Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Kenia

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Kenia

Kenia

Kenia neemt steeds verder in populariteit toe als vakantiebestemming. Een combinatie van prachtige stranden aan de Indische Oceaan en de schitterende natuur en cultuur in de binnenlanden maken Kenia een afwisselende en onvergetelijke ervaring. We zetten een aantal hoogtepunten op een rij. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Kenia.

Keniaanse wildparken

Keniaanse wildparken


In Kenia kunt u op safari gaan in een van de vele natuurparken van het land. Het grootste en oudste park van Kenia is het Tsavo National Park. Het park is verdeeld in een oostelijk en westelijk gedeelte, waarbij het oostelijke gedeelte wat vlakker en droger is en het westelijke gedeelte meer heuvelachtig en waterrijk. Daardoor zult u daar ook veel meer wildlife tegenkomen. U zult niet gek opkijken wanneer u daar giraffen, neushoorns, luipaarden en leeuwen tegenkomt tijdens een safari.

Nairobi

Nairobi


Een bezoek brengen aan de Keniaanse hoofdstad Nairobi is een ervaring die u niet snel zult vergeten. Deze snelgroeiende universiteitsstad is het centrum van de politiek en heeft daarom veel zakelijke districten. Toch zijn er veel indrukwekkende hoogtepunten, zoals de schitterende Jamai moskee en het National Museum. Vlak buiten Nairobi vindt u Nairobi National Park, één van de vele nationale parken van het land. De shoppers onder u kunnen hun hart ophalen met de aanwezigheid van het Sarit Centre Shopping, de Westgate Shopping Mall en de Nakumatt Ukay Shopping Mall.

Masai Mara Game Reserve

Masai Mara Game Reserve


Als u in Kenia bent, kunt u ook een bezoek brengen aan de Masai. Dit van oorsprong nomadenvolk van Kenia, die al eeuwenlang leven volgens dezelfde tradities, wonen momenteel in het Masai Mara Game Reserve. Een nationaal park gelegen tegen de grens van Tanzania. Er worden ter plekke veel tours georganiseerd waarbij u een safari kunt combineren met een bezoek aan een Masai dorp en deelgenoot kan worden van de cultuur en de leefgewoonten van deze bijzondere groep inwoners.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Kenia is de Keniaanse shilling (KES). Bankbiljetten zijn er in 50, 100, 200, 500 en 1000 KES. Al deze biljetten zijn zeer gangbaar en zult u zonder veel problemen kunnen gebruiken. Het is echter wel aan te raden altijd wat kleine coupures op zak te houden voor het betalen van kleine bedragen en het geven van fooi.

Creditcards kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Kenia

Geld opnemen kan in Kenia met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal €500 per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer uw aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden zeer beperkt.

Het aanhouden van een buffer in alternatieve valuta is in Kenia zeker aan te raden. Grote valuta’s als Amerikaanse dollars en euro’s worden in vrijwel ieder wisselkantoor gewisseld. In sommige winkels of hotels worden deze valuta’s ook geaccepteerd. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd. Als u bedragen van boven de 5.000 Amerikaanse dollar, of de tegenwaarde daarvan in andere valuta, wilt in- of uitvoeren dient u dit aan te geven bij de Keniaanse douane.

Betaalgewoonten in Kenia

Het geven van een fooi in Kenia is zeer gebruikelijk. Kamermeisjes, tassendragers en gidsen verwachten over het algemeen een fooi. Ook in restaurants wordt een fooi gegeven van zo’n 10%. Daarnaast is het gepast om iedereen die u een goede service verleent een kleine fooi te geven om uw waardering te uiten.

Afdingen is zeker aan te raden in Kenia. Vooral in toeristische gebieden kunt u door afdingen tot wel de helft van de prijs komen. Zet dus niet te laag in! Een goede strategie is om weg te lopen als u de prijs te hoog vindt, zeer waarschijnlijk zal de verkoper u dan een nieuw aanbod doen. In grote winkels of hotels kan in principe niet worden afgedongen.

Wat bent u kwijt aan shilling in Kenia

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Kenia reist:

Flesje water - 44 KES

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 375 KES

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 1300 KES

Cappuccino - 230 KES

Halve liter bier - 190 KES

Buskaartje - 60 KES

Vervoer door Kenia

Per vliegtuig

Een veel voorkomende manier van vervoer door Kenia is met het vliegtuig. Kenya Airways is de belangrijkste vliegtuigmaatschappij die vaak scherpe aanbiedingen heeft voor het boeken van binnenlandse vluchten. Vaak is Nairobi daarbij het centrale vertrekpunt voor vluchten naar andere delen van het land. Let er daarbij op dat u uw vlucht altijd 72 uur van tevoren dient te bevestigen.

Per bus

Kenia heeft een opvallend goed busnetwerk, met name vanuit de hoofdstad Nairobi kunt u alle kanten op met de bus. Waar de wegen wat moeilijker begaanbaar zijn, zoals in het noorden van het land, nemen de taxibusjes, ook wel mutatus genaamd, het over van de gewone bussen. Let er wel op dat dit allemaal niet precies volgens afgesproken tijden verloopt, maar de busjes vertrekken naar een volgende bestemmingen wanneer ze vol zitten.

Per trein

De trein is een minder populair vervoermiddel in Kenia. Het spoornetwerk beperkt zich met name rondom de hoofdstad Nairobi, maar soms rijden treinen dagenlang niet en dan ineens weer wel. Er is geen peil op te trekken. Ook de veiligheid laat soms nogal wat te wensen over en dan te bedenken dat het reizen per trein in Kenia niet eens zo goedkoop is. Niet de meest aantrekkelijke optie dus.

GWK Travelex in Kenia

GWK Travelex in Kenia

Voordat u naar de Kenia vertrekt is het handig om alvast wat Keniaanse shilling contant bij u te hebben voor de eerste dagen, voor de zekerheid. Deze shilling kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen vestigingen in Kenia heeft.

Bestel direct uw Keniaanse shilling