Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Marokko

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Marokko

Marokko

Direct aan de andere kant van de Middellandse Zee vindt u het prachtige Marokko, een ideale bestemming voor uw vakantie. Perfect voor een heerlijke strandvakantie, maar ook voor het maken van een onvergetelijke citytrip. We zetten de hoogtepunten voor u op een rij. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Marokko.

Magische Marrakech

Magische Marrakech


Bij een reis naar Marokko zouden wij u aanraden om in ieder geval Marrakech te bezoeken, ook wel de ‘rode stad’ genoemd. Het plein Djema el Fna gelegen in Medina, de oude stad van Marrakech, is een prachtig plaatje om te zien. Straatartiesten en eettentjes bepalen hier het straatbeeld. In Marrakech wemelt het daarnaast van de marktjes, souks genaamd, die zijn gelegen in de steegjes achter het grote plein. Vergeet niet de minaret van Koutoubia en het Bahia Palace te bezoeken, indrukwekkende architectuur.

Atlasgebergte

Atlasgebergte


Bent u avontuurlijk ingesteld, dan is het Atlasgebergte ook zeker de moeite waard om te bezoeken. U kunt hier van alles ondernemen, zoals fietsen, klimmen, maar bijvoorbeeld ook wintersporten. Met name voor de wandelaars is het Hoge Atlas gedeelte een lust voor het oog, met wandelingen door de prachtige natuur in de valleien tot het klimmen naar toppen van bergen als de Toubkal of de Oukaimeden. U zult tijdens uw tocht door het Atlasgebergte ook versteld staan van de gastvrijheid van de oude inwoners van Marokko, de Berbers.

Casablanca

Casablanca


Casablanca is een andere stad in Marokko die zeer de moeite waard is om te bezoeken. De stad doet haar naam eer aan, u vindt hier namelijk een overvloed aan witte huizen en gebouwen terug. Het absolute hoogtepunt van deze stad is de immens grote Hassan II moskee, van waaruit u een prachtig uitzicht heeft op de Atlantische Oceaan. Het oude fort met haar twee stadspoorten doen denken aan koloniale tijden. Wat niet verdwenen is, is de pracht en de grootte van de haven van Casablanca. Ideaal om een middag doorheen te wandelen en u te vergapen aan de grote schepen die deze schitterende stad aandoen.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Marokko is de Marokkaanse dirham (MAD). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 20, 50, 100 en 200 MAD. Al deze biljetten zijn zeer gangbaar en worden vaak zonder problemen geaccepteerd. Zorg er echter wel voor dat u altijd voldoende kleine coupures op zak heeft voor kleine transacties en taxi’s, aangezien het verkrijgen van wisselgeld soms problematisch kan zijn.

Creditcards kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Marokko

Geld opnemen kan in Marokko met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden zeer beperkt.

Het aanhouden van een buffer in een alternatieve valuta is in Marokko zeker aan te raden. Grote valuta’s als Amerikaanse dollars en euro’s worden in vrijwel ieder wisselkantoor gewisseld. In sommige winkels of hotels worden deze valuta’s ook als betaalmiddel geaccepteerd. Houd er wel rekening mee dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd. U mag maximaal 2.000 Marokkaanse dirham in- en uitvoeren. Vreemde valuta met een tegenwaarde van meer dan 100.000 MAD dient te worden aangegeven bij de Marokkaanse douane.

Betaalgewoonten in Marokko

Het geven van een fooi in Marokko is zeer gebruikelijk. Kamermeisjes, tassendragers en gidsen verwachten over het algemeen een fooi. Ook in restaurants wordt doorgaans een fooi gegeven van zo’n 10%. Daarnaast is het gepast om iedereen die u een goede service verleent een kleine fooi te geven om uw waardering te uiten.

Afdingen is zeker aan te raden in Marokko. Vooral in toeristische gebieden kunt u door afdingen tot wel de helft van de prijs komen. Zet dus niet te laag in! Een goede strategie is om weg te lopen als u de prijs te hoog vindt, zeer waarschijnlijk zal de verkoper u dan een nieuw bod doen. In grote winkels of hotels kan in principe niet worden afgedongen.

Wat bent u kwijt aan dirham in Marokko

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Marokko reist:

Flesje water - 4 dirham

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 35 dirham

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 80 dirham

Cappuccino -14 dirham

Halve liter bier - 30 dirham

Buskaartje - 4,5 dirham

Vervoer door Marokko

Per trein

Het reizen per trein door Marokko is een ideale manier om te genieten van het prachtige landschap, hoewel de routes beperkt zijn tot twee trajecten. Vanuit Tanger in het noorden loopt er een spoor naar Marrakech in het zuiden en vanuit Oujda in het oosten ook naar Marrakech. Het is comfortabel en vrij goedkoop reizen per trein in Marokko, met slaapcompartimenten om het reizen in de nacht te veraangenamen.

Per bus

Wanneer u wat meer van het land wilt zien dan de bekende steden, is het aan te raden er met de bus op uit te trekken. De bekendste busvervoerder in Marokko is Supratours, speciaal gericht op dorpen en steden die niet per trein te bereiken zijn. Het is wel aan te raden warme kleding mee te nemen, aangezien de airco onverminderd blijft loeien en het dus flink kan afkoelen tijdens uw reis, zeker als u wat langer onderweg bent.

Per huurauto

Een wat duurdere optie, maar met een huurauto heeft u natuurlijk wel alle vrijheid om het prachtige Marokko helemaal zelf te ontdekken. Opvallend is dat de hoofdwegen in Marokko goed geasfalteerd zijn en het dus prettig rijden is, hoewel u er wel op moet rekenen dat de gemiddelde huurprijs zo’n 50 euro per dag zal bedragen.

GWK Travelex in Marokko

GWK Travelex in Marokko

Voordat u naar Marokko vertrekt is het handig om alvast wat Marokkaanse dirham contant bij u te hebben voor de eerste dagen. Deze dirham kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen vestigingen in Marokko heeft.

Bestel direct uw Marokkaanse dirham