Bestel direct
Home hero arrow

Reisgids Noorwegen

Advies en tips over geldzaken in Noorwegen

Reisgids Noorwegen

Noorwegen, het land bij uitstek voor een avontuurlijke vakantie. De indrukwekkende fjorden, oneindige meren, uitgestrekte bossen en ruige kustlijn maken Noorwegen een uitdagende bestemming voor de echte avonturier. In de reisgids Noorwegen delen we een aantal Noorse hogotepunten. Ook leest u alle tips en adviezen over geldzaken voor een onbezorgde reis in Noorwegen.

Noorse fjorden

Noorse fjorden


Noorwegen staat waarschijnlijk het meest bekend om de indrukwekkende fjorden die je overal langs de Noorse kust tegenkomt. Deze diepe inhammen zijn tot stand gekomen doordat de rotsen duizenden jaren achter elkaar bloot zijn gesteld aan gletsjers, ijs en extreme weersomstandigheden. De beste manier om ze te bekijken is het maken van een cruise die je langs de mooiste fjorden voert, u zult u nietig voelen te midden van dit ongekende natuurschoon. De fjorden die u echt niet mag missen zijn de Trollfjord, Lysefjord (met de wereldberoemde Preikestolen) en de Sognefjord. Het onbetwiste hoogtepunt is de Geirangerfjord, waar u naast de prachtige uitzichten ook nog eens wonderschone watervallen tegenkomt, een onvergetelijke ervaring!

De Noordkaap

De Noordkaap


De Noordkaap wordt over het algemeen beschouwd als het meest noordelijke puntje van Europa, hoewel nog steeds zo’n tweeduizend kilometer verwijderd van de Noordpool. De iconische wereldbol is voor velen een monument dat een herinnering voor het leven oplevert. De Noordkaap, sowieso het noorden van Noorwegen, wordt ook graag bezocht vanwege het Noorderlicht, ook wel Aurora Borealis genoemd. Zeker in de wintermaanden, wanneer het rond de Noordkaap bijna de hele dag donker is, is de groene gloed van het noorderlicht regelmatig te zien. Eén van de leukste plaatsen om in het noorden van Noorwegen hiervoor te bezoeken is Tromsø, waar u naast uw zoektocht naar het noorderlicht en middernachtzon ook genoeg in de stad zelf kan vinden.

Noorse steden

Noorse steden


Noorwegen is een groot, maar door de aanwezige grillige natuur ook een dunbevolkt land. Er zijn daarom ook maar weinig echt grote steden, met uitzondering de hoofdstad Oslo. Hier komen prachtige architectuur, onderhoudende musea en een hip nachtleven samen in een bruisende stad. De rest van het land kent vooral schattige, pittoreske plaatsen aan de uitgestrekte kustlijn, van waaruit u de prachtige omliggende natuur kunt aanschouwen. Er zitten zeker wel een paar aanraders tussen, zoals het historische Bergen, het prachtige Stavanger en Trondheim, van waaruit u het prachtige kustgebied Lofoten kan ontdekken. Eén van de mooiste plekken van Noorwegen.

Reisgids Noorwegen - Geldzaken in Noorwegen

Betaalmiddelen

De munteenheid van Noorwegen is de Noorse kroon (NOK). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 50, 100, 200, 500 en 1000 NOK. Biljetten van 1000 NOK worden weinig gebruikt en u kunt deze biljetten daarom beter zoveel mogelijk vermijden. Alle andere biljetten worden veelvuldig gebruikt en zult u met grote regelmaat tegenkomen.

Met uw creditcard kunt u op veel plekken betalen in Noorwegen. Het kaartgebruik in Scandinavië is één van de hoogste ter wereld, dus u zult bij alles met een betaal of creditcard kunnen betalen. Echter adviseren wij toch altijd wat contant geld op zak te hebben, zodat u altijd een alternatief heeft.

Geld opnemen in Noorwegen

Geld opnemen kan in Noorwegen met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Voor pinnen in Noorwegen hoeft u uw pas niet op wereldstand te zetten. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd er wel rekening mee dat u buiten de eurozone pint en dus voor iedere transactie moet betalen, probeer daarom het aantal transacties tot een minimum te beperken.

Als u graag een buffer wilt meenemen in alternatieve valuta’s dan kunt u dit doen in alle grote valuta’s zoals euro’s en Amerikaanse dollars, deze zullen op vrijwel ieder wisselkantoor kunnen worden ingewisseld. Tevens worden alle andere Scandinavische valuta’s veelvuldig ingewisseld en in sommige grensstreken zelfs geaccepteerd in winkels. Als u contant geld met een tegenwaarde van meer dan 25.000 NOK wilt in of uitvoeren, dient u dit aan te geven bij de Noorse douane.

Betaalgewoonten in Noorwegen

Noren werkzaam in de dienstensector ontvangen redelijke salarissen en zijn niet afhankelijk van fooien. Uiteraard bent u vrij om dit wel te geven, het wordt dan ook zeer gewaardeerd. De prijs van uw hotelovernachting is inclusief servicekosten. Noren dragen normaal gesproken hun eigen koffer, het geven van fooi aan een piccolo of portier is hier dus niet van toepassing. In restaurants zijn de servicekosten in de prijs inbegrepen. Is dit niet het geval, dan is een fooi van 10% de norm. Is de service uitstekend, kunt u er uiteraard voor kiezen meer fooi te geven.

Afdingen is in Noorwegen, net zoals in Nederland, niet gebruikelijk. Wij raden u aan niet af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen.

Wat bent u kwijt aan kronen in Noorwegen

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Noorwegen reist:

Flesje water - 25 NOK

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 180 NOK

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 400 NOK

Cappuccino - 38 NOK

Halve liter bier -78 NOK

Buskaartje - 35 NOK

Reisgids Noorwegen - Vervoer

Per vliegtuig

Wanneer u de tijd heeft, is het natuurlijk mooi om met uw eigen auto het schitterende Noorwegen te verkennen. Er zijn echter ook bestemmingen die erg lastig met de auto zijn te bereiken, met name als u wat verder naar het noorden reist. Het vliegtuig is dan de beste optie. SAS en Norwegian Air zijn de bekendste maatschappijen. Een wat minder bekende airline Widerøe biedt tegen een redelijk tarief het Explore Norway Ticket aan, waarmee u binnen een bepaalde periode onbeperkt door Noorwegen kan vliegen. Een aanrader!

Per boot

Door het overvloedige water is het reizen per boot een populaire optie in Noorwegen. Het is uiteraard niet het meest snelle vervoermiddel, maar wel één waardoor u erg veel van de omgeving kunt genieten. De bekendste boten zijn die van de Hurtigruten cruises, waarmee u in een aantal dagen de hele Noorse kust kunt langsvaren met het beste zicht op de immense fjorden en daarbij ook nog eens een groot aantal prachtige havenstadjes aandoet.

Per trein

De trein wordt ook veel gebruikt in Noorwegen. Ook hier loopt u wel tegen het feit aan dat het noorden van Noorwegen niet per trein te bereiken is, maar u kunt het wel goed gebruiken om te combineren met een andere manier van vervoer, bijvoorbeeld de boot of het vliegtuig. In de moderne treinen heeft u een prachtige zicht op het landschappelijke Noorwegen, terwijl u naar uw volgende bestemming reist.

Noorse kronen wisselen bij GWK Travelex

Noorse kronen wisselen bij GWK Travelex

Bestel voor vertrek uw Noorse kronen bij GWK Travelex. Profiteer online van een scherpe wisselkoers en 0% provisie. Kies zelf een gewenste afhaaldatum en haal uw valuta veilig af bij een GWK Travelex vestiging.

Bestel direct uw Noorse kronen