Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Indonesië

Alles wat u moet weten tijdens uw rondreis door Indonesië

Indonesië

Indonesië is een prachtig land, vormgegeven door een flink aantal schitterende en heel verschillende eilanden. Het is niet gemakkelijk kiezen met zoveel hoogtepunten, we zetten de belangrijkste highlights voor u op een rij. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Indonesië.

Ontmoet de orang-oetan

Ontmoet de orang-oetan


Als er íets is waarvoor u naar Indonesië zou moeten gaan dan is het de natuur, deze is in Indonesië zonder twijfel overweldigend te noemen. Vrijwel alle eilanden van Indonesië beschikken over uitgestrekte bossen en oerwouden. Eén van de inwoners van het Indonesische oerwoud is de orang-oetan. Zowel op Borneo als Sumatra worden tours georganiseerd, zodat u goed voorbereid de jungle intrekt en wellicht kunt u zo oog in oog komen te staan met deze mensapen. Ook zijn er een aantal opvangcentra voor orang-oetans in die regio te vinden, die u direct steunt door een bezoek aan te brengen. Een schitterende ervaring!

Het prachtige Jakarta

Het prachtige Jakarta


Jakarta is een wereldstad met vele miljoenen inwoners. Het is zeer de moeite om een kijkje te nemen in Batavia (het oude stadscentrum), de hoofdstad van het toenmalige Nederlands-Indië. Hier zult u veel herkenbare Nederlandse elementen terugzien, als bruggen en typische Nederlandse gebouwen en architectuur. Ook een aanrader is het 132 meter hoge National Monument, ter nagedachtenis aan de onafhankelijk van Indonesië. Een plek waar de geschiedenis van het land erg zichtbaar wordt. Verder beschikt Jakarta ook nog over veel indrukwekkende tempels en moskeeën, waardoor u zich geen moment zal vervelen.

Stranden van Bali   

Stranden van Bali  


Eén van de meest toeristische attracties van het land zijn de stranden van Bali. U kunt hier heerlijk uitrusten op de witte stranden en aan het blauwe water van de zee, terwijl u van een heerlijke cocktail geniet. Erg populair is Kuta Beach, met name ook druk bezocht door veel Australische toeristen. Dit vanwege de prachtige zonsondergang waar het eiland om bekend staat. De stranden op Bali zijn ook de perfecte plek om te snorkelen en te duiken, maar ook om met Balinese vissers de zee op te gaan om te kijken of u dolfijnen kunt zien. Grote kans dat u er een aantal tegenkomt tijdens de tocht!

Geldzaken

Betaalmiddelen

De valuta van Indonesië is de Indonesische rupiah (IDR). Schrikt u niet van de nullen maar er zijn biljetten van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 IDR. Al deze biljetten worden veelvuldig gebruikt. Het is wel aan te raden altijd wat kleine coupures op zak te hebben voor kleine aankopen.

Het gebruik van creditcards als betaalmiddel is beperkt in Indonesië. In pinautomaten worden creditcards over het algemeen wel geaccepteerd. Daarnaast kunt u bij hotels of grote winkels over het algemeen met een creditcard betalen. Bij kleinere winkels is het echter niet mogelijk om met een creditcard te betalen. Zorg er daarom voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Indonesië

Geld opnemen kan in Indonesië met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal €500 per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Buiten de grote steden zult u waarschijnlijk niet kunnen pinnen, zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft.

Voor buffers in alternatieve valuta’s raden wij aan om Amerikaanse dollars mee te nemen. Deze kunnen in ieder wisselkantoor in Indonesië worden ingewisseld. Euro’s worden op de meeste plekken ook gewisseld, maar hoe verder u van de grote toeristische plekken reist, hoe kleiner de kans is dat andere valuta’s dan USD kunnen worden gewisseld. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet worden geaccepteerd. De maximale hoeveelheid rupiahs die u mag invoeren is 100.000.000 IDR of de tegenwaarde hiervan in andere valuta. Als u meer wilt invoeren is dit mogelijk, maar u dient hiervoor van tevoren goedkeuring te hebben van de Indonesische overheid.

Betaalgewoonten in Indonesië

Fooi geven is gebruikelijk in Indonesië. Veel restaurants en hotels rekenen echter al standaard een fooi. Deze staat, normaal gesproken, op de bon vermeld. Als dit het geval is, hoeft u in principe geen extra fooi meer te geven. In restaurants waar geen fooi op de bon staat, is het gebruikelijk om alles tussen een klein bedrag tot 10% van de rekening als fooi te geven. Op alle andere plekken is het geven van een fooi alleen gebruikelijk als er een goede service is geboden en u uw waardering wil laten blijken.

Het eens worden over de prijs gaat, naast cijfers, vooral om communicatie. Dus knoop een vriendelijk praatje aan met de verkoper. Vraag naar de ‘ochtendprijs’ als u voor de middag langskomt – u kunt dan een goede prijs verwachten. U kunt redelijkerwijs afdingen tot 30%.

Wat bent u kwijt aan rupiahs in Indonesië

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Indonesië reist:

Flesje water - 4.000 Rp

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 30.000 Rp

Glas cola- 7.000 Rp

Cappuccino - 28.000 Rp

Halve liter bier - 30.000 Rp

Buskaartje - 4.000 Rp

Vervoer door Indonesië

Per vliegtuig

Indonesië is een erg groot land. Het reizen met het vliegtuig is daarom een perfect middel om niet al te veel tijd te verliezen wanneer u door het land reist. Wanneer u uw reis een tijd van tevoren plant, inclusief de binnenlandse vluchten, dan is de kans groot dat de prijzen vrij laag zijn. Het is wel aan te raden met betrouwbare maatschappijen te vliegen als Garuda en AirAsia.

Per trein

Indonesië heeft een verrassend goed spoornetwerk. Uiteraard zijn er veel plekken waar de trein niet kan komen, maar bijvoorbeeld tussen Jakarta, Surabaya en Bandung zijn de verbindingen prima. Reizen in de executive class is niet duur, terwijl u wel comfortabel kunt genieten van het prachtige landschap tijdens uw reis. Het is wel raadzaam uw treintickets vooraf te reserveren.

Per auto

In Indonesië is het niet ongebruikelijk om delen van het land in een auto met privéchauffeur te verkennen. Het is een perfecte manier om op plekken te komen die niet gemakkelijk per trein of bus te bereiken zijn. Daarnaast weten de chauffeurs ook vaak leuke lokale restaurantjes en plekken om van het beste dat Indonesië te bieden heeft te genieten.

GWK Travelex in Indonesië

GWK Travelex in Indonesië

Voordat u naar Indonesië vertrekt is het handig om alvast wat Indonesische rupiahs contant bij u te hebben voor de eerste dagen. Deze rupiahs kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen kantoren in Indonesië heeft.

Bestel direct uw Indonesische rupiahs