Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Macedonië

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Macedonië

Macedonië

Macedonië is nog vrij onontdekt als vakantieland, maar toch weten steeds meer toeristen deze voormalige Joegoslavische deelstaat te vinden. Met name de prachtige natuur van Macedonië biedt mogelijkheden die u niet mag missen. We zetten de hoogtepunten voor u op een rij. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Macedonië.

Skopje   

Skopje  


Als u een reis maakt naar Macedonië is het zeer de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Macedonische hoofdstad Skopje. Dit is veruit de oudste stad van het land, wat goed te zien is aan de prachtige oude gebouwen en herkenningspunten in de stad. Een hoogtepunt in deze stad is de Stenen brug, door de plaatselijke inwoners ook wel het wonder van de stad genoemd. Deze brug heeft namelijk de oorlog en verschillende natuurrampen doorstaan. Een ander hoogtepunt is de Oriëntaalse Bazaar, het vroegere economische centrum van de Balkan. Hier vindt u nog oude theehuizen, musea en badhuizen in een haast middeleeuwse setting, een bijzondere ervaring!

Ohrid   

Ohrid  


Een andere stad die zeer de moeite waard is om te bezoeken in Macedonië is Ohrid. Deze toeristische stad ligt aan het gelijknamige Meer van Ohrid, waar u vanuit de stad een prachtig uitzicht op heeft. Enkele bezienswaardigheden in Ohrid zijn het oude centrum, de kerk van Sint John in Kaneo en het fort van Tsaar Samuel. Als u meer van natuur houdt, kunt u ook een bezoek brengen aan het nationale park Galicica.

Uitrusten in Macedonië   

Uitrusten in Macedonië  


U zult het misschien niet meteen denken, maar zelfs in een land zonder kustlijn kunt u prima genieten van een zon, zee en strandvakantie, alleen dan zonder het bijbehorende witte zand. In Macedonië kunt u namelijk heerlijk tot rust komen in één van de vele hotels aan het meer van Ohrid. Hier kunt u alle hectiek van Nederland even helemaal achter u laten en genieten van een heerlijke vakantie. Een prachtige plek om te genieten van de rust en de pracht van het meer is de boulevard van Ohrid. Hier kunt u met name ‘s avonds een heerlijke wandeling maken nadat u hebt gegeten in één van de vele leuke restaurants in de haven.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Macedonië is de Macedonische denar (MKD). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 10, 20, 50, 100, 500, 1000 en 5000 MKD. Op dit moment is Macedonië bezig met het invoeren van coupures van 200 en 2000 MKD, de biljetten van 5000 MKD zullen daarna uit de circulatie worden gehaald. De biljetten van 5000 MKD zijn op dit moment ook niet gangbaar, probeer deze dan ook zoveel mogelijk te vermijden. Alle andere coupures leveren geen problemen op.

Creditcards kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards veelal gelimiteerd, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Macedonië

Geld opnemen kan in Macedonië met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Voor reizen naar Macedonië hoeft u uw pas niet op wereldstand te zetten. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd er wel rekening mee dat u buiten de eurozone pint en dus voor iedere transactie moet betalen, probeer daarom het aantal transacties tot een minimum te beperken.

Het aanhouden van een buffer in alternatieve valuta is in Macedonië zeker aan te raden. Grote valuta’s als Amerikaanse dollars en euro’s worden in vrijwel ieder wisselkantoor gewisseld. In sommige winkels of hotels worden deze valuta’s ook als betaalmiddel geaccepteerd. Echter is het over het algemeen voordeliger om in MKD te betalen. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd. Als u bedragen boven de 10.000 euro, of de tegenwaarde daarvan in vreemde valuta, wilt in of uitvoeren dient u dit aan te geven bij de Macedonische douane.

Betaalgewoonten in Macedonië

Het geven van een fooi in Macedonië is zeer gebruikelijk. Kamermeisjes, tassendragers en gidsen verwachten over het algemeen een fooi. Ook in restaurants wordt een fooi gegeven van zo’n

10%. Daarnaast is het gepast om iedereen die u een goede service verleent een kleine fooi te geven om uw waardering te uiten.

Afdingen in Macedonië is, zoals in de meeste EU landen, niet heel gebruikelijk. Op plekken als restaurants en grote winkels kan niet worden afgedongen. Op plekken als de markt kan dit soms wel. Afdingen gaat in Macedonië echter om enkele denars, verwacht daarom niet dat de prijs drastisch zal dalen. Daarnaast kunt u beter niet zelf beginnen met afdingen. Het beste is om de prijs aan te horen en weg te lopen als u het te duur vindt. De kans is dan aanwezig dat de verkoper zijn prijs omlaag brengt.

Wat bent u kwijt aan denar in Macedonië

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Macedonië reist:

Flesje water - 30 MKD

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 250 MKD

Halve liter bier - 85 MKD

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 350 MKD

Cappuccino - 70 MKD

Buskaartje - 30 MKD

Helaas kunt u de Macedonische dinar niet bij ons aanschaffen.

Vervoer door Macedonië

Per bus

Het meest gebruikte openbaar vervoermiddel in Macedonië is de bus. Het wegennetwerk in Macedonië is over het algemeen goed ontwikkeld en overal in het land, ook in de dunbevolkte gebieden, zijn er busverbindingen voorhanden. De inwoners van Macedonië hebben zelf meegebouwd aan de bushaltes, deze hebben dan ook allemaal een unieke uitstraling.

Per trein

Wanneer u wilt genieten van het prachtige landschap dan is de trein in Macedonië ook een goede optie. U kunt vele kanten op met de trein tegen hele scherpe tarieven. De reden daarvoor kan wellicht zijn dat een aantal populaire toeristische plaatsen waaronder Ohrid niet of moeilijk met de trein zijn te bereiken.

Per auto

Bij aankomst in Macedonië heeft u genoeg keuze aan verhuurbedrijven voor het huren van een auto. Houd er wel rekening mee dat de tarieven voor Macedonische begrippen redelijk fors zijn, zo’n 40 tot 50 euro per dag en in het hoogseizoen zelfs nog wat hoger. Om niet voor verrassingen te komen staan, doet u er goed aan uw huurauto al te regelen voordat u naar Macedonië vertrekt.

GWK Travelex in Macedonië   

GWK Travelex in Macedonië  

Het is helaas niet mogelijk om in Nederland Macedonische denar te bestellen. We raden u daarom aan om een voorraad Amerikaanse dollars mee te nemen voordat u naar Macedonië vertrekt. Deze worden ter plekke goed geaccepteerd en zult u dan ook overal moeiteloos in kunnen wisselen. Op die manier heeft u altijd een mogelijkheid om contant geld snel bij de hand te hebben, wel zo handig.

Bestel direct uw Amerikaanse dollars