Bestel direct
Home hero arrow

Reisgids Kroatië

Reistips en advies over geldzaken in Kroatië

Reistips Kroatië - De mooiste bezienswaardigheden

Kroatië, gelegen aan de sprankelende kust van de Adriatische Zee en doordrenkt met eeuwenoude historie. In onze reisgids Kroatië leest u alles wat u moet weten voor uw reis naar Kroatië. Van de mooiste bezienswaardigheden tot de beste tips over geldzaken in Kroatië. Lees snel verder.

Ontdek de Kroatische steden

Ontdek de Kroatische steden


Van het wereldse Zagreb tot de bezienswaardigheden van Dubrovnik, de steden in Kroatië hebben genoeg te bieden. De enorme aantrekkingskracht van de kustplaatsen zoals de oude havenstad Split, die beschikt over groene wateren en Romeinse ruïnes, staat gelijk aan de prachtige hoofdstad Zagreb. De hoofdstad, gelegen in het binnenland, is een eigenzinnige stad die moeiteloos concurreert met bekende steden als Boedapest of Wenen.

Geniet van prachtige stranden en eilanden

Geniet van prachtige stranden en eilanden


Ondanks dat Kroatië geen land is van eindeloze tropische witte stranden, zijn de rotsachtige baaien en het heldere water schitterend te noemen. Het eiland Hvar heeft een chique haven en een bruisend nachtleven, terwijl het Dalmatische eiland Brac bekend staat om het opvallende strand van Zlatni Rat, gelegen tegen een achtergrond van een ruig berglandschap. Om bij de verbluffend mooie Šunj baai op het eiland Lopud te komen, moet u eerst een veerboot vanuit Dubrovnik nemen en een pittige wandeltocht maken door een rotsachtig en ruig landschap. Dit alles is absoluut de moeite waard.

Ontdek nationale parken

Ontdek nationale parken


Naast de prachtige kustlijn en een rijkdom aan geschiedenis beschikt Kroatië ook over een spectaculair landschap met watervallen, ruige bergen en prachtige uitgestrekte bossen. Het nationale park van Plitvice, opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst, is een gebied met zestien opvallende meren die bekend staan om hun adembenemende kleuren. Als u van avontuur houdt, in het nationale park Mljet kunt u goed terecht om te kajakken, wandelen of te zwemmen met mooie landschappen op de achtergrond. Neem een duik in de prachtige watervallen van het Krka nationale park of maak een wandeling door de grotten van Manita Peć in het Paklenica nationale park.

Geldzaken in Kroatië

Betaalmiddelen

Vanaf 1 januari 2023 is de munteenheid van Kroatië de euro. U kunt uw Kroatische kuna niet meer inleveren bij GWK Travelex.

De creditcard wordt in Kroatië ook een steeds meer geaccepteerd betaalmiddel, maar is zeker nog niet overal bruikbaar. U kunt uw creditcard bij de meeste pinautomaten gebruiken. U betaalt dan wel extra transactiekosten. In de meeste winkels in Kroatië kunt u een creditcard daarentegen niet gebruiken. Alleen in bepaalde hotels, grote ketens of dure restaurants worden creditcards geaccepteerd. Uw Nederlandse pinpas wordt vaker geaccepteerd. Wij raden aan om altijd contant geld op zak te hebben in Kroatië, omdat u op veel plekken alleen contant kunt betalen.

Geld opnemen in Kroatië

U kunt met de meeste Nederlandse bankpassen maximaal € 500,00 per kaart per dag opnemen in het buitenland. Houd hier dus rekening mee voordat u op vakantie gaat. Houd er rekening mee uw pinpas op wereldstand te zetten, aangezien Kroatië buiten het Schengengebied valt.

Betaalgewoonten in Kroatië

Fooi geven wordt in Kroatië gewaardeerd, maar het is geen verplichting. De fooi is, in tegenstelling tot in andere landen, echt een bonus. De norm voor het geven van fooi is ongeveer 10%. Sommige mensen geven taxichauffeurs fooi, anderen weer niet. Het meest gebruikelijke is om de rekening gewoon af te ronden en het wisselgeld te laten zitten. Voor de meeste andere services, zoals schoonheidsbehandelingen, is het geven van fooi niet verplicht. Uiteraard zorgt het wel voor een glimlach op het gezicht van de medewerker. Ook hier geldt dat het afronden van het bedrag de meest gebruikelijke vorm van fooi geven is.

Afdingen in Kroatië is, zoals in de meeste EU landen, niet heel gebruikelijk. Op plekken als restaurants en grote winkels kan niet worden afgedongen. Op plekken als de markt kan dit soms wel. Verwacht niet dat de prijs drastisch zal gaan dalen. Daarnaast kunt u beter niet zelf beginnen met afdingen. Het beste is om de prijs aan te horen en weg te lopen als u het te duur vindt. De kans is dan aanwezig dat de verkoper zijn prijs omlaag brengt.

Wat bent u kwijt aan euro in Kroatië

Hieronder een overzicht wat je kan verwachten aan uitgaven in Kroatië, met prijzen in euro weergegeven:

Goedkope eenpersoonsmaaltijd - € 4,75

Flesje water - € 0,95

Halve liter bier - € 1,50

Goede eenpersoonsmaaltijd - € 12,00

Cappuccino - € 1,10

Lokaal buskaartje - € 1,30

Vervoer in Kroatië

Per bus

Kroatië is goed voorzien van busvervoer, met een uitgebreid netwerk die alle steden, dorpen en kustlijnen met elkaar verbindt. Bussen tussen de steden gaan regelmatig en zijn vrij goed geprijsd, met de busterminal in Zagreb als voornaamste knooppunt (Autobusni kolodvor Zagreb). Een negen uur durende busreis van Zagreb naar Dubrovnik kost ongeveer 29 euro en een busreis van drie uur van Split naar Zadar zal u ongeveer 13 euro kosten.

Per trein

Treinen in Kroatië bieden een goede verbinding tussen steden en gaan vrij vaak, hoewel ze wat vaker in het binnenland te vinden zijn dan langs de kust. Om bijvoorbeeld naar Dubrovnik te reizen per trein, moet je eerst met de trein naar Split om van daaruit nog eens vier uur met de bus de rest af te leggen (voor ongeveer 13 euro). Een reis van ongeveer 4 uur. Zagreb is als hoofdstad ook het vertrekpunt van veel treinen in het land. Een trein hiervandaan naar Split duurt zes uur en kost ongeveer 22 euro. Een treinreis naar Rijeka vanuit Zagreb kost ongeveer 13 euro, u bent dan vier onderweg.

Per taxi

Taxi tarieven beginnen op ongeveer 3 euro en bedragen vervolgens rond de 70 euro cent per gereden kilometer.