dollars meenemen. In de grote steden worden ook andere grote valuta’s zoals euro’s en Britse ponden gewisseld, maar buiten de steden zijn deze valuta’s lastiger in te wisselen. Let er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd. In- en uitvoer van bedragen in vreemde valuta die een tegenwaarde hebben van 10.000 Amerikaanse dollar of meer, dienen aan te worden gegeven bij de douane. De invoer van PHP is echter verder gelimiteerd. Er mag maximaal 10.000 PHP worden in- of uitgevoerd.

Betaalgewoonten op de Filipijnen

Het geven van een fooi wordt in principe niet verwacht op de Filipijnen. U kunt wel bij goede service uit blijk van waardering een fooi achterlaten. Dit is voornamelijk gebruikelijk in restaurants of hotels.

Afdingen gebeurt niet in de meeste grote winkels of restaurants. Bij toeristenwinkels is er echter wel ruimte om af te dingen, vaak wel tot 30%. Zet daarom niet te laag in als u begint met afdingen. Ook de markten zijn plekken waar kan worden afgedongen.

Wat bent u kwijt aan peso’s op de Filipijnen

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door de Filipijnen reist:

Flesje water - 16 PHP

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 130 PHP

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 300 PHP

Cappuccino - 100 PHP

Halve liter bier - 50 PHP

Buskaartje - 10 PHP

Vervoer door de Filipijnen

Per boot

Gezien het overvloed aan water niet heel verwonderlijk, reizen per boot is op de Filipijnen heel gebruikelijk. Afhankelijk van de afstanden die u wilt overbruggen, heeft u keuze uit verschillende bootvervoerders die elk gespecialiseerd vervoer aanbieden. Voorbeelden zijn de Super Ferry, Negros Navigation of de boten van Sulpicio Lines. Vooraf reserveren is vaak niet nodig, het is voldoende om bij plaatselijke loketten voor vertrek uw tickets te kopen.

Per vliegtuig

De grote afstanden tussen de eilanden kunnen soms aanleiding zijn om te kiezen voor een binnenlandse vlucht in plaats van de boot. Tarieven zijn vaak goed te overzien, iets wat voor de meeste maatschappijen geldt. Houd er wel rekening mee dat u niet veel bagage mee kunt nemen aan boord, omdat u meestal met wat kleinere typen vliegtuigen reist. Wilt u meer meenemen, betaalt u al snel een flinke toeslag op het gewone, lage tarief.

Per jeepney

Een echte lokale manier van vervoer binnen de steden zelf is de jeepney. Dit zijn jeeps die door de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt, omgebouwd tot kleurrijke taxi’s. Deze taxi’s heeft u waarschijnlijk niet voor u alleen, aangezien ze volgepropt zitten met vaak ook lokale inwoners. Wilt u uitstappen dan is een paar tikken op het dak voldoende om de jeepney te laten stoppen.

GWK Travelex op de Filipijnen

GWK Travelex op de Filipijnen

Wanneer u richting de Filipijnen vertrekt is het handig om voldoende Filipijnse peso’s bij u te hebben. Voor het doen van kleine uitgaven, zoals een taxirit vanaf het vliegveld, is het ideaal om dat met cash te kunnen betalen zonder eerst te hoeven pinnen. Online kunt u tegen een scherp tarief Filipijnse peso’s bestellen en afhalen bij een GWK vestiging die voor u het beste uitkomt. We hebben ook een vestiging op Schiphol en Rotterdam Airport, zo kunt u uw geldbestelling ook altijd afhalen op de luchthaven voor uw vertrek naar de Filipijnen.

Bestel direct uw Filipijnse peso’s