Bestel direct
Home hero arrow

Rondreizen in Polen

Alles wat u moet weten van deze veelzijdige bestemming met een rijke historie, indrukwekkende architectuur en bruisende steden waar u zich prima zult vermaken.

Uw verblijf in Polen

Polen heeft veel gedaan om het land weer in z’n oude staat op te bouwen nadat het zwaar was getroffen door de Tweede Wereldoorlog. In de grote steden ziet u daarom prachtige, indrukwekkende bouwwerken, de een nog mooier dan de ander. Tijdens uw rondreis langs deze steden zult u ook merken dat Polen een schitterende natuur heeft om heerlijk te wandelen en te ontspannen.

Grandeur van de Poolse steden

Grandeur van de Poolse steden

De meeste grote steden in Polen staan bol van prachtige architectonische hoogtepunten. Er zijn een paar bouwwerken die echt niet mag missen tijdens uw verblijf in Polen, zoals in het wonderschone Krakau, ook wel het Florence van Polen genoemd, vindt u de imposante Wawelkathedraal en de St. Andreaskerk die zelfs nog voor de Middeleeuwen is gebouwd en gelukkig bewaard gebleven is tijdens WO II. Ook in de hoofdstad Warschau kijkt u uw ogen uit wanneer u een bezoek brengt aan onder meer het Wílanowpaleis en de indrukwekkende Johanneskathedraal. Bent u van plan een echte roadtrip door Polen te maken, brengt u dan ook zeker een bezoek aan Gdanzsk aan de Oostzee en het prachtige Poznan.

Onuitwisbare oorlogsindrukken

Onuitwisbare oorlogsindrukken

Polen is weinig bespaard gebleven in de Tweede Wereldoorlog. Veel plaatsen in het land herinneren aan de verschrikkingen waaraan zovelen zijn blootgesteld. Het kamp Auschwitz staat symbool voor de onvoorstelbare haat waar de joodse bevolking mee te maken heeft gekregen. Slechts een enkeling heeft de gruwelijkheden van het kamp overleefd. U kunt de restanten van het kamp zelf bezoeken en u laten rondleiden door een gids. Het is bijna onmogelijk een voorstelling te maken wat hier is gebeurd, maar het zal zeker een onuitwisbare indruk achterlaten.

Pracht van de Poolse natuur

Pracht van de Poolse natuur

Polen is ook een perfecte bestemming als u van uitgestrekte, afwisselende natuur houdt. Een bijzondere plek vindt u langs de kust van de Oostzee in het nationale park Slowínski. Met een prachtige verzameling duinen, uitgestrekte bossen en eindeloze stranden is dit zeker geen doorsnee natuurpark. Bent u meer een liefhebber van ruige natuur dan is het nationale park Narwianski voor u de place to be. Hier vindt u wat meer moerasland, rivieren en veengronden. Het is aan te raden met een gids het park in te gaan, zo komt u op schitterende plekken die u anders nooit gezien zou hebben!

Geldzaken in Polen

Betaalmiddel

In Polen betaalt u met de zloty. Polen behoort al een tijd tot de Europese Unie, maar men wacht nog met het overgaan op de euro, omdat het land haar economische doelstellingen nog niet heeft behaald. De zloty is verkrijgbaar in coupures van 10, 20, 50, 100, 200 en 500. De zloty is weer onderverdeeld in munten, grosz genaamd, met waarden van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 grosz. Er zijn ook munten van 1, 2 en 5 zloty in omloop.

Zeker in de grote steden en op andere toeristische plekken is de creditcard een algemeen geaccepteerd betaalmiddel. Aangezien u in vreemde valuta afrekent kan het natuurlijk wel zo zijn dat u flink wat transactiekosten betaalt bij gebruik van uw creditcard. Reist u wat verder de binnenlanden van Polen in dan kan het af en toe voorkomen dat u in kleine dorpen alleen maar met cash geld kunt betalen. Het is daarom aan te raden altijd wat zloty’s in cash bij de hand te hebben wanneer u rondreist.

Geld opnemen in Polen

Er zijn in Polen overal voldoende geldautomaten waar u veilig zloty’s kunt opnemen. Neemt u geld op dan geldt ook hier, vergelijkbaar met uw creditcard, dat u per opname transactiekosten betaalt. Als u van tevoren weet dat u de dagen erna flink wat uitgaven heeft dan doet u er goed om in één keer zoveel mogelijk zloty’s op te nemen, daarmee bespaart u op de soms hoge transactiekosten die een bank in rekening brengt.

Betaalgewoonten in Polen

Het geven van fooi in Polen is heel gebruikelijk, men verwacht het ook wanneer u afrekent in een restaurant of uitcheckt uit uw hotel. Een fooi van rond de 10% is gewoon, u kunt natuurlijk altijd meer geven wanneer u erg tevreden bent met de geleverde service. Let er wel op dat inmiddels in flink wat horecagelegenheden de fooi als servicekosten al bij de rekening zijn opgeteld. Voorkom dus dat u dubbele fooi betaalt, ook al zal het personeel dat helemaal niet erg vinden.

Ga goed voorbereid op reis naar Polen, bestel uw Poolse zloty voor aanvang van uw reis. Zo heeft u altijd Poolse zloty op zak tijdens uw reis en dat geeft wel zo'n gerust gevoel!

BESTEL POOLSE ZLOTY

Vervoer in Polen

Het wegennetwerk in Polen is goed verzorgd. Naarmate u wat verder naar de oostgrens rijdt merkt u wel dat de wegen kwalitatief iets minder worden. Wilt u niet zelf al te grote afstanden afleggen dan zijn er verschillende manieren van openbaar vervoer mogelijk, zodat u kunt genieten van al het moois dat Polen te bieden heeft terwijl u onderweg bent.

Per bus

Reizen per bus is een goede manier om veel van Polen te zien. Met het uitgebreide busnetwerk komt u overal terecht waar u naar toe wilt. PKS, de grootste busmaatschappij van Polen, heeft verbindingen door het hele land. U kunt een kaartje kopen in de bus, in veel gevallen biedt de receptie van uw hotel ook de mogelijkheid van tevoren alvast een kaartje te kopen. Wilt u besparen op uw vervoer dan is de Flixbus een prima alternatief, zeker wanneer u voornamelijk tussen de grotere steden in Polen reist.

Per trein

Polen beschikt ook over een goed verzorgd spoornetwerk. Het grote voordeel van reizen met de trein is dat u ontspannen kunt genieten terwijl de verschillende Poolse landschappen aan u voorbij trekken. In Polen is het treinvervoer erg goedkoop, u bespaart daarmee flink op uw totale reiskosten wanneer u besluit regelmatig met de trein naar uw volgende bestemming te reizen. Houd er wel rekening mee dat de treinen in Polen nogal eens afwijken van het spoorboekje.

GWK Travelex in Polen

GWK Travelex in Polen

Wilt u uw euro’s omwisselen voor zloty’s voordat u naar Polen vertrekt? Bestel uw Poolse zloty’s online met een scherpe GWK Travelex wisselkoers. kies zelf een gewenst afhaalmoment en haal uw bestelling veilig af bij een GWK Travelex vestiging naar keuze.

BESTEL HIER UW POOLSE ZLOTY