Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Myanmar

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Myanmar

Myanmar

Myanmar, voorheen bekend als Birma, begint de laatste jaren steeds populairder te worden als vakantiebestemming. Met het einde van de militaire dictatuur in 2011 is het mogelijk geworden om vrij door dit prachtige land te reizen. We zetten een aantal hoogtepunten voor u op een rij. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Myanmar.

Yangon

Yangon


Een bezoek aan de voormalige Myanmarese hoofdstad Yangon is een echte aanrader. In deze miljoenenstad zult u een goed beeld krijgen van de Myanmarese cultuur. Een hoogtepunt is zeker de Shwedagon Pagoda, veruit de grootste tempel van Myanmar die ruim 100 meter boven de stad uittorent. Voor boeddhisten is dit één van de belangrijkste bedevaartsoorden ter wereld. Naast het indrukwekkende Nationaal Museum, waar allerlei schatten van de laatste koning van Myanmar worden tentoongesteld, is een bezoek aan de drijvende markt van Yangon ook een bijzondere belevenis!

Natuur

Natuur


Myanmar heeft zeer indrukwekkende landschappen en een overweldigende natuur. Doordat het land relatief afgesloten is geweest van de buitenwereld, is de natuur op veel plekken nog vrijwel onaangetast. Een absoluut hoogtepunt is het grottencomplex Hpo Win Daung aan de Chindwin rivier, waar u prachtige muurschilderingen van Boeddha kunt zien. Indrukwekkend is ook het immens grote Inle Meer ten noorden van de hoofdstad Naypyidaw, waar dorpen bestaan die gebouwd zijn op palen en waar u prachtige, drijvende tuinen kunt vinden. Het is ook een aanrader in het dorp Nyaung Shwe de beroemde drijvende markt te bezoeken.

Boeddhisme

Boeddhisme


Het boeddhisme speelt een zeer belangrijke rol in Myanmar. Door het gehele land zult u dan ook vele boeddhistische tempels tegenkomen. Als u hier interesse in heeft is het zeer de moeite waard om Bagan te bezoeken. Hier zult u vele duizenden tempels en paleizen kunnen vinden die een geweldige indruk op u achter zullen laten, met als onbetwist hoogtepunt de Anandatempel. De verzameling gouden Boeddhabeelden op deze plek is ongekend. In Bagan worden ook veel ballonvaarten georganiseerd zodat u de overvloed aan tempels ook vanuit de lucht kunt bewonderen.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Myanmar is de Myanmarese kyat (MMK). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000, 5.000 en 10.000 MMK. Al deze biljetten worden zonder al te veel problemen geaccepteerd, zorg er echter wel voor dat u voldoende kleine coupures op zak heeft voor kleine aankopen.

Creditcards worden als betaalmiddel zelden tot niet gebruikt in Myanmar, wij raden u daarom ook aan voldoende contant geld (in nieuwe Amerikaanse dollars) mee te nemen.

Geld opnemen in Myanmar

Hoewel het aantal pinautomaten in Myanmar aan het groeien is, kunt u hier niet altijd op vertrouwen. Contant geld is echt noodzakelijk als u naar Myanmar gaat. U zult op de meeste plekken alleen aan lokale valuta kunnen komen door nieuwe Amerikaanse dollars om te wisselen.

Het aanhouden van een buffer in alternatieve valuta is een absolute must in Myanmar, omdat de valuta in Europa niet verkrijgbaar is en het gebruik van pinautomaten zeer beperkt is. Voor uw buffer raden wij u aan Amerikaanse dollars te gebruiken, andere valuta’s worden maar zeer beperkt geaccepteerd. Zorg ervoor dat u volledig nieuwe biljetten in uw bezit heeft, want biljetten met de kleinste vouw of beschadiging hebben een grote kans om geweigerd te worden. Het in- en uitvoeren van Myanmarese kyat is niet toegestaan. Als u reist met vreemde valuta met een waarde van boven de 10.000 Amerikaanse dollar dient u dit aan te geven bij de douane van Myanmar.

Betaalgewoonten in Myanmar

Het geven van een fooi in Myanmar is zeer gebruikelijk. Kamermeisjes, tassendragers en gidsen verwachten over het algemeen een fooi. Ook in restaurants wordt een fooi gegeven van zo’n 10%. Daarnaast is het gepast om iedereen die u een goede service verleent een kleine fooi te geven om uw waardering te uiten.

Afdingen is zeker aan te raden in Myanmar. Vooral in toeristische gebieden kunt u door afdingen tot wel de helft van de prijs afkrijgen. Zet dus niet te laag in! Een goede strategie is om weg te lopen als u de prijs te hoog vindt, zeer waarschijnlijk zal de verkoper u dan een nieuw bod doen. In grote winkels of hotels kan in principe niet worden afgedongen.

Wat bent u kwijt aan kyat in Myanmar

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Myanmar reist:

Flesje water - 0,35 dollar

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 3,00 dollar

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 8,00 dollar

Cappuccino - 2,25 dollar

Halve liter bier - 1,00 dollar

Buskaartje - 0,20 dollar

Helaas kunt u bij ons niet de Myanmarese kyat aanschaffen. Als alternatief kunt u Amerikaanse dollars meenemen. Om deze valuta te bestellen klik hier.

Vervoer door Myanmar

Per bus

De bus is een prima vervoermiddel om door Myanmar te reizen, veel gebruikt door toeristen, maar ook door locals zelf. In de grote steden kunt u eenvoudig bij touroperators een ticket kopen, zowel voor plaatselijke bussen als lange afstandsbussen die u door het hele land vervoeren. Houd er wel rekening mee dat de wegen in Myanmar nog niet overal geasfalteerd zijn, zodat uw busreis niet overal even comfortabel zal zijn.

Per boot

Een bijzondere manier om door Myanmar te reizen is per boot. De Ayeyarwady rivier wordt veel gebruikt als verbinding tussen de verschillende delen van het land. Een prachtige boottocht gaat bijvoorbeeld van Mandalay naar Bagan. Gedurende deze tocht komt u veel prachtige rivierdorpen tegen waar u af en toe aan land gaat om plaatselijke markten te kunnen bezoeken, een absolute aanrader.

Per trein

Myanmar is ook met de trein te doorkruisen. Let er echter wel op dat de kwaliteit van het spoornetwerk niet hetzelfde is wat u hier gewend bent. Door de slechte staat van de spoorlijnen duren deze treinreizen ook langer dan de gemiddelde busreis. Het is daarnaast wel een mooie manier om in contact te komen met locals en te genieten van het prachtige landschap van Myanmar.

GWK Travelex in Myanmar

GWK Travelex in Myanmar

Het is helaas niet mogelijk om in Nederland Myanmarese kyat te bestellen. Het is daarom aan te raden Amerikaanse dollars te bestellen voordat u naar Myanmar reist, aangezien deze dollars in Myanmar vrijwel overal gewisseld kunnen worden voor lokale valuta. Met Amerikaanse dollars op zak heeft u de zekerheid dat u in ieder geval de eerste dagen in Myanmar over voldoende contant geld beschikt.

Bestel direct uw Amerikaanse dollars