Bestel direct
Home hero arrow

Reisgids Schotland

Alles wat u moet weten van een onvergetelijke rondreis door het land van mysterieuze kastelen, eindeloze hoogvlaktes en de beste whisky die u ooit heeft geproefd!

Reisgids Schotland - Rondreis Schotland

Schotland is een bestemming voor iedereen. De gezelligheid en gemoedelijke sfeer van de Schotse steden, de eeuwenoude Schotse tradities en de ongeëvenaarde natuur van de Highlands maken Schotland een favoriet voor velen. We zetten een aantal highlights voor u op een rij in de reisgids Schotland.

Ontdek de Schotse Highlands

Ontdek de Schotse Highlands

Een tour langs de Schotse Hooglanden is iets wat u niet snel zult vergeten. Het prachtige heuvellandschap verandert langzaam in een ruig natuurgebied met woeste bergkammen, indrukwekkende watervallen en onvergetelijke vergezichten. We raden u aan met een gids het gebied te verkennen, zo weet u zeker dat u alle idyllische plekken te zien krijgt. Maakt u vanuit Edinburgh een tocht naar Inverness dan komt u langs flink wat oude kastelen waar u moeiteloos terug in de tijd gaat naar het leven in de Middeleeuwen. En vergeet onderweg natuurlijk niet te zwaaien naar Nessy, het beroemdste monster dat nog nooit door iemand is gezien!

Edinburgh - de trots van Schotland

Edinburgh - de trots van Schotland

Goede kans dat u uw trip door Schotland begint of eindigt in de hoofdstad Edinburgh. Zorg dat u genoeg tijd uittrekt om al het moois van deze stad rustig te kunnen bekijken. Iconisch is het Edinburgh Castle, gebouwd op een steile helling in de stad en wonderbaarlijk goed bewaard gebleven in de loop der tijd. Hier komt u alles te weten over de Schotse en Britse royals die het land de afgelopen eeuwen hebben geregeerd. Na alle bijzondere indrukken zijn er uiteraard genoeg pubs te vinden waar u heerlijk kunt ontspannen na een lange dag sightseeing.

Falkirk - innovatie voorop

Falkirk - innovatie voorop

Wellicht wat minder bekend dan Edinburgh en Glasgow, maar toch is het absoluut de moeite waard een bezoek te brengen aan het prachtige Falkirk. Het stadje is beroemd om het kunstwerk ‘The Kelpies’, tientallen metershoge sculpturen van twee paardenkoppen, een bijzondere aanblik. Dit kunstwerk bevindt zich in het Helix Park, waar u nog veel meer creatieve en innovatieve initiatieven tegenkomt. Uniek is het Falkirk Wheel, waarmee het Forth and Clyde Canal en het Union Canal met elkaar verbonden worden. Boten worden hier met een lift bijna 30 meter omhoog en omlaag gebracht om het niveauverschil te overbruggen, een sterk staaltje vakmanschap. Verder is het een heerlijke stad om lekker te winkelen en te ontspannen in de pub.

Reisgids Schotland - Geldzaken

Betaalmiddel

Als onderdeel van Groot-Brittannië, betaalt u in Schotland ook met ponden. De waarde is ook gelijk aan het Britse pond, maar gezien de onderlinge verhoudingen zal een Schot altijd over het Schotse pond praten. U heeft coupures van 1, 5, 10, 20 pond tot uw beschikking. Er zijn ook munten in omloop van 1 en 2 pond. Het pond is verder onderverdeeld in 50, 20, 10, 5, 2 pence en u kunt zelfs met 1 penny betalen.

De creditcard wordt overal in Schotland goed geaccepteerd. Zeker in de grote steden kunt met uw creditcard goed terecht bij hotels, restaurants en winkels. Gaat u verder naar het noorden richting de Highlands dan kan het voorkomen dat in kleinere dorpjes of ergens onderweg cash geld handig is om bij de hand te hebben voor kleinere uitgaven of bijvoorbeeld het afrekenen van uw accommodatie. Zorg er daarom voor dat u altijd genoeg Schotse ponden in uw portemonnee heeft voordat u op pad gaat.

Geld opnemen in Schotland

In Schotland zijn er overal voldoende geldautomaten om geld op te nemen. Probeer te pinnen bij een bekende bank, zoals de Royal Bank of Scotland, daar betaalt u waarschijnlijk de minste transactiekosten. Meer richting de Highlands wordt het aantal geldautomaten wat minder, daar vindt u ook nogal eens een ATM, bijvoorbeeld bij een supermarkt. Probeer te voorkomen dat u daar geld opneemt, de transactiekosten die u hier betaalt zijn torenhoog. Voldoende cash geld is daarom altijd handig, zeker wanneer u een paar dagen door de Highlands reist.

Betaalgewoonten in Schotland

Het geven van fooi is, net als in vergelijkbare West-Europese landen, een normale gewoonte. Let er wel op dat tegenwoordig steeds meer restaurants, ook in Schotland, servicekosten in rekening brengen. Als u daar niet op let kan het gebeuren dat u een dubbele fooi geeft, wat misschien niet gewenst is op basis van de service die u heeft ontvangen.

Britse ponden bestellen bij GWK Travelex

Britse ponden bestellen bij GWK Travelex

Voordat u naar Schotland vertrekt is het aan te raden euro’s om te wisselen voor Britse ponden. Er zijn altijd situaties waarin het handig is om de ponden cash bij u te hebben. Bijvoorbeeld als u in de Highlands bent en er niet direct een pinautomaat in de buurt is of dat het in wat kleinere winkeltjes niet mogelijk is uw creditcard of pinpas te gebruiken. Bestel daarom voor vertrek uw Schotse ponden online bij GWK Travelex en haal uw geldbestelling op bij een vestiging dichtbij u in de buurt.

BRITSE PONDEN BESTELLEN

Reisgids Schotland - vervoer

Auto

De infrastructuur is in Schotland prima verzorgd. Over de weg, per spoor, er zijn genoeg manieren voor u om alle plekken van Schotland goed te bereiken. U kunt natuurlijk zelf een auto huren, maar hoe mooi is het wanneer u zonder u te hoeven inspannen kunt genieten van de omgeving. Dat is pas echt tot rust komen tijdens uw rondreis door Schotland.

Per trein

Een uitgebreid spoornetwerk verbindt alle grote steden in Schotland met elkaar en verspreidt zich van daaruit ook naar de wat kleinere dorpen. Een ideaal vervoermiddel om op uw gemak het prachtige Schotland te ontdekken. Wanneer u besluit met de trein te gaan, zorg dan dat u eerst alle mogelijkheden bekijkt via de site van ScotRail, er zijn genoeg aanbiedingen om tegen flinke korting te reizen. U kunt zich natuurlijk ook op het treinstation zelf goed laten informeren.

Per bus

Met de bekende ‘coaches’ kunt u ideaal lange afstanden afleggen. Deze luxere bussen zijn van alle gemakken voorzien en brengen u waar u maar heen wilt in Schotland. Scottish Citylink heeft het ruimste aanbod aan buslijnen en verbindingen. Ze bieden ook de Explorer Pass aan, waarmee u stevige korting krijgt, ideaal wanneer u van plan bent veel van Schotland te zien.

GWK Travelex in Schotland

GWK Travelex in Schotland

Ga goed voorbereid op reis en neem Britse ponden mee op reis naar Schotland. Bestel uw Britse ponden online en profiteer van een scherpe GWK Travelex wisselkoers. Kies zelf een gewenst afhaalmoment en haal uw bestelling veilig af bij een GWK Travelex vestiging naar keuze.

BRITSE PONDEN BESTELLEN