Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Israël

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Israël

Israël

Israël is een land dat bol staat van religieuze, historische en culturele bezienswaardigheden. Daarnaast heeft het land een aantal bruisende steden waar de grandeur en klasse vanaf straalt. We zetten de hoogtepunten voor een bezoek aan Israël voor u op een rij. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Israël.

Jeruzalem

Jeruzalem


Bij uw reis naar Israël is het zeer de moeite waard om een bezoek te brengen aan Jeruzalem. Het bijzondere van deze stad is dat het voor de drie grote religies een belangrijke stad is. Dat maakt tegelijkertijd duidelijk waarom de stad ook nogal eens het toneel is van religieuze spanningen. Beroemde highlights van Jeruzalem zijn de Klaagmuur, de Tempelberg en de Rotskoepel moskee. Daarnaast is het oude centrum binnen de stadsmuren van Jeruzalem al een belevenis op zich. Vergeet verder niet de Mahane Yehuda Market te bezoeken, een drukke markt die doet denken aan een Noord-Afrikaanse souk.

Nationaal park

Nationaal park


Als u van natuur houdt is een bezoek aan het Masada National park een absolute must. Het park ligt hoog in de Negev woestijn met prachtige uitzichten over de Dode Zee en Jordanië. Er gaat een kabelbaan naar de top, maar voor velen is het ook een symbool van kracht om de route naar boven wandelend af te leggen. Een van de mooiste nationale parken ter wereld vindt u in het noorden van Israël, het Gan Hashlosha National Park. Door de aanwezige warmtebronnen kunt u hier het hele jaar door zwemmen in helder blauw water, omgeven door prachtige palmbomen. De aanwezige architectuur dateert uit de tijd dat de Britten het mandaat over (voormalig) Israël hadden.

Tel Aviv

Tel Aviv


Tel Aviv is het economische hart van Israël. De tegenstelling met een stad als Jeruzalem is enorm groot, hoewel het slechts op drie kwartier rijden van elkaar verwijderd ligt. Het staat bekend als trendy en is voorzien van fraaie nachtclubs en prachtige stranden. Een aanrader is de wijk Jaffa, ooit het centrum van de stad, nu een plek om heerlijk te slenteren langs markten, galerijen, gezellige winkelstraten en de oude haven. Tel Aviv is ook ideaal om een aantal dagen te relaxen op het strand. De mooiste stranden vindt u 15 kilometer ten noorden van de stad, bij de plaats Herzliya.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Israël is de Israëlische shekel (ILS). Er zijn bankbiljetten van 20, 50, 100 en 200 ILS. Over het algemeen zijn al deze biljetten gangbaar, maar de biljetten van 200 ILS zullen soms moeilijk geaccepteerd worden bij kleine aankopen, zorg er dus voor dat u voldoende kleine coupures op zak heeft.

Creditcards worden als betaalmiddel over het algemeen redelijk geaccepteerd in Israël. Op veel plekken zult u met een creditcard kunnen betalen. Buiten de grote steden is de acceptatie echter een stuk lager.

Geld opnemen in Israël

Geld opnemen kan in Israël met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden zeer beperkt.

Het is zeker aan te raden om een buffer in alternatieve valuta op zak te hebben als u naar Israël gaat. De meeste grote valuta's zoals Amerikaanse dollars of euro's kunnen vrijwel overal worden ingewisseld. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd. De in- en uitvoer van zowel Israëlische shekel als andere valuta is vrij in Israël.

Betaalgewoonten in Israël

Het geven van een fooi in Israël is zeer gebruikelijk. Kamermeisjes, tassendragers en gidsen verwachten over het algemeen een fooi. Ook in restaurants wordt een fooi gegeven van zo’n 10%. Daarnaast is het gepast om iedereen die u een goede service verleent een kleine fooi te geven om uw waardering te uiten.

Afdingen in Israël is niet gebruikelijk op plekken als restaurants en grote winkels. Op plekken als de markt kan dit soms wel. Afdingen op toeristische plekken of op de markt kunt u echter wel proberen. Het beste is om de prijs aan te horen en weg te lopen als u het te duur vindt. De kans is dan aanwezig dat de verkoper zijn prijs omlaag brengt.

Wat bent u kwijt aan shekels in Israël

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Israël reist:

Flesje water - 7 shekel

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 65 shekel

Halve liter bier - 25 shekel

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 100 shekel

Cappuccino - 13 shekel

Buskaartje - 6 shekel

Vervoer door Israël

Per trein

Het spoornetwerk in Israël is vrij goed ontwikkeld, hoewel niet alle steden in het land met elkaar verbonden zijn per spoor. Tussen Tel Aviv en Jeruzalem en vanaf Ben Goerion Airport gaan er veel treinen, maar een aantal bekende kustplaatsen als Eilat en Tiberias zult u op een andere manier moeten zien te bereiken. De treinen in Israël zijn over het algemeen heel comfortabel en voorzien van airco.

Per bus

Israël heeft een strakke dienstregeling als het gaat om busvervoer door het land. Met de nationale busmaatschappij Egged weet u zeker dat vrijwel alle bussen op tijd rijden en er per uur zeker twee bussen vertrekken tussen de grote steden van Israël. De tickets koopt u bij de buschauffeur, u doet er goed aan om daarvoor altijd wat kleingeld bij u te hebben, omdat het nog weleens lastig blijkt om wisselgeld te krijgen.

Per sherut

In Israël zult u regelmatig het getoeter van een sherut horen. Deze taxibus pikt mensen onderweg op, ook op plekken waar geen halte is, om ze op hun gewenste eindbestemming weer af te zetten. Ook wel deeltaxi’s genoemd, de sherut kan wel tot negen personen meenemen. Houd er dus rekening mee dat het wel even kan duren voordat iedereen op de plek van aankomst is.

GWK Travelex in Israël

GWK Travelex in Israël

Voordat u naar Israël vertrekt is het handig om alvast wat Israëlische shekel contant bij u te hebben voor de eerste dagen, voor de zekerheid. Deze shekel kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen vestigingen in Israël heeft.

Bestel direct uw Israëlische shekel