Bestel direct
Home hero arrow

Reisgids spanje

Advies en tips over geldzaken tijdens uw reis in Spanje

Het is tijd om Spanje te ontdekken

Dampende sferen en een zonovergoten kustlijn, magische architectuur en wereldse decadentie, er bestaat geen twijfel dat Spanje veel meer is dan de overheerlijke paella en siësta’s. Hier beschrijven we alles wat u moet weten voordat u op reis gaat.

Het noorden

Het noorden


Het is een makkelijke keuze om het rauwe noorden van Spanje achterwege te laten ten opzichte van het zonovergoten zuiden, maar u zult echt een paar van de best bewaarde geheimen van het land missen als u het overslaat. Ook bekend als het groene Spanje, de noordwestelijke streek van Galicië wordt gekenmerkt door een rijke Keltische historie, ruige kustlijn en waarschijnlijk het beste seafood van Spanje. Ook het nabijgelegen Baskenland in het noordoosten is een wereld op zich met bergtoppen, rotsachtige baaien en een unieke, eigen cultuur.

Het zuiden

Het zuiden


Als u verder kijkt dan de zon en sangria, zult u snel genoeg merken dat het zuidelijkste puntje van Spanje zoveel meer te bieden heeft. In de streek Andalusië vindt u helderblauwe luchten en de typische witte huisjes en gebouwen, met als iconisch hoogtepunt Sevilla dat boven alle andere steden uitstraalt. In Granada vindt u het Alhambra, een schitterend paleis dat rechtstreeks uit een sprookje vandaan komt, terwijl de mooie kustlijn van Vejer de la Frontera nog steeds onontdekt is door het toerisme.

De steden

De steden


Uiteraard heeft Spanje veel meer te bieden dan alleen de indrukwekkende stranden en de pittoreske landschappen: de bruisende en dynamische steden zitten propvol levenslust. Van de uitbundige stijl van Barcelona tot de opwinding van wereldstad Madrid, van de historische nalatenschap van Cordoba tot de culturele explosie van Bilbao, Spaanse steden zijn een mengeling van mogelijkheden en verwondering.

Geldzaken

Betaalmiddelen

Spanje gebruikt de euro. In Spanje zijn dezelfde biljetten gangbaar als in Nederland. Het is echter niet aan te raden om biljetten groten dan 50 mee te nemen naar Spanje. Creditcards kunnen gebruikt worden in de meeste pinautomaten in Spanje. In veel winkels zullen creditcards echter niet worden geaccepteerd. Het is daarom aan te raden om voldoende contant geld te hebben. Uw Nederlandse bankpas kunt u overigens ook in de meeste winkels gebruiken.

Geld opnemen in Spanje

Geld opnemen kan in Spanje met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Aangezien Spanje binnen het Schengengebied valt, hoeft u uw pas niet op wereldstand te zetten. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u in het buitenland maximaal €500 per dag opnemen, omdat u binnen de eurozone pint hoeft u hier geen kosten over te betalen.

Een ander voordeel wat u heeft wanneer u binnen het Schengengebied reist, is dat u in principe niet beperkt bent in de hoeveelheid contant geld die u meeneemt. Zelfs niet als u met het vliegtuig reist.

Betaalgewoonten in Spanje

Fooi geven in Spanje is vergelijkbaar met Nederland. In restaurants is het gebruikelijk om 5-10% fooi te geven. Verder is het bijvoorbeeld in taxi’s gebruikelijk om de rekening af te ronden. Daarnaast kunt u bij goede service uw waardering tonen door een kleine fooi te geven.

Afdingen in Spanje is redelijk ongebruikelijk. Daarvoor zouden wij u aan willen raden dit niet te doen op plekken waar u dit in Nederland ook niet zou doen.

Overal in Spanje heeft u genoeg mogelijkheden om geld op te nemen. Spanje kan, uiteraard afhankelijk van de locatie in het land zelf, redelijk oplopen qua kosten. Het is dan ook niet onverstandig om met een vooraf bepaald budget richting Spanje te vertrekken.

Reizen door Spanje

Per trein

Als u zoekt naar mogelijkheden om tussen Spaanse steden te reizen dan is het reizen per trein zowel comfortabel als efficiënt. Probeer dan Renfe voor lokale treinen en AVE voor hoge snelheidstreinen. Het is de moeite waard om voor de langere treinreizen uw tickets van tevoren te boeken, een reis van Madrid naar Barcelona hoeft dan maar ongeveer € 45 te kosten.

Per bus

Voor een goedkopere (maar langzamere) manier van reizen is het busnetwerk door heel Spanje een goede optie. Dit netwerk is goed ontwikkeld en u zult dan ook geen problemen ondervinden om overal te komen. Het is raadzaam om uit te kijken naar de grote busvervoerders als Alsa en Avanzabus, een kaartje van Madrid naar Léon (3 uur) kost ongeveer €23.

Travelex in Spanje

Travelex in Spanje

GWK Travelex heeft momenteel geen vestigingen in Spanje. Mocht u vragen hebben dan kunt u vanuit Spanje altijd contact opnemen met onze servicedesk, we staan u graag te woord.

Fooi geven tijdens uw vakantie?