Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Qatar

Alles wat u moet weten als u door Qatar reist

Qatar

Qatar heeft wat te bieden voor elk soort reiziger. Een combinatie van natuurlijk schoon, culturele schatten en toeristische hotspots als de Aspire Tower, het museum voor Islamitische kunst en het historische militaire Al Koot Fort is te vinden in Qatar. Een zeer divers land met diverse bezienswaardigheden.

Ontdek de natuur

Ontdek de natuur

Qatar heeft als enige buurland Saoedi Arabië en is verder omgeven door de Perzische Golf. Het landschap bestaat vooral uit woestijn en het land heeft een kustlijn van bijna 600 kilometer. Laat u verrassen door de veelzijdigheid van de natuur: de zoutvlaktes en zandheuvels laten de ruige natuur op een prachtige manier zien.

UNESCO landgoed

UNESCO landgoed

De voormalige handelsstad Al Zubarah staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dit prachtige gebied, geleden aan de noordwest kust, heeft bewezen dat de Islam eerder is ontstaan dan voorheen gedacht werd. Alles is goed intact gebleven door de zandlaag die over het gebied heen is gekomen en daarom is het zeker een bezoek waard.

Geniet van de bruisende stad Doha

Geniet van de bruisende stad Doha

Doha is een opkomende stad met een nog altijd veranderlijke skyline. De stad is nog op weg naar het vinden van een eigen stijl. Door de warmte zijn de meeste activiteiten en bezienswaardigheden binnen. Geniet in de koudere maanden van een mooie wandeling bij zonsondergang, terwijl u blijft beseffen dat u eigenlijk nog in het midden van de woestijn staat. Heel bijzonder!

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Qatar is de Qatarese riel (QAR). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 1, 5, 10, 50, 100 en 500 QAR. Al deze biljetten zijn zeer gangbaar, echter is het altijd verstandig om voldoende kleine coupures op zak te hebben, omdat het op sommige plekken lastig kan zijn om wisselgeld te krijgen. Dit geldt met name voor het biljet van 500 QAR. De QAR is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Dat houdt in dat de koers tussen beide valuta's altijd hetzelfde is, namelijk 3,64 QAR = 1 USD

De in- en uitvoer van geld in Qatar is volledig vrijgegeven. Er zijn dus geen in- of uitvoer limieten.

U kunt uw creditcard in Qatar redelijk gebruiken. U zult uw kaart in pinautomaten, hotels en grote winkels over het algemeen prima kunnen gebruiken. Echter zult u op veel plekken alleen maar met contant geld kunnen betalen. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft!

Geld opnemen in Qatar

Pinnen met uw Nederlandse bankpas kan op veel plekken in Qatar. De limieten van de geldautomaten verschillen erg per bank. Hieronder vindt u een overzicht van de meest bekende banken:

QNB: 50.000 QAR per dag

CBQ: 10.000 QAR per dag

Qatar Islamic Bank, Doha Bank, Mashreq Bank: 25.000 QAR per dag.

De meeste Nederlandse bankpassen hebben echter een opnamelimiet van 500 euro per kaart per dag. Houdt u hier dus rekening mee voordat u op vakantie gaat. Tevens dient u uw bankpas op wereldstand te zetten, aangezien u buiten de Europese Unie reist. Houd er wel rekening mee dat u buiten de Eurozone pint en dat er voor iedere transactie kosten worden berekend. Probeer het aantal transacties dus zo laag mogelijk te houden.

Het is altijd aan te raden om een buffer in alternatieve valuta achter de hand te houden in geval van nood. In Qatar kunt u dit het beste doen in Amerikaanse dollars, aangezien de QAR is gekoppeld aan de USD. Andere alternatieven zijn andere grote valuta's als euro's of een van de valuta's uit de Golfstaten. Let wel op: oude of beschadigde biljetten worden vaak niet geaccepteerd. Amerikaanse dollars van na 2006 worden vaak helemaal niet geaccepteerd!

Let op: biljetten die beschreven of beschadigd zijn, kunnen niet worden omgewisseld door GWK Travelex!

Betaalgewoonten in Qatar

Het geven van fooi in Qatar is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Wij zouden u daarom aanraden om een kleine fooi te geven als u tevreden bent over de diensten die u zijn verleend, zoals kamermeisjes of tassendragers. Verder is het gebruikelijk om in een restaurant zo'n 10% fooi te geven als u tevreden bent. Sommige restaurants zetten de fooi echter al automatisch op de bon, dan is het niet nodig om nog extra fooi te geven.

Afdingen in Qatar is niet heel gebruikelijk. In winkels staan prijzen vast, wij raden u daarom niet aan af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen. Op toeristisch plekken en in sommige gevallen op de markt kan wel worden afgedongen. Wij raden u echter aan niet zelf te beginnen met af te dingen, maar weg te lopen als de prijs te hoog is. Mogelijk biedt de verkoper u dan een lagere prijs aan.

Wat bent u kwijt aan riel in Qatar

Flesje water: 1,40 QARCappuccino: 17,00 QARGoedkope eenpersoonsmaaltijd: 30,00 QAR
Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant: 150,00 QARBuskaartje: 5,00 QARBenzine 1 liter: 1,49 QAR

Zorg ervoor dat u vooraf Qatarese riel op zak hebt, zodat u nooit voor verrassingen komt te staan. Deze kunt u online bestellen en ophalen in een van onze vestigingen, wel zo handig!

Om Qatarese riel (QAR) te bestellen

Vervoer door Qatar

Per taxi

De meeste bezoekers van dit land kiezen voor vervoer per taxi, dit is betaalbaar en efficiënt. Het meeste openbaar vervoer in Qatar is nog niet ontwikkeld, dus een ritje per taxi is een perfecte oplossing! De taxi’s zijn goed uitgeruste auto’s met airconditioning, wat ideaal is vanwege de warmte in het land.

Per bus

Mowasalat Karwa is het bedrijf achter het openbaar vervoer in Qatar. Dit netwerk is nu nog niet heel uitgebreid, maar zeker opkomend door nieuwe ontwikkelingen. De bussen rijden door het hele land en zijn een goed vervoermiddel, aangezien binnenlandse vluchten niet bestaan in Qatar (omdat er maar één vluchthaven is).

Taxi limousine

Zelf rijden in een huurauto wordt niet aangeraden in Qatar, vanwege het ingewikkelde wegensysteem. Een taxi aanhouden of regelen kan tijd in beslag nemen dus als u van plan bent vaak gebruik te maken van een taxi, kunt u ervoor kiezen een persoonlijke chauffeur in te huren. Hierdoor kunt u op uw gemak rondrijden, zonder het risico te nemen om zelf te rijden.

Voor vertrek kunt u gebruikmaken van de online valutaservices, waarbij u online een bestelling kunt plaatsen en deze kunt ophalen bij een van onze vestigingen. Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, zodat u op bestemming met een goede start aan de reis begint.

Bestel uw Qatarese riel online