Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Jordanië

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Jordanië

Jordanië

Jordanië is een land met veel bijzondere plekken om te bezoeken, waarvan Petra een van de bekendste is. De Dode Zee, de woestijn en in rotsen gebouwde steden bieden een ervaring die u lange tijd zal bijblijven. Hier volgen wat reistips voor Jordanië en belangrijke geldzaken om rekening mee te houden.

Ontdek het prachtige Petra

Ontdek het prachtige Petra

Honderden jaren was deze prachtige oude stad onontdekt gebleven, omdat het verborgen was tussen de bergen van Jordanië. Tegenwoordig is het een toeristische attractie en zelfs benoemd tot een van de zeven wonderen, met een Romeinse tempel, een amfitheater en andere indrukwekkende gebouwen. Zeker een bezoek waard!

Ervaar de Dode Zee

Ervaar de Dode Zee

Vanuit de stad Jerash is de Dode Zee met twee uur rijden te bereiken. Daar aangekomen kunt u genieten van de mineralen die de zee te bieden heeft en het mooie landschap dat grenst aan de zee, daar zijn namelijk prachtige zoutformaties gevormd.

Bezoek Romaanse ruïnes

Bezoek Romaanse ruïnes

Jerash is de Romeinse stad in Jordanië. Het is een aangename plek om als toerist rond te lopen en te genieten van een van de best bewaarde Romeinse steden. Het grootste deel van de ruïnes is te bezoeken in vier tot vijf uur, een perfecte dagtrip dus!

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Jordanië is de Jordaanse dinar (JOD). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 1, 5, 10, 20 en 50 JOD. Al deze biljetten zijn zeer gangbaar, echter is het altijd verstandig om voldoende kleine coupures op zak te hebben. Op sommige plekken lastig kan zijn om wisselgeld te krijgen. De JOD is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Dat houdt in dat de koers tussen beide valuta's altijd hetzelfde is, namelijk 1 USD = 0.708 JOD

U kunt uw creditcard in Jordanië redelijk gebruiken. U zult uw kaart in pinautomaten, hotels en grote winkels over het algemeen prima kunnen gebruiken. Echter zult u op veel plekken alleen maar met contant geld kunnen betalen, vooral buiten de grote steden is het hebben van contant geld noodzakelijk. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft!

De in- en uitvoer van geld in Jordanië is volledig vrijgegeven. Er zijn dus geen in- of uitvoer limieten.

Geld opnemen in Jordanië

Pinnen met uw Nederlandse bankpas kan op veel plekken in Jordanië. De meeste geldautomaten hebben een limiet van 250 JOD per transactie (dit kan per geldautomaat verschillen), als u meer wilt opnemen zult u dit dus in meerdere keren moeten doen. U kunt met de meeste Nederlandse bankpassen maximaal €500 per kaart per dag opnemen in het buitenland. Houdt u hier dus rekening mee voordat u op vakantie gaat. Tevens dient u uw bankpas op wereldstand te zetten, aangezien u buiten de Europese Unie reist. Houd er rekening mee dat u buiten de Eurozone pint en dat er voor iedere transactie kosten worden berekend. Probeer het aantal transacties dus zo laag mogelijk te houden. Daarnaast kan het buiten de grote steden soms lastig zijn om geld op te nemen, zorg er dus voor dat u voldoende contant geld bij u heeft.

Het is altijd aan te raden om een buffer in alternatieve valuta achter de hand te houden in geval van nood. In Jordanië kunt u dit het beste doen in Amerikaanse dollars, aangezien de JOD is gekoppeld aan de USD. Andere alternatieven zijn andere grote valuta's als euro's of een van de valuta's uit de Golfstaten. Let wel op: oude of beschadigde biljetten worden vaak niet geaccepteerd.

Betaalgewoonten in Jordanië

Het geven van fooi in Jordanië is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Wij zouden u daarom aanraden om een kleine fooi te geven als u tevreden bent over de diensten die u zijn verleend, zoals kamermeisjes of tassendragers. Verder is het gebruikelijk om in een restaurant zo'n 10% fooi te geven als u tevreden bent. Sommige restaurants zetten de fooi automatisch op de bon, dan is het niet nodig om nog extra fooi te geven.

Afdingen in Jordanië is niet heel gebruikelijk. In winkels staan prijzen vast, wij raden u daarom niet aan af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen. Op toeristisch plekken en in sommige gevallen op de markt kan wel worden afgedongen. Wij raden u echter aan niet zelf te beginnen met af te dingen, maar weg te lopen als de prijs te hoog is. Mogelijk biedt de verkoper u dan een lagere prijs aan.

Wat bent u kwijt aan dinar in Jordanië

Flesje water: 0,30 JODGoedkope eenpersoonsmaaltijd: 5,00 JODBuskaartje: 0,50 JOD
Cappuccino: 2,70 JODKwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant: 15,00 JODBenzine 1 liter: 0,70 JOD

Vervoer door Jordanië

Per bus

De meest voorkomende manier voor toeristen om rond te reizen in Jordanië is met de bus, dit zijn vaak minibusjes met 15 tot 18 plekken. Houd er wel rekening mee dat er geen vaste tijdstippen zijn waarop de bus gaat, deze vertrekt vaak wanneer alle plekken bezet zijn.

Per vliegtuig

Een andere manier van vervoer binnen Jordanië is per vliegtuig. Elke dag gaan er vluchten tussen de stad Amman en Aqaba. Dit gaat een stuk sneller dan reizen via de grond en het uitzicht tijdens de vlucht is fenomenaal, u kunt uitkijken op de Dode Zee, Petra en de woestijn.

Per taxi

De wegen in Jordanië zijn van goede kwaliteit, maar de bestuurders niet. Om deze reden is het handig om per taxi te reizen. Dit kan met service taxi’s, die dezelfde routes rijden als de bussen of met gewone taxi’s. Een voordeel van niet zelf rijden is dat u onderweg kunt genieten van het uitzicht.

Voor vertrek kunt u gebruikmaken van de online valutaservices, waarbij u online een bestelling kunt plaatsen en deze kunt ophalen bij een van onze vestigingen. Wel een gerust idee om met vast wat contante Jordaanse dinar op zak op reis te gaan! Regel deze zaken nog voor vertrek in Nederland, aangezien Travelex momenteel geen vestiging heeft in Jordanië.

Bestel uw Jordaanse dinar online