Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in IJsland

Advies en tips over geldzaken voor dit fantastische Scandinavische eiland

Ontdek IJsland dit jaar

Adembenemende landschappen en een wereldse, ontspannen uitstraling, het is niet moeilijk te begrijpen waarom IJsland in populariteit groeit als een bestemming die u echt een keer gezien moet hebben.

Baden in de iconische blauwe lagune

Baden in de iconische blauwe lagune


Het meest aansprekende herkenningspunt van IJsland, de blauwe lagune, moet u zien om te geloven dat het daadwerkelijk bestaat. Het thermische bad, gelegen op een ondergrond van lava, heeft een natuurlijke temperatuur van ongeveer 38°C. De dromerige, blauwe wateren van de lagune zouden over helende eigenschappen beschikken en de omliggende spa is de ideale manier om te ontspannen na een lange dag vol met activiteiten.

Ontdek de nationale parken van IJsland

Ontdek de nationale parken van IJsland


IJsland staat bekend om zijn uitzonderlijke landschappen, er is een overvloed aan nationale parken die op u wachten om ontdekt te worden. Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vindt u het verbluffend mooie nationale park Pingvellir, terwijl het Snæfellsjökull nationale park de inspiratie was voor Jules Verne om zijn ‘Reis naar het middelpunt van de aarde’ te schrijven. In het nationale park Vatnajökull vindt u de grootste waterval van Europa (Dettifoss) en Landmannalaugar beschikt over een prachtig ruw heuvellandschap, perfecte wandelroutes en natuurlijke warmwater bronnen.

Struinen door de eigenzinnige straten van Reykjavik

Struinen door de eigenzinnige straten van Reykjavik


Als de meest noordelijk gelegen hoofdstad op aarde voelt Reykjavik als een magische enclave, verborgen voor de rest van de wereld. Hier woont de meerderheid van de IJslandse bevolking en de stad bruist van de activiteiten. De eigenzinnige straten staan vol met kleurrijke huizen, afgewisseld met oude boekhandels, chique cafés en hippe winkels. Ook in de nachtelijke uren kunt u genieten van een levendige muziek scene en rúntur, een traditionele kroegentocht. Het betekent dat de stad nooit slaapt.

Geldzaken

Betaalmiddelen

In IJsland wordt betaald met de IJslandse kroon (ISK). Deze komt in biljetten van 500, 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 (ISK) voor. Biljetten van 2.000 ISK zijn echter zeer zeldzaam in omloop, deze zult u dan ook zeer waarschijnlijk niet in uw bezit krijgen. Biljetten van 10.000 ISK hebben een relatief hoge waarde, wij raden u dus aan ervoor te zorgen dat u wat kleine coupures op zak heeft.

Creditcards worden daarnaast vrijwel overal geaccepteerd in IJsland als betaalmiddel. Ook uw Nederlandse bankpas zal op vrijwel alle plekken gebruikt kunnen worden. Wij raden echter wel aan altijd wat contant geld op zak te hebben, voor het geval u toch op een plek komt waar u niet kunt pinnen.

Geld opnemen in IJsland

Geld opnemen kan in IJsland bij de meeste geldautomaten met uw Nederlandse pinpas. Voor IJsland hoeft u uw pas niet op wereldstand te zetten. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal €500 per dag opnemen. Houd er wel rekening mee dat u buiten de eurozone pint en dus voor iedere transactie moet te betalen, probeer daarom het aantal transacties te beperken.

In het buitenland is het altijd verstandig om voldoende contant geld op zak te hebben in het geval van noodsituaties. Valuta’s die goed kunnen worden gebruikt voor deze buffer, zijn naast ISK, Amerikaanse dollars, euro’s of Canadese dollars. Officieel mag er niet meer dan 88.000 ISK worden in- en uitgevoerd uit IJsland. Aan andere valuta’s zitten geen limieten, deze mogen onbeperkt worden ingevoerd. U mag alleen niet meer vreemde valuta uitvoeren dan u in eerste instantie hebt ingevoerd.

Betaalgewoonten in IJsland

Het geven van fooi is niet gebruikelijk in IJsland. U kunt wel bij goede service uw waardering uitdrukken in een fooi. Afdingen in IJsland is ongebruikelijk. Daarvoor zouden wij u aan willen raden dit niet te doen op plekken waar u dit in Nederland ook niet zou doen.

Wat u kwijt bent aan kronen in IJsland

Hieronder een inschatting van de prijzen in IJsland, uitgedrukt in euro’s:

Goedkope eenpersoonsmaaltijd - € 13,00

Flesje water - € 1,30

Halve liter bier - € 6,50

Eenpersoonsmaaltijd in goed restaurant - € 32,50

Cappuccino - € 3,25

Lokaal buskaartje - € 2,60

Vervoer op IJsland

Met de auto

De meest comfortabele en gemakkelijkste manier van vervoer op IJsland de auto. Wilt u het land op uw gemak ontdekken, is het huren van een auto absoluut de beste oplossing. Huurprijzen kunnen vrij duur zijn, vanaf zo’n 4.000 IJslandse kronen per dag voor een voertuig met tweewiel aandrijving en 12.000 per dag voor een auto met vierwiel aandrijving. In IJsland wordt aan de rechterkant van de weg gereden en benzinestations zijn over het algemeen 24 uur per dag open. De wegen in IJsland zijn van goede kwaliteit, maar het is goed om u voor te bereiden op ruig terrein en moeilijke weersomstandigheden, evenals het lezen van de IJslande verkeersborden.

Per bus

Voor lange rondreizen kunt u gaan naar het BSI busstation in Reykjavik. Let er wel op dat de bussen hiervandaan slechts 1 of 2 keer per dag vertrekken en dat een binnenlandse vlucht meestal goedkoper is. In de omgeving van Reykjavik kost de Strætó bus ongeveer 350 kronen voor een enkele reis, 700 kronen voor een dagpas en 1.700 kronen voor een driedaagse buspas.

Per taxi

Tarieven voor de taxi beginnen op ongeveer 660 kronen en bedragen daarna ongeveer 260 kronen voor elke kilometer.

Ijslandse kronen wisselen

Ijslandse kronen wisselen

Voordat u vertrekt is het heel eenvoudig om via GWK Travelex uw IJslandse kronen te bestellen. U kunt deze makkelijk online bestellen en vervolgens afhalen bij een GWK Travelex vestiging dicht bij u in de buurt. Heeft u last-minute nog IJslandse kronen nodig, dan kunt u ook gebruik maken van onze spoedservice. De bestelde IJslandse kronen liggen dan binnen een half uur voor u klaar in onze GWK vestiging op Schiphol. Het is handig om al uw geldzaken in Nederland te regelen voordat u naar IJsland vertrekt, aangezien er zich momenteel geen GWK Travelex vestigingen op IJsland bevinden.

Bestel hier je IJslandse kronen