Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken op Jamaica

Alles wat u moet weten tijdens een rondreis door Jamaica

Jamaica

Plantages, watervallen, een uitgebreide en heerlijke cuisine, uitgestrekte witte stranden, evenementen en een veelzijdige cultuur. Jamaica heeft het allemaal. Lees hieronder reistips en geldzaken om goed voorbereid op reis te gaan.

Geniet van kunst en cultuur

Geniet van kunst en cultuur

Jamaica is rijk aan kunst en cultuur, dit is dan ook wereldwijd terug te zien. Wanneer u een bezoek brengt aan dit eiland, ervaart u dans, theater, kunst en religie op een Jamaicaanse manier. Muziek speelt een belangrijke rol en Jamaica’s reggae is inmiddels ook wereldwijd bekend geworden.

Jamaicaans nachtleven

Jamaicaans nachtleven

Jamaica heeft een breed aanbod om de avond mee op te vullen. Verschillende eettentjes waar u kunt genieten van de lokale cuisine, café’s aan het water, uitgaansgelegenheden waarbij u de muziekcultuur leert kennen en lounges om heerlijk tot rust te komen.

Ervaar de indrukwekkende watervallen van Jamaica

Ervaar de indrukwekkende watervallen van Jamaica

Er zijn een aantal watervallen op Jamaica waar veel toeristen langs gaan, maar er zijn ook nog een aantal onontdekte schatten om te bezoeken. De Reach, Reggae en Scatter watervallen zijn minder bezocht, maar zeker de moeite waard om langs te gaan.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Jamaica is de Jamaicaanse dollar (JMD). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 50, 100, 500, 1.000 en 5.000 JMD. De biljetten van 5.000 JMD zijn niet gangbaar, u kunt deze biljetten daarom ook beter niet accepteren. Alle andere biljetten zijn wel gangbaar en zult u veelvuldig tegenkomen. Op Jamaica wordt ook veel in Amerikaanse dollars betaald. Wij willen u aanraden om zoveel mogelijk in JMD te betalen, omdat dit over het algemeen goedkoper is. Veel hotels zullen echter alleen betalingen in USD aannemen.

Als u meer dan 10.000 Amerikaanse dollars, of de tegenwaarde daarvan in andere valuta, wilt in- of uitvoeren dan dient u dit aan te geven bij de Jamaicaanse douane. Let wel op: oude of beschadigde biljetten worden vaak niet geaccepteerd. Amerikaanse dollars van na 2006 worden vaak helemaal niet geaccepteerd!

U kunt uw creditcard op Jamaica redelijk gebruiken. U zult uw kaart in pinautomaten, hotels en grote winkels over het algemeen prima kunnen gebruiken. Echter zult u op veel plekken alleen maar met contant geld kunnen betalen. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft!

Geld opnemen op Jamaica

Pinnen met uw Nederlandse bankpas kan op Jamaica bij de meeste geldautomaten. De opnamelimiet verschilt echter per bank. Bij de Scotiabank kunt u over het algemeen 30.000 JMD per dag opnemen, terwijl u bij NCB tot 50.000 JMD kunt opnemen. De limieten verschillen dus aanzienlijk per geldautomaat. Daarnaast heeft uw Nederlandse bankpas ook een limiet. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal €500 per kaart per dag opnemen in het buitenland. Houdt u hier dus rekening mee voordat u op vakantie gaat. Tevens dient u uw bankpas op wereldstand te zetten, aangezien u buiten de Europese Unie reist. Houdt u er wel rekening mee dat u buiten de Eurozone pint en dat er voor iedere transactie kosten worden berekend. Probeer het aantal transacties dus zo laag mogelijk te houden. Daarnaast kan het buiten de grote steden soms lastig zijn om geld op te nemen, zorg er dus voor dat u voldoende contant geld bij u hebt.

Het is altijd aan te raden om een buffer in alternatieve valuta achter de hand te houden in geval van nood. Op Jamaica kunt u dit het beste doen in Amerikaanse dollars of euro’s.

Betaalgewoonten op Jamaica

Het geven van fooi op Jamaica is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Wij zouden u daarom aanraden om een kleine fooi te geven als u tevreden bent over de diensten die u zijn verleend, zoals kamermeisjes of tassendragers. Verder is het gebruikelijk om in een restaurant zo'n 10% fooi te geven als u tevreden bent. Sommige restaurants zetten de fooi echter al automatisch op de bon, dan is het niet nodig om nog extra fooi te geven.

Afdingen op Jamaica is niet heel gebruikelijk. In winkels staan prijzen vast, wij raden u daarom niet aan af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen. Op toeristisch plekken en in sommige gevallen op de markt kan wel worden afgedongen. Wij raden u echter aan niet zelf te beginnen met af te dingen, maar weg te lopen als de prijs te hoog is. Mogelijk biedt de verkoper u dan een lagere prijs aan.

Wat bent u kwijt aan dollars op Jamaica

Flesje water: 90,00 JMDCappuccino: 300,00 JMDGoedkope eenpersoonsmaaltijd: 550,00 JMD
Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant: 2.500,00 JMDBuskaartje: 100,00 JMDHalve liter bier: 250,00 JMD

Vervoer door Jamaica

Per vliegtuig

Air Jamaica Express verzorgt binnenlandse vluchten, Jamaica heeft vier luchthavens. Deze vluchten gaan dagelijks, maar kunnen wel redelijk prijzig zijn. Toch is dit een perfecte manier om snel en comfortabel op een volgende reisbestemming te komen op het eiland.

Per auto

Wanneer u van plan bent om vooral binnen de grote steden te blijven tijdens uw reis door Jamaica, is een auto huren een goede oplossing. Houd er echter wel rekening dat men links rijdt op het eiland. In de steden is het wegdek goed begaanbaar, buiten de steden is dit minder vaak het geval.

Per taxi

JUTA (Jamaican Union of Travelers Association) biedt busjes aan die bedoeld zijn voor toeristen en wanneer u hiervoor kiest, zit u vaak met meerdere toeristen in een taxi. Het wordt aangeraden om vooraf een prijs af te spreken, omdat er niet op meter gereden wordt. Hiernaast rijden er ook illegale taxi’s rond, het wordt aangeraden deze te vermijden.

GWK Travelex op Jamaica

GWK Travelex op Jamaica

Voor vertrek kunt u gebruikmaken van de online valutaservice, waarbij u online een bestelling kunt plaatsen en deze kunt ophalen bij een van onze vestigingen. Wel een gerust idee om met vast wat contante Jamaicaanse dollars op zak op reis te gaan! Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen vestigingen op Jamaica heeft.