Bestel direct
Home hero arrow

Advies over geldzaken in Roemenië

Roemenië is een nog voor groot deel onontdekt land met vele bezienswaardigheden. Er is van alles wat te vinden. Kleine dorpen, indrukwekkende kastelen, ruige gebergten en een mooie natuur. De hoofdstad Boekarest klinkt velen bekend in de oren en is zeker een bezoek waard!

Geniet van mooie steden

Geniet van mooie steden


De Roemeense hoofdstad Boekarest is zeer de moeite waard om te bezoeken. De stad wordt door velen ook wel ‘klein Parijs’ genoemd aangezien de oude stad zo elegant is. Tegenwoordig kent de stad wel de nodige bezienswaardigheden zoals het Parlementsgebouw, dat een van de grootste gebouwen ter wereld is. Tevens kunt u hier een bezoek brengen aan een van de vele musea of genieten van een van de vele restaurantjes.

Ontdek de veelzijdigheid van Roemenië

Ontdek de veelzijdigheid van Roemenië


Transsylvanië is met name bekend geworden omdat Dracula hier zou hebben geleefd. De naam roept bij velen een bepaalde associatie op. Het gebied is echt prachtig, u kunt hier genieten van de natuur, de bergen, maar ook van vele historische dorpjes. Tevens kunt u hier in de winter terecht voor verschillende wintersporten.

Ontspannen op Roemeense stranden

Ontspannen op Roemeense stranden


Houdt u meer van luieren aan het strand dan van steden bezoeken? Ook dan kunt u terecht in Roemenië. Aan de Zwarte Zee vindt u mooie stranden en vele hotels waar u helemaal tot rust kunt komen.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Roemenië is de Roemeense lei (RON). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 1, 5, 10, 50, 100, 200 en 500 RON. Biljetten van 500 RON hebben een relatief hoge waarde en worden daardoor weinig gebruikt in het dagelijkse betalingsverkeer. U kunt zich daarom beter beperken tot biljetten met een lagere waarde. Alle andere biljetten zijn over het algemeen gangbaar, maar het verkrijgen van wisselgeld voor de grotere biljetten kan soms lastig zijn. Zorg er dus voor dat u voldoende kleine coupures op zak heeft!

Een kleine tip: Biljetten van 1, 5 en 500 RON zijn niet inwisselbaar bij GWK Travelex! Zorg er dus voor dat u deze biljetten voortijdig kwijt raakt, de andere biljetten kunt u wel bij ons inwisselen.

U kunt uw creditcard in Roemenië redelijk gebruiken. U zult uw kaart bij pinautomaten, hotels en grote winkels over het algemeen prima kunnen gebruiken. Echter zult u op veel plekken alleen maar met contant geld kunnen betalen. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft!

Geld opnemen in Roemenië

U kunt met de meeste Nederlandse bankpassen maximaal 500 euro per kaart per dag opnemen in het buitenland. Houdt u hier dus rekening mee voordat u op vakantie gaat. U hoeft u pas niet op wereldstand te zetten voor Roemenië. Houdt u er wel rekening mee dat u buiten de eurozone pint en dat er voor iedere transactie kosten worden berekend. Probeer het aantal transacties dus zo laag mogelijk te houden. Aangezien u binnen de Europese Unie reist zijn er geen limieten aan hoeveel contant geld u mag in- of uitvoeren.

Het is altijd verstandig om een buffer in alternatieve valuta’s aan te houden. In Roemenië is de euro de beste buffer valuta. Deze wordt overal omgewisseld en op veel plekken ook geaccepteerd. Andere grote valuta’s als de Amerikaanse Dollar of de Britse Pond kunnen ook overal worden ingewisseld. Let wel op: valuta van de buurlanden van Roemenië als Moldavië en Bulgarije zijn zeer lastig om in te wisselen!

Betaalgewoonten in Roemenië

Het is in Roemenië zeer gebruikelijk om fooi te geven. De lonen in Roemenië liggen over het algemeen erg laag en werkgevers houden er rekening mee dat hun medewerkers fooi krijgen. Deze fooi hebben zij dan ook nodig om rond te komen. Vrijwel iedereen die u een service verleent, zoals kappers, serveersters en taxichauffeurs, verwachten dan ook een fooi. In een restaurant is het gebruikelijk om zo’n 10% fooi te geven. Op alle andere plekken is het gebruikelijk om de rekening mooi af te ronden.

Het is in Roemenië niet gebruikelijk om af te dingen. Prijzen in winkels staan over het algemeen vast. Het is daarom niet aan te raden om af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen. De enige plek waar wel afgedongen kan worden zijn toeristische markten. Het is echter aan te raden om in dat geval weg te lopen als u de prijs te hoog vindt, mogelijk biedt de verkoper u dan een lagere prijs aan.

Wat bent u kwijt aan lei in Roemenië

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Roemenië reist:

Flesje water – 4 RONGoedkope eenpersoonsmaaltijd – 23 RONCappuccino – 5 RON
Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant – 50 RONHalve liter bier – 5 RONBuskaartje – 1,5 RON

Vervoer door Roemenië

Per trein

Het is vrij goedkoop en toegankelijk om te reizen per trein. Let wel op bij het aanschaffen van kaartjes, bij particuliere spoorwegmaatschappijen moet u vaak tickets in de trein kopen en bij CFR treinen kunt u deze beter van tevoren aanschaffen op het station of bij een CFR kantoor. Het spoornetwerk binnen dit land is het op drie na grootste van Europa, met de trein kom je dus echt overal in Roemenië.

Per metro

Met de metro kunt u gemakkelijk en snel de stad Boekarest verkennen. Er gaan niet veel trams en bussen door het centrum heen, vandaar dat de metro een goede vervanging is. Ook is dit een goede optie in plaats van de auto, omdat de wegen slecht begaanbaar zijn en rijden vooral op eigen risico is in dit land.

Per taxi

Taxi’s in Roemenië zijn relatief goedkoop voor Nederlandse begrippen. Let er wel op dat u van tevoren een prijsafspraak moet maken, omdat toeristen vaak te veel betalen voor een rit. Taxi’s zijn veel te vinden in de steden, maar houd er rekening mee dat deze minder voorkomen in kleinere plaatsen.

GWK Travelex in Roemenië

GWK Travelex in Roemenië

Voordat u naar Roemenië vertrekt is het handig om alvast wat Roemeense lei contant bij u te hebben voor de eerste dagen, voor de zekerheid. Deze lei kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen of afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen vestigingen in Roemenië heeft.

Bestel hier uw Roemeense lei