Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Nepal

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Nepal

Nepal

Nepal is waarschijnlijk het meest onherbergzame land ter wereld, midden in de Himalaya gelegen. Toch is het een prachtige plek voor uw vakantiebestemming wanneer u van avontuur en cultuur houdt. We zetten een aantal hoogtepunten voor u op een rij. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Nepal.

Mount Everest

Mount Everest


Bij een bezoek aan Nepal is er een ding wat u eigenlijk niet mag overslaan en dat is een bezoek brengen aan de Mount Everest. Deze hoogste berg ter wereld ligt op de grens van Nepal en Tibet. De top van de Mount Everest beklimmen is voor slechts weinigen weggelegd, maar het bereiken van Mount Everest Base Camp is voor de meeste mensen al een stuk realistischer doel. U kunt hier in iets meer dan een week naartoe wandelen. Mocht u hier de mogelijkheid toe hebben, is dat zeer de moeite waard!

Kathmandu

Kathmandu


Een bezoek brengen aan Kathmandu is een ervaring die u niet snel zult vergeten. U kunt hier onder andere een bezoek brengen aan één van drie Durbar pleinen waar u de schitterende keizerlijke tempels kunt bekijken. Naast deze historische pracht en praal vindt u in Kathmandu ook de grootste tempel van Nepal, ook wel stupa genaamd, de Bouddhanath. Het is ook al een hele belevenis om gewoon in Kathmandu rond te wandelen, u komt vanzelf allerlei knusse, gezellige winkelstraatjes en marktjes tegen.

Nationaal park   

Nationaal park  


Hoewel Nepal bekend staat om zijn ligging in het Himalaya gebergte, ligt het oudste nationale park van Nepal in het laaggelegen gedeelte van het land. In het Chitwan National Park, onderdeel van de werelderfgoedlijst van UNESCO, kunt u onder andere lippenberen, neushoorns en tijgers spotten. Door het vele water is het ook mogelijk om het park te doorkruisen in een uitgeholde boomstam, een hele bijzondere ervaring. Na een lange dag kunt u terugkeren naar uw lodge aan de rand van het park, opgezet door de lokale Tharu stam. Samen met een onvergetelijke ervaring steunt u zo ook nog eens de lokale bevolking!

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Nepal is de Nepalese roepie (NPR). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 NPR. Al deze biljetten zijn zeer gangbaar en worden vaak zonder problemen geaccepteerd. Zorg er echter wel voor dat u altijd voldoende kleine coupures op zak heeft voor kleine transacties en taxi’s, aangezien het verkrijgen van wisselgeld soms problematisch kan zijn.

Creditcards kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Nepal

Geld opnemen kan in Nepal met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden zeer beperkt.

Het aanhouden van een buffer in alternatieve valuta is in Nepal is zeker aan te raden. Grote valuta’s als Amerikaanse dollars en euro’s worden in vrijwel ieder wisselkantoor gewisseld. In sommige winkels of hotels worden deze valuta’s ook als betaalmiddel geaccepteerd. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd. Bedragen met een tegenwaarde van meer dan 2.000 Amerikaanse dollar, dienen bij invoer te worden aangegeven bij de Nepalese douane. Voor het uitvoeren mag u maximaal het initieel ingevoerde bedrag weer uitvoeren. U mag daarnaast maximaal 10% van het totaal gewisselde bedrag in NPR weer terug wisselen. Wissel dus niet in een keer te veel, aangezien u niet onbeperkt mag terugwisselen.

Betaalgewoonten in Nepal

Het geven van een fooi in Nepal is zeer gebruikelijk. Kamermeisjes, tassendragers en gidsen verwachten over het algemeen een fooi. Ook in restaurants wordt een fooi gegeven van zo’n 10%. Daarnaast is het gepast om iedereen die u een goede service verleent een kleine fooi tegeven om uw waardering te uiten.

Afdingen is zeker aan te raden in Nepal. Vooral in toeristische gebieden kunt u door afdingen tot wel de helft van de prijs komen. Zet dus niet te laag in! Een goede strategie is om weg te lopen als u de prijs te hoog vindt, zeer waarschijnlijk zal de verkoper u dan een nieuw aanbod doen. In grote winkels of hotels kan in principe niet worden afgedongen.

Wat bent u kwijt aan roepies in Nepal

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Nepal reist:

Flesje water - 18 roepie

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 180 roepie

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 420 roepie

Cappuccino - 140 roepie

Halve liter bier - 230 roepie

Buskaartje - 20 roepie

Helaas wordt er niet gehandeld in Nepalese roepie. Als alternatief kunt u Amerikaanse dollars meenemen. Deze valuta kunt u gemakkelijk online bestellen en vervolgens afhalen bij een van onze 50 wisselkantoren, onder andere op Schiphol.

Vervoer door Nepal

Per bus

Wanneer u door Nepal reist, zal dit voornamelijk met de bus gebeuren. U betaalt niet veel voor de tickets, maar u kunt tegelijkertijd ook ervan uitgaan dat de busreis niet erg comfortabel zal zijn. Om nog enigszins een rustige reis te maken kunt u het beste gebruik maken van de Greenline Bus, een route tussen Kathmandu, Pokhara en Chitwan, waarmee u ongeveer 15 euro kwijt bent voor een enkele reis.

Per taxi

In de grote steden zult u voornamelijk de taxi als vervoermiddel moeten gebruiken. Het is handig om van tevoren een prijs af te spreken met de taxichauffeur zodat er geen onduidelijkheid achteraf ontstaat. In grote steden als Kathmandu en Pokhara kunt u ritten naar het centrum met een taxi beter overslaan en kiezen voor een snellere manier van vervoer, de fiets-riksja.

Per auto

Het is in Nepal niet mogelijk om zelfstandig met een huurauto op pad te gaan, u zult altijd een chauffeur bij u moeten hebben. Dit kunt u altijd ter plekke regelen bij één van de vele verhuurbedrijven, met name gevestigd in de wat grotere steden. Om er zeker van te zijn dat alles goed geregeld is, raden we u aan om een huurauto met chauffeur al vanuit Nederland te boeken bij één van de grotere verhuurbedrijven als Avis, Hertz of Sixt.

GWK Travelex in Nepal

GWK Travelex in Nepal

Het is helaas niet mogelijk om al voor uw vertrek in Nederland uw Nepalese roepies te bestellen. We raden u wel aan om wat Amerikaanse dollars bij u te hebben, een valuta die in Nepal goed wordt geaccepteerd. Op die manier zorgt u ervoor dat u bij aankomst in Nepal altijd wat valuta bij u heeft die u kunt inwisselen.

Bestel direct uw Amerikaanse dollars