Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Singapore

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Singapore

Singapore

Voor veel toeristen betekent Singapore een tussenstop naar hun volgende bestemming. Het is echter meer dan de moeite waard om een aantal dagen in de Republiek Singapore, zoals het officieel heet, rond te lopen. We hebben een aantal hoogtepunten voor u op een rij gezet. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Singapore.

Singapore River

Singapore River


Midden door de stad Singapore loopt de gelijknamige Singapore River. De rivier is een attractie op zich, met prachtige terrassen, restaurants en winkels langs de kleurrijke oevers. In de avonduren is Clarke Quay, gelegen aan de noordzijde van de rivier, een populaire uitgaansgelegenheid voor zowel toeristen als locals. We raden u aan om in de avond een rondvaart te maken, vanaf de rivier heeft u namelijk een prachtig uitzicht over de verlichte miljoenenstad met de indrukwekkende skyline.

Cultuur en historie   

Cultuur en historie  


Singapore kent een lange geschiedenis van multiculturele invloeden die de republiek hebben gemaakt tot wat het vandaag de dag is. In het Asian Civilisation Museum, gevestigd in een schitterend koloniaal pand, wordt in detail alles verteld over de verschillende culturen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Singapore. In het Chinese Heritage Centre wordt uitgelegd hoe de grote migratie van Chinezen naar Singapore tot stand kwam en wat de rol is van Chinatown in het huidige Singapore. Het museum is gevestigd in drie voormalige winkelpanden op Pagoda Street, een levendige straat midden in Chinatown zelf.

Luxe hotels

Luxe hotels


Singapore staat ook bekend om haar prachtige hotels. Ook al heeft u geen kamer hier geboekt dan is het toch de moeite waard om een kijkje te nemen in het beroemde Swissotel The Stamford. Op de eerste verdieping kunt u in de City Space Bar onder het genot van een cocktail genieten van het indrukwekkende uitzicht over de stad. Het Raffles Hotel staat weer bekend om iets anders, het is namelijk de plek waar de wereldberoemde cocktail ‘Singapore Sling’ is ontstaan. Het is niet verkeerd om deze mix van gin, kersenlikeur en limoen te nuttigen in de bar temidden van de karakteristieke Victoriaanse setting.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Singapore is de Singapore dollar (SGD). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 2, 5, 10, 50, 100, 1000 en 10.000 SGD. Biljetten van 100, 1.000 en 10.000 SGD worden weinig gebruikt en u kunt deze biljetten daarom beter zoveel mogelijk vermijden. Alle andere biljetten worden veelvuldig gebruikt en zult u met grote regelmaat tegenkomen.

Met uw creditcard kunt u op een aantal plekken betalen in Singapore. Echter is dit op veel plekken nog steeds niet mogelijk, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Singapore

Geld opnemen kan in Singapore vrijwel overal met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken.

Als u graag een buffer wilt meenemen in alternatieve valuta’s dan kunt u dit doen in alle grote valuta’s zoals euro’s en Amerikaanse dollars, deze zullen op vrijwel ieder wisselkantoor worden ingewisseld. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd. Als u bedragen met een tegenwaarde van meer dan 20.000 Singaporese dollar wilt invoeren dient u dit aan te geven van de Singaporese douane.

Betaalgewoonten in Singapore

Het geven van fooi kunt u goed vergelijken met Westerse landen. Het is in restaurants gebruikelijk om 10-15% fooi te geven als u tevreden bent over de service. Taxichauffeurs gaan er meestal vanuit dat het bedrag wordt afgerond. Tevens kunt u, als u tevreden bent met een service, uw waardering uitdrukken in de vorm van een kleine fooi.

Afdingen in Singapore kan alleen op markten of in toeristische winkels. Een goede strategie is om weg te lopen als u de prijs te hoog vindt, mogelijk biedt de verkoper u dan een lagere prijs aan. Op andere plekken is dit meestal niet mogelijk.

Wat bent u kwijt aan dollars in Singapore

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u naar Singapore reist:

Flesje water - 1,50 dollar

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 13 dollar

Halve liter bier - 9 dollar

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 30 dollar

Cappuccino - 5,30 dollar

Buskaartje - 1,60 dollar

Vervoer in Singapore

Per metro

De beste manier om u in Singapore door de stad te bewegen is met de metro, ook wel aangeduid met MRT. U bent goedkoop, veilig en snel op uw bestemming. De metro bevindt zich in het centrum grotendeels onder de grond, in de buitenwijken rijdt deze bovengronds en kunt u genieten van de omgeving. Houd er rekening mee dat wanneer u een kaartje heeft gekocht u deze ook weer inwisselt bij een automaat, u krijgt dan één dollar borg terug.

Per taxi

Er zijn genoeg taxi’s te vinden in Singapore. U zult merken dat het daar een hele goedkope manier is van vervoer. Tegenover de gewoonte in veel wereldsteden is het in Singapore niet mogelijk om taxi’s op straat aan te houden, u zult hiervoor naar een taxistandplaats moeten gaan. Deze vindt u met name bij de grotere hotels en winkelcentra.

GWK Travelex in Singapore

GWK Travelex in Singapore

Voordat u naar Singapore vertrekt is het handig om alvast wat Singapore dollars contant bij u te hebben voor de eerste dagen, voor de zekerheid. Deze dollars kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Het is ook mogelijk om ter plekke uw geldzaken te regelen via Travelex. We hebben een vestiging op de luchthaven en een aantal vestigingen in het centrum van Singapore. Op die manier kunt u bij ons ook nog altijd Singapore dollars opnemen bij aankomst, wel zo prettig.

Bestel direct uw Singapore dollars