Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Kaapverdië

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Kaapverdië

Ontdek Kaapverdië

Afrikaanse soul vermengd met Portugese geschiedenis op een unieke groep eilanden die erom vragen ontdekt te worden. Hier is alles wat u moet weten.

Geniet van verbluffende stranden

Geniet van verbluffende stranden


Als u op zoek bent naar oogverblindende, paradijselijke stranden om lekker te ontspannen dan hoeft u niet verder te kijken dan de eilanden van Kaapverdië. Bezoek Sal om te genieten van klassieke witte zandstranden en kristalhelder water of ontdek de zoute, zwarte zandstranden van Sao Nicolau. Met Boa Vista heeft u nog een populaire strandplek te pakken, terwijl Ilheu de Sal Rei een ideale locatie is om u te wanen op een onbewoond eiland. Met de boot vanuit Sal Rei wordt deze droom binnen slechts 10 minuten werkelijkheid!

Sportieve activiteiten op de eilanden

Sportieve activiteiten op de eilanden


Waagt u zich eens aan één van de vele sporten die u op Kaapverdië kunt beoefenen. Rond de Kaapverdische Eilanden vindt u de beste golven in de wereld, wat deze plek een droombestemming maakt voor elke surfer. Windsurfen en duiken is hier ook erg populair, zeker omdat het een perfecte plek is om dit te leren. Maakt u uw voeten liever niet nat, dan is een wandeltocht een prima alternatief. Zeker gezien de grote keus aan verschillende landschappen. Ontdek Santo Antão met een rauw berglandschap en prachtige bossen.

Geef je over aan het heerlijke eten

Geef je over aan het heerlijke eten


Wat is er nog beter dan zitten op een prachtig strand met een cocktail in uw hand, terwijl u geniet van een overheerlijke maaltijd. Niet heel veel, dat is een ding dat zeker is! Wat betreft het eten op Kaapverdië, vers gevangen eten uit de zee is de dagelijkse kost. Kreeft, inktvis en garnalen vullen de plaatselijke menukaarten. Zorg ervoor dat u een keer het plaatselijke gerecht probeert, cachupa rica genaamd. Een heerlijke stoofpot van mais, bonen en vis, terwijl u deze wegdrinkt met het nationale drankje grogue (rum gemaakt van suikerriet).

Geld

Betaalmiddelen

De munteenheid van Kaapverdië is de Kaapverdische escudo (CVE). Biljetten zijn beschikbaar in coupures van 200, 500, 1000, 2000 en 5000 CVE. Als toerist kunt u het beste zorgen dat u biljetten van 5000 CVE zoveel mogelijk vermijdt. Deze kunnen soms lastig zijn om uit te geven. Alle andere biljetten zijn wel gangbaar, zorg er echter wel voor dat u voldoende kleine coupures op zak heeft voor kleine aankopen. De CVE is gekoppeld aan de Euro en heeft een vaste koers van €1 = 110.265 CVE. Dit zorgt ervoor dat het prijsniveau op de Kaapverdische Eilanden over de jaren niet heel erg schommelt.

Creditcards worden nog weinig als algemeen betaalmiddel gezien op Kaapverdië. U kunt wel in de meeste pinautomaten een creditcard gebruiken om geld op te nemen. Ergens betalen met een creditcard is echter vaak niet mogelijk. Alleen grote hotels of winkels zullen een creditcard accepteren. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen op Kaapverdië

Geld opnemen kan op Kaapverdië bij de meeste geldautomaten met uw Nederlandse pinpas. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal €500 per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Buiten de grote steden zult u waarschijnlijk niet kunnen pinnen, dus zorg ervoor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Aangezien het niet is toegestaan de CVE in- of uit te voeren bent u genoodzaakt om vreemde valuta mee te nemen. Euro’s of dollars kunnen overal worden gewisseld. U zult merken dat op veel plekken deze valuta’s ook geaccepteerd worden als betaalmiddel. Echter is het meestal goedkoper om in CVE te betalen. Zorg ervoor dat u in noodgevallen voldoende contant geld bij u heeft. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd. Vreemde valuta mag wel vrij worden ingevoerd, bedragen boven de 20.000 CVE (iets meer dan €180) dienen te worden aangegeven bij de Kaapverdische douane. Het is verder ook niet toegestaan om meer geld uit te voeren dan bij het invoeren is aangegeven.

Betaalgewoonten op Kaapverdië

Kaapverdië is een erg arm land. Het geven van fooi wordt daarom ook erg gewaardeerd. Met relatieve kleine fooitjes kunt u mensen al enorm blij maken. Als u de service ergens waardeert is het daarom gepast om een fooi te geven.

In de meeste winkels of restaurants wordt afdingen niet gewaardeerd. Bij toeristische winkeltjes of marktkraampjes kan wel worden afgedongen.

Wat bent u kwijt aan escudo’s op Kaapverdië

Hieronder enkele voorbeelden van wat u qua prijzen kunt verwachten als u in Kaapverdië bent, uitgedrukt in euro’s:

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – € 5,20

Flesje water - € 0,70

Halve liter bier - € 1,20

Kwalitatieve maaltijd voor 1 - € 7,70

Cappuccino – € 0,50

Lokaal buskaartje - € 0,40

De Kaapverdische escudo is buiten het land niet verkrijgbaar, wat betekent dat je je reisgeld in euro’s mee moet nemen en deze ter plekke kunt inwisselen wanneer je in Kaapverdië aankomt.

De escudo is vastgezet op een wisselkoers van 110 escudo’s tegen 1 euro. Euro’s worden bijna overal op de eilanden geaccepteerd, het is daarom handig voldoende euro’s bij je te hebben voor vertrek om te profiteren van de goede tarieven die op de eilanden gelden. Het is niet aan te raden volledig te vertrouwen op je bankpas of creditcard, je hebt geen garantie dat ze op Kaapverdië overal worden geaccepteerd. Een goede oplossing is het meenemen van de Cash Passport van GWK Travelex, waarmee je vooraf euro’s op de kaart zet en deze kunt gebruiken overal waar je het Mastercard logo tegenkomt, wel zo handig!

Vervoer op Kaapverdië

Per taxi

Taxi’s zijn een eenvoudige manier van vervoer in de grotere steden en omgevingen van de resorts. U rijdt al in een taxi tegen een basistarief van 125 escudo’s en daarna 150 escudo’s per gereden kilometer.

Per bus

De goedkoopste manier van vervoer door de stad is met ‘aluguers’ bussen, die ongeveer 120 escudo’s per ticket zijn. U kunt het beste zwaaien om ze aan te houden en gewoon een schreeuw geven wanneer u weer wilt uitstappen.

Tussen de eilanden

Er zijn genoeg veerbootverbindingen tussen de eilanden van Kaapverdië, met name tussen São Vicente en Santo Antão, en tussen Fogo en Brava. Vluchten zijn meestal de snelste manier om tussen de eilanden te reizen, maar dit kan wel veel duurder zijn vergeleken met de veerboot. Prijzen kunnen sterk van elkaar verschillen, het is dus de moeite waard om op zoek te gaan naar een goede aanbieding.

Travelex in Kaapverdië   

Travelex in Kaapverdië  

Het is dus het beste om genoeg euro’s bij u te hebben wanneer u naar Kaapverdië gaat. De beste manier om dat te doen is deze euro’s op uw Cash Passport te zetten. Daardoor weet u zeker dat u altijd kunt betalen op locaties waar u het MasterCard logo ziet. Daarnaast houdt u uw vakantiebudget goed in de gaten doordat u vooraf geld op de kaart zet.

Bestel hier je Cash Passport