Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Japan

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Japan

Japan

Japan, het land van de rijzende zon, staat bol van cultuur en prachtige historische architectuur. Om niets te missen van de keizerlijke grandeur van dit schitterende land hebben we voor u een aantal highlights op een rij gezet voor uw reis door Japan. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Japan.

Tokio

Tokio


Wanneer u naar Japan gaat, zult u ongetwijfeld ook de hoofdstad Tokio aandoen. Er valt van alles te beleven in één van de grootste steden ter wereld. Liefhebbers van kunst en cultuur moeten zeker het Ueno Park bezoeken, een openbaar park in de 17e eeuw aangelegd door Ieyasu, de plaatselijke heerser van die tijd. Paradepaardje van het park is het Nationaal Museum, naast de vele andere prachtige musea van het park. In het district Shinjuku kunt u terecht als u wilt genieten van het nachtleven en de eindeloze fel verlichte winkelstraten. Bijzonder is verder de immens grote Tsukiji vismarkt, de grootste vismarkt ter wereld is een bijzondere belevenis!

Kyoto

Kyoto


Een andere stad in Japan die zeker het bezoeken waard is, is Kyoto, ook wel de spirituele hoofdstad van Japan genoemd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de stad rijk gevuld is met de meest prachtige tempels en spirituele heiligdommen. De beroemdste tempel is de Kiyomizu-dera, een schitterende houten tempel die, ondersteund door pilaren, gelegen is tegen de helling van een heuvel. Ook een aanrader is Kinkaku-ji, onder toeristen beter bekend als het Gouden Paviljoen, gelegen aan het water in een prachtige tuin. Oogverblindend mooi!

Mount Fuji

Mount Fuji


Gaat u voor wat meer avontuur wanneer u in Japan bent, is een bezoek aan Mount Fuji ook zeer de moeite waard (onderdeel van de werelderfgoedlijst UNESCO). Deze vulkaan is bijna vier kilometer hoog en één van de mooiste plekken in Japan, goed zichtbaar wanneer u uw reis door Japan in Tokio start. Doordat de berg relatief dichtbij de hoofdstad ligt, worden er veel bus- en treinreizen georganiseerd vanuit Tokio om deze machtige vulkaan te bezichtigen of zelfs te beklimmen. De vulkaan is nog steeds actief en daarom in Japan ook als heilige berg gezien, naast de Tate en de Haku.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Japan is de Japanse yen (JPY). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 1.000, 2.000, 5.000, en 10.000 JPY. Biljetten van 2.000 JPY zijn erg zeldzaam en zult u hoogstwaarschijnlijk zelden tegenkomen in Japan. Alle andere biljetten zijn zeer gangbaar. Zelfs het biljet van 10.000 JPY met een relatief hoge waarde wordt vrijwel overal geaccepteerd.

Creditcards zult u in de meeste grote winkels en hotels kunnen gebruiken als betaalmiddel. Echter is Japan een echte contant geld georiënteerde samenleving. U zult op veel plekken daarom alleen contant kunnen betalen. Zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Japan

Geld opnemen in Japan is niet zo gemakkelijk als u misschien zou verwachten. Een aanzienlijk deel van de pinautomaten accepteert geen niet-Japanse kaarten. U kunt wel pinnen bij depinautomaten in 7/11 winkels en bij pinautomaten van de JP Bank en Citibank. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal €500 per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Buiten de grote steden zult u waarschijnlijk niet kunnen pinnen, zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft.

Als u een buffer wilt meenemen in vreemde valuta kunt u dit doen in alle grote valuta’s, zoals Amerikaanse dollars of euro’s. Deze worden op ieder wisselkantoor geaccepteerd. U mag tot 1 miljoen JPY, of de tegenwaarde daarvan in vreemde valuta, vrij in- of uitvoeren in Japan. Bedragen boven de 1 miljoen JPY dienen te worden aangegeven bij de Japanse douane.

Betaalgewoonten in Japan

Het geven van fooi is in Japan niet erg gebruikelijk. De Japanners zijn van mening dat goede service vanzelfsprekend is en het geven van fooi is een belediging. Desondanks is het geven van fooi in high class hotels (ryokan) wel acceptabel – maar nooit direct. Fooi geeft u discreet en in een dichte enveloppe, terwijl u licht met uw hoofd buigt. Als alternatief kunt u de persoon in kwestie bedanken of een kleine attentie geven. Houd er rekening mee dat hotelpersoneel getraind kan zijn om een ‘nee, dank u’ te verkopen wanneer u fooi wilt geven. Taxichauffeurs, gidsen, kappers of andere service aanbieders hoeft u geen fooi te geven.

De prijzen in winkels in Japan staan over het algemeen vast. Op de markt zult u soms een beetje kunnen afdingen. Doe dit dan niet door zelf te beginnen met afdingen, maar door weg te lopen als u de prijs te hoog vindt. Mogelijk wordt er door de verkoper dan een lagere prijs geboden.

Wat bent u kwijt aan yen in Japan

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Japan reist:

Flesje water - 110 yen

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 850 yen

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 4500 yen

Cappuccino - 380 yen

Halve liter bier - 420 yen

Buskaartje - 200 yen

Ga goed voorbereid op reis, Bestel uw Japanse yen voor aanvang van uw reis. Zo heeft u altijd yen contant op zak en dat geeft wel zo'n gerust gevoel.

Bestel uw Japanse yen

Vervoer door Japan

Per trein

Nergens op de wereld rijden de treinen zo stipt als in Japan. Tussen alle grote steden is daarnaast een optimaal spoornetwerk uitgerold. Het reizen per trein is uiteraard het mooist met de shinkansen, de snelheidstrein, die met een gemiddelde snelheid van bijna 300 km/u door het Japanse landschap zoeft. Niet goedkoop trouwens, een reis van Tokio naar Osaka bijvoorbeeld kost al gauw € 100 euro.

Per vliegtuig

Vanwege de prima treinverbindingen is reizen per vliegtuig niet echt nodig. Toch is het soms wel noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer u naar één van de vele prachtige eilanden voor de Japanse kust reist. Het is echter wel zaak uw vliegtickets ver van tevoren te boeken, anders kunnen de prijzen flink oplopen. Kijk ook eens naar de speciale Visit Japan tickets die de twee grootste maatschappijen van het land, Japan Airlines en All Nippon Airlines, aanbieden.

Per bus

U kunt er uiteraard ook voor kiezen om per bus te reizen tussen de grote steden van Japan. De highway buses volgen dezelfde routes als de shinkansen, maar ze doen er vanzelfsprekend een stuk langer over. Een groot voordeel is natuurlijk wel dat u met deze manier van vervoer een stuk goedkoper uit bent.

GWK Travelex in Japan

GWK Travelex in Japan

Voordat u naar Japan vertrekt is het handig om alvast wat Japanse yen contant bij u te hebben voor de eerste dagen, voor de zekerheid. U kunt uw Japanse yen eenvoudig hier in Nederland online bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Ook in Japan kunt u bij ons terecht wanneer u uw geldzaken ter plekke wilt regelen. U vindt Travelex vestigingen op de grote luchthavens van Japan en in de grote steden.

Bestel direct uw Japanse yen