Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Mexico

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Mexico

Mexico

Door velen gezien als de bron van alle beschaving, Mexico herbergt veel indrukwekkende historie en prachtige verhalen. We zetten de belangrijkste highlights en andere belangrijke zaken voor u op een rij. Bovendien komt u alles te weten over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Mexico.

Ontmoet de Maya’s

Ontmoet de Maya’s


De Maya’s zijn volgens de overlevering verantwoordelijk voor het brengen van cultuur, beschaving en religie naar dit deel van de wereld. Met name in Mexico zult u veel van de oude Maya’s terug kunnen zien. De oude Maya stad van Chichen Itza mag daarin zeker niet ontbreken, de Maya ruïne die u hier aantreft wordt namelijk gerekend tot één van de zeven wereldwonderen. Eigenlijk vindt u overal in Mexico wel wat terug van de Maya’s, van Tulum aan de Mexicaanse kust tot aan de Maya stad Palenque, midden in de jungle van Chapias. Een onvergetelijke ervaring wanneer de oude ruïnes uit het niets voor u opdoemen!

Mexico Stad

Mexico Stad


Een bezoek aan Mexico Stad mag absoluut niet ontbreken bij een reis naar Mexico. Er is hier ontzettend veel te beleven. Elke grote stad heeft wel een centraal plein, dat van Mexico Stad is Zocalo genaamd. Aan het plein is het indrukwekkende Nationale Paleis gelegen, zeker de moeite waard om hier even naar binnen te lopen. Liefhebbers van musea kunnen in Mexico Stad hun hart ophalen, met in het bijzondere het Frida Kahlo Museum, ook wel de trots van Mexico genoemd. Na een lange dag sightseeing is het Centro Historico de plek om heerlijk te genieten van het Mexicaanse buitenleven en restaurantjes.

De Mexicaanse stranden

De Mexicaanse stranden


Mexico staat bekend om haar toeristische stranden, waar ook met name veel Amerikanen hun strandvakanties doorbrengen. Grote plaatsen als Cancun en Acapulco zijn beroemde plekken met overvolle stranden. Voor meer rust en idyllische plekjes is Mexico ook geschikt. De hagelwitte stranden van Tulum, met de beroemde tempel op de achtergrond, zijn bijvoorbeeld al een stuk rustiger. Voor de surfers en watersporters onder u is Puerto Escondito een echte aanrader, een schitterende baai aan de zuidkust van Mexico.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De valuta van Mexico is de Mexicaanse peso (MXN). Deze komt in de coupures van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 MXN. De biljetten van 1000 MXN zijn absoluut niet gangbaar, deze biljetten kunt u beter vermijden. Alle andere biljetten zijn wel gangbaar, maar zorg er wel voor dat u kleine coupures op zak heeft aangezien op veel plekken het krijgen van wisselgeld de nodige problemen kan opleveren.

Het gebruik van creditcards als betaalmiddel is beperkt in Mexico. In pinautomaten worden creditcards over het algemeen wel geaccepteerd. Daarnaast kunt u bij hotels of grote winkels over het algemeen ook met creditcard betalen. Bij kleinere winkels is het echter niet mogelijk om met een creditcard te betalen. Zorg er daarom voor dat u op die plekken altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Mexico

Geld opnemen kan in Mexico met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal €500 per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Buiten de grote steden zult u waarschijnlijk niet kunnen pinnen, zorg er dus voor dat u daar altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Het hebben van een buffer in alternatieve valuta raden wij altijd aan. De Amerikaanse dollar wordt op vrijwel ieder wisselkantoor door heel Mexico geaccepteerd, maar ook euro’s zullen op de meeste wisselkantoren kunnen worden ingewisseld. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd. Bedragen tot 10.000 Amerikaanse dollars aan Mexicaanse peso’s mogen vrij worden in- en uitgevoerd. Grotere bedragen dient u aan te geven bij de Mexicaanse douane. Wilt u andere valuta’s invoeren dan MXN dan dient u dit ook aan te geven bij de Mexicaanse douane.

Betaalgewoonten in Mexico

Het geven van fooi is onderdeel van de Mexicaanse cultuur. Mexicanen werkend in de dienstensector ontvangen een bescheiden weeksalaris. De hoogte van de fooi is hierdoor enorm bepalend voor hun salaris. Sommige restaurants brengen 10% servicekosten in rekening, in dit geval is het geven van fooi niet verplicht. In geval van uitzonderlijke service geeft men 20% fooi. Het is het beste om fooi contant te geven aan de ober of serveerster. In bars is het gebruikelijk

om 10-20 peso’s per drankje fooi te geven. Een andere optie is om de drankjes op een rekening te zetten en 15% fooi over de totaalrekening te geven. Elke dienstverlener hoopt op fooi. Hotelpersoneel, kappers, masseurs etc. – van een paar peso’s tot 20%.

Wat bent u kwijt aan peso’s in Mexico

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Mexico reist:

Flesje water - 10 MXN

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 90 MXN

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 200 MXN

Cappuccino - 34 MXN

Halve liter bier - 25 MXN

Buskaartje - 8 MXN

Vervoer door Mexico

Per bus

Het meest gebruikte vervoermiddel in Mexico, zeker wanneer het gaat om de wat grotere afstanden, is de bus. Vergeleken met Europa is deze manier van reizen goedkoop, maar u doet er toch goed aan om wat budget te reserveren tijdens uw reis door Mexico. Zeker als u veel van de bus gebruik maakt. Busvervoerder ADO is de meest bekende en betrouwbare maatschappij.

Per vliegtuig

Heeft u wat meer budget te besteden en wilt u veel van het prachtige Mexico zien, dan zijn binnenlandse vluchten een prima optie. Afhankelijk van de afstand en de vliegtuigmaatschappij kunnen de tarieven flink van elkaar verschillen, maar het geeft u wel de mogelijkheid om comfortabel en efficiënt het grote land te doorkruisen.

Per taxi

In de grote steden en stadscentra is het vervoer, zoals op veel plekken, per taxi de gewoonste zaak van de wereld. In Mexico doet u er goed aan om vooraf een prijs af te spreken met de taxichauffeur, anders kunt er zeker van zijn dat u te veel geld betaalt voor de taxirit. Wat ook veel voorkomt is het reizen met een colectivo, een soort busje dat grotere groepen passagiers vervoert en deze vervolgens los van elkaar laat uitstappen.

GWK Travelex in Mexico

GWK Travelex in Mexico

Voordat u naar de Mexico vertrekt is het handig om alvast wat Mexicaanse peso’s contant bij u te hebben voor de eerste dagen. Deze peso’s kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Het is handig om deze zaken in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen kantoren in Mexico heeft.

Bestel direct uw Mexicaanse peso’s