Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Gambia

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Gambia

Gambia

Gambia is een heerlijke vakantiebestemming wanneer u tijdens de koude wintermaanden even lekker naar een zonnig klimaat wilt gaan. Natuurparken, prachtige stranden, we zetten de hoogtepunten voor u op een rij zodat uw verblijf in Gambia nog aangenamer wordt. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Gambia.

Vogelparadijs

Vogelparadijs


Een van de redenen waarom veel mensen Gambia bezoeken, is omdat dit land een hotspot is voor vogelliefhebbers. In Gambia komen meer dan 500 verschillende vogelsoorten voor, van grote roofvogels tot pelikanen. U kunt met een van de vele tourguides op pad gaan om al deze prachtige vogels te spotten. Bekende locaties zijn onder meer Serrekunda, Kololi en Kotu Beach. Het is aan te raden vooraf een afspraak te maken met een guide om ervoor te zorgen dat u altijd met een ervaren iemand op pad gaat wanneer u op één van deze plekken aankomt. Dit om teleurstellingen te voorkomen.

Strand en zee

Strand en zee


U kunt ook heerlijk uitrusten als u in Gambia bent en genieten van de schitterende hagelwitte stranden en helblauwe zee. De meeste resorts en hotels bevinden zich rond Kololi Beach, Kotu Beach en Cape Point. Het mooiste strand vindt u echter bij Sanyang Beach, ook wel Paradise Beach genoemd. De stranden van Gambia zijn ook erg aantrekkelijk om een vakantie met kleine kinderen te vieren, de zeebodem loopt op vrijwel alle stranden namelijk heel geleidelijk af. Verkopers van fruit, kleden en sieraden zorgen voor een levendige sfeer en u kunt bij de vele strandbarretjes genieten van overheerlijke cocktails.

Streekmarkten

Streekmarkten


Gambia staat bekend om de vele streekmarkten waar voedsel en specerijen worden aangeboden. Een markt die zeer de moeite waard is om te bezoeken is de Bakau Fish Market. Dagelijks komen hier tientallen bootjes hun net gevangen vis brengen. Deze worden hier meteen verwerkt en verkocht. Het is een unieke ervaring om dit een keer mee te maken, houd er wel rekening mee dat u de geur van deze markt ook niet snel zult vergeten! De markt in de hoofdstad Banjul is vanwege de enorme drukte en grootte eigenlijk geen streekmarkt meer te noemen, maar zeker een aanrader om langs te gaan. De levendigheid van deze markt is ongeëvenaard.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Gambia, is de Gambiaanse dalasi (GMD). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 5, 10, 20, 25, 50, 100 en 200 dalasi. Al deze biljetten zijn zeer gangbaar. Alleen als u slechts een aantal dalasi wilt kopen, kunnen de grotere biljetten soms wat problemen opleveren. Daarnaast is het altijd handig om wat kleine biljetten op zak te hebben voor het geven van fooi.

Creditcards kunnen eigenlijk niet als betaalmiddel gebruikt worden in Gambia. U kunt slechts in sommige hotels en bij sommige pinautomaten met een Visa kaart betalen. Met Nederlandse bankpassen of Mastercards kunt u vrijwel nergens terecht. Zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld bij u heeft.

Geld opnemen in Gambia

Geld opnemen met uw Nederlandse bankpas is zeer moeilijk in Gambia. In Gambia zijn slechts enkele automaten en deze accepteren alleen Visa kaarten. Wees dus niet afhankelijk van bankpassen of creditcards en zorg ervoor dat u voldoende contant geld meeneemt.

Het is in Gambia zeer aan te raden om een degelijke reserve in alternatieve valuta aan te houden, aangezien u niet afhankelijk van betaalpassen of creditcards kunt zijn. Euro’s of Amerikaanse dollars kunnen vrijwel overal worden ingewisseld en zijn dus een zeer geschikte back-up. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd. Het invoeren van zowel lokale valuta als vreemde valuta in Gambia is volledig vrijgegeven. De uitvoer van valuta is echter wel gelimiteerd. U mag maximaal 9.000 Amerikaanse dollar of de tegenwaarde daarvan in andere valuta’s uitvoeren. Daarnaast is het niet toegestaan om meer dan 75 GMD mee het land uit te nemen.

Betaalgewoonten in Gambia

Gambia is een erg arm land. Het geven van fooi is zeer gebruikelijk in Gambia. In restaurants, bars en hotels is het gebruikelijk om personeel fooi te geven. Kleine bedragen kunnen voor Gambianen al een groot verschil maken.

Afdingen is in Gambia op veel toeristische plekken mogelijk. Over de prijs van souvenirs en dergelijke kunt u stevig onderhandelen, u kunt gerust tot 50% van de prijs afkrijgen. Op andere plekken is onderhandelen minder gebruikelijk, in restaurants of in lokale winkeltjes staan de prijzen meestal vast.

Wat bent u kwijt aan dalasi in Gambia

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Gambia reist:

Flesje water - 18 GMD

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 220 GMD

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 800 GMD

Cappuccino - 18 GMD

Halve liter bier - 25 GMD

Buskaartje - 7 GMD

Helaas wordt er niet gehandeld in Gambiaanse dalasi. Als alternatief kunt u Amerikaanse dollars meenemen en bij ons eenvoudig online bestellen.

Vervoer door Gambia

Per bus

Het wegennetwerk in Gambia is door omstandigheden de laatste jaren flink verslechterd. Daarmee zijn ook veel busverbindingen tussen verschillende steden weggevallen. Er rijden nog wel bussen tussen de hoofdstad Banjul en Bassa Santa Su, maar u moet zelf ter plekke goed uitzoeken hoe laat en waar deze bussen vertrekken, van vaste aankomst- en vertrektijden is al jaren geen sprake meer.

Per auto

Een huurauto is wellicht nog de beste optie om door Gambia te reizen. U dient er wel rekening mee te houden dat het wegennetwerk dermate slecht is dat u overal langzaam moet rijden om de gaten in de weg te omzeilen. Het is aan te raden om langs de noordelijke oever van de Gambia rivier te rijden. Houd er wel rekening mee dat u dan op enig moment de rivier over moet steken naar de zuidelijke kant, wat zomaar een halve dag kan duren.

GWK Travelex in Gambia

GWK Travelex in Gambia

Het is helaas niet mogelijk om al voor uw vertrek in Nederland Gambiaanse dalasi te bestellen. We raden u daarom wel aan Amerikaanse dollars bij u te hebben, een valuta die in Gambia goed wordt geaccepteerd. Aangezien u in Gambia ook moeilijk geld kunt opnemen is het verstandig een flinke hoeveelheid dollars mee te nemen. Op die manier zorgt u ervoor dat u bij aankomst en gedurende uw verblijf in Gambia altijd valuta heeft die u kunt inwisselen.

Bestel direct uw Amerikaanse dollars