Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Hongkong

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Hongkong

Hongkong

Hoewel Hongkong officieel onderdeel is van China, gelden hier niet dezelfde communistische wetten. Dat is te zien aan de moderne uitstraling van deze metropool waar westerse en oosterse culturen spectaculair samenkomen. Een aantal hoogtepunten voor u op een rij. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Hongkong.

The Peak

The Peak


De mooiste plek om Hongkong te bekijken is ongetwijfeld vanaf de Victoria Peak, ook wel kortweg The Peak genoemd. Met name het panoramaterras wordt druk bezocht in de avonduren wanneer de miljoenen lampjes de stad spectaculair oplichten. Het is een leuke belevenis om de The Peak te bereiken met een speciale tram die in een kort tijdsbestek een hoogteverschil van zo’n 400 meter overbrugt om de top te bereiken. In het prachtige gebouw vindt u verder nog een aantal restaurants en winkels, ook Madame Tussauds Hongkong is hier gevestigd.

Strakke architectuur

Strakke architectuur


Hongkong staat ook bekend om fraaie staaltjes architectuur. Met name de districten Central en Admiralty zijn een lust voor het oog als u van moderne bouwstijlen en strakke lijnen houdt. Bij het ontwerpen van de wolkenkrabbers en andere hoge gebouwen zijn de regels van Feng Shui toegepast. Het beste uitzicht over deze indrukwekkende verzameling van letterlijk hoogstaande bebouwing vindt u op de 55e verdieping van de Hong Kong Monetary Authority, een onvergetelijke ervaring!

Hongkong shopping

Hongkong shopping


Hongkong is een ideale bestemming als u wilt genieten van overweldigende shopping malls en tegelijkertijd lekker wilt rondstruinen op de meest leuke markten. De bekendste markt van Hongkong is de Temple Street Market, een avondmarkt waar ook locals op zoek zijn naar de beste koopwaar. De luxe shopping malls zijn al een belevenis op zich, doordat de meeste centra met chique loopbruggen aan elkaar verbonden zijn. Heel bijzonder om daar een middag rond te lopen. U zult hier alle bekende merken tegenkomen en werkelijk voor alles wat u maar wilt terechtkunnen.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Hongkong is de Hongkong dollar (HKD). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 HKD. Biljetten van 1000 HKD worden weinig gebruikt en u kunt deze biljetten daarom beter zoveel mogelijk vermijden. Alle andere biljetten worden veelvuldig gebruikt en zult u met grote regelmaat tegenkomen.

Met uw creditcard kunt u op veel plekken betalen in Hongkong. Echter is dit op veel plekken nog steeds niet mogelijk, zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Hongkong

Geld opnemen kan in Hongkong vrijwel overal met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken.

Als u graag een buffer wilt meenemen in alternatieve valuta’s dan kunt u dit doen in alle grote valuta’s zoals euro’s en Amerikaanse dollars, deze zullen op vrijwel ieder wisselkantoor worden ingewisseld. Tevens wordt Chinese yuan overal gewisseld in Hongkong. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd. Het invoeren van zowel Hongkong dollars als andere valuta’s is volledig vrijgegeven in Hongkong.

Betaalgewoonten in Hongkong

Het geven van fooi kunt u goed vergelijken met Westerse landen. Het is in restaurants gebruikelijk om 10-15% fooi te geven als u tevreden bent over de service. Taxichauffeurs gaan er meestal vanuit dat het bedrag wordt afgerond. Tevens kunt u, als u tevreden bent met een service, uw waardering uitdrukken in de vorm van een kleine fooi.

Afdingen in Hongkong kan alleen op markten of in toeristische winkels. Een goede strategie is

om weg te lopen als u de prijs te hoog vindt, mogelijk biedt de verkoper u dan een lagere prijs aan. Op andere plekken is dit meestal niet mogelijk.

Wat bent u kwijt aan dollars in Hongkong

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Hongkong reist:

Flesje water - 7 dollar

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 180 dollar

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 55 dollar

Cappuccino - 30 dollar

Halve liter bier - 45 dollar

Buskaartje - 9 dollar

Vervoer in Hongkong

Per metro

De snelste manier om u te vervoeren in Hongkong is met de metro, lokaal de MTR genoemd (Mass Transit Railway). Er zijn twee metrolijnen die u als toerist regelmatig zult gebruiken en dat zijn de Tsuen Wan Line en de Tung Chung Line. Het is aan te raden een Octopus Card aan te schaffen, een soort OV-kaart waarmee u gemakkelijk de metro in- en uitstapt.

Per boot

Een mooie ervaring is om per boot de Victoria Harbour over te steken. Met een zogenaamde Star Ferry heeft u een prachtig uitzicht over de haven van Hongkong en een goed zicht op beide oevers. Ook voor deze overtocht is een Octopus Card geschikt, hoewel het tarief van omgerekend 0,25 euro niet echt schrikbarend is.

Per taxi

Taxi’s bepalen in grote mate het straatbeeld van Hongkong. Het lijkt soms wel alsof er meer taxi’s dan auto’s door de straten rijden. Vanwege het grote aanbod en de geringe afstanden die u in Hongkong zult afleggen zal u nooit heel veel voor de rit betalen. Reken op vier euro voor een rit van ongeveer vier kilometer. Het is wel aan te raden het adres van uw bestemming op een papiertje mee te nemen, taxichauffeurs spreken niet altijd even goed Engels.

GWK Travelex in Hongkong

GWK Travelex in Hongkong

Voordat u naar Hongkong vertrekt is het handig om alvast wat Hongkongse dollars contant bij u te hebben voor de eerste dagen, voor de zekerheid. Deze dollars kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex alleen een vestiging op de luchthaven van Hongkong heeft. Mocht u bij aankomst de tijd hebben dan heeft u daar uiteraard ook nog de mogelijkheid om uw geldzaken ter plekke te regelen.

Bestel direct uw Hongkongse dollars