Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Sri Lanka

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Sri Lanka

Sri Lanka

Sri Lanka, een ideale vakantiebestemming om zon, zee en strand met een overvloed aan culturele uitstapjes te combineren. Tevens een perfect land voor een onvergetelijke rondreis. We zetten de hoogtepunten voor u op een rij die u echt niet mag missen.

Colombo   

Colombo  


Bij een bezoek aan Sri Lanka is het zeer de moeite waard om een bezoek te brengen aan de hoofdstad Colombo. Hier kunt u onder andere een van de vele boeddhistische tempels bezichtigen. Een van de bekendste is de tempel van Gangaramaya, deze tempel is een prachtige mix van traditionele en moderne architectuur. Daarnaast valt Colombo vooral op vanwege de overvloed aan marktjes en gezellige winkelstraatjes, met name in de wijken Fort en Pettah is er altijd wel wat bedrijvigheid op straat. Vooral de Manning Market is een echte aanrader.

Nationale parken

Nationale parken


Sri Lanka beschikt over prachtige natuur met zeer gevarieerde flora en fauna. Een van de mooiste en tegelijkertijd grootste natuurparken van Sri Lanka is het Wilpattu National Park. Doordat er zich vele meren in het park bevinden, trekt het ook veel verschillende diersoorten aan. Zo is de luipaard daar een graag geziene gast. Houd er rekening mee dat het grootste deel van dit park dicht bebost is, zodat u er maar ongeveer een kwart van kunt bezichtigen. Ook een aanrader is het woudreservaat Sinharaja, bekend om de enorme diversiteit aan dieren. Vanwege de dichte bebossing is het ook hier verstandig de begaanbare routes met een gids te volgen.

Prachtige stranden

Prachtige stranden


Naast de prachtige natuur en de overweldigende cultuur biedt Sri Lanka ook voldoende mogelijkheden om heerlijk tot rust te komen. U kunt in een van de vele luxe resorts langs de duizenden kilometers lange kustlijn heerlijk genieten van de meest mooie stranden en blauw water. Het meest idyllische deel is toch wel de omgeving van Negombo Beach. Bent u ook een watersportliefhebber dan zijn de stranden van Bentota en Arugam Bay een aanrader, de omstandigheden zijn hier ideaal om bijvoorbeeld lekker te surfen.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Sri Lanka is de Sri Lankaanse roepie (LKR). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 20, 50, 100, 500, 1000, 2000 en 5000 LKR. Al deze biljetten worden veelvuldig gebruikt en u kunt deze over het algemeen zonder problemen uitgeven. Biljetten van 2000 en 5000 LKR zijn soms niet handig voor kleine aankopen, omdat er niet voldoende wisselgeld gegeven kan worden. Zorg er dus voor dat u voldoende kleine coupures op zak heeft.

Creditcards kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards veelal gelimiteerd, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Sri Lanka

Geld opnemen kan in Sri Lanka met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden zeer beperkt.

Het is in Sri Lanka zeer aan te raden om een degelijke reserve in alternatieve valuta aan te houden, aangezien de import van Sri Lankaanse roepies streng is gereguleerd. Euro’s of Amerikaanse dollars kunnen vrijwel overal worden ingewisseld en zijn dus een zeer geschikte back-up. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd. U mag in Sri Lanka maximaal 5000 LKR invoeren. Andere valuta’s mogen worden ingevoerd tot en met een tegenwaarde van 15.000 Amerikaanse dollars. De uitvoer van LKR is gelimiteerd tot 20.000 LKR. De hoeveelheid vreemde valuta die uitgevoerd mag worden mag niet hoger zijn dan de initiële invoer van vreemde valuta.

Betaalgewoonten in Sri Lanka

Het geven van een fooi is in Sri Lanka zeer gebruikelijk. Kamermeisjes, gidsen en kofferdragers verwachten allemaal een kleine fooi. Zorg er dus voor dat u voldoende kleine biljetten van 20 en 50 LKR heeft, zodat u hen een fooi kan geven. In restaurants wordt ook een fooi verwacht, zo’n 10% van de rekening is voldoende.

Afdingen is zeker aan te raden in Sri Lanka. Vooral in toeristische gebieden kunt u door afdingen tot wel de helft van de prijs afkrijgen. Zet dus niet te laag in! Een goede strategie is om weg te lopen als u de prijs te hoog vindt, zeer waarschijnlijk zal de verkoper u dan een nieuw aanbod doen. In grote winkels of hotels kan in principe niet worden afgedongen.

Wat bent u kwijt aan roepies in Sri Lanka

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Sri Lanka reist:

Flesje water - 48 roepie

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 225 roepie

Halve liter bier - 280 roepie

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 700 roepie

Cappuccino - 310 roepie

Buskaartje - 21 roepie

Vervoer door Sri Lanka

Per trein

Het spoornetwerk in Sri Lanka is opvallend goed ontwikkeld. Reizen per trein door Sri Lanka is daarom een prima optie, zeker ook omdat de afstanden over het algemeen niet al te groot zijn. De treinen rijden ook niet al te hard, zodat u alles meekrijgt van het prachtige landschap dat aan u voorbij trekt. Houd er wel rekening mee dat de treinen in Sri Lanka niet stipt op tijd rijden en u ook weleens te maken kunt krijgen met flinke vertragingen.

Per bus

De meest voorkomende manier van vervoer in Sri Lanka is per bus. Met de staatsbussen van CBT kunt u werkelijk elk deel van Sri Lanka bereiken. Deze busreizen zijn erg goedkoop (een rit van Colombo naar Kandy duurt drie uur en kost € 0,85), maar vaak niet al te comfortabel. Wanneer u met een groep in Sri Lanka bent, doet u er dan ook goed aan om op eigen houtje een privébus, ook wel express bus genaamd, te huren. Flink duurder, maar wel een stuk comfortabeler.

Per Tuktuk

In de grote steden is het heel normaal u per Tuktuk te laten vervoeren. Vanwege de enorme drukte bent u vaak een stuk sneller op uw gewenste bestemming dan wanneer u met de taxi gaat. Maak vooraf wel altijd een prijsafspraak met de chauffeur, anders bent u veel tijd kwijt met het onderhandelen aan het einde van de rit. Houd er wel rekening mee dat de chauffeurs vaak een omweg maken langs bevriende winkels en hotels, waar ze ongetwijfeld een goede commissie voor krijgen!

GWK Travelex in Sri Lanka

GWK Travelex in Sri Lanka

Voordat u naar Sri Lanka vertrekt is het handig om alvast wat Sri Lankaanse roepies contant bij u te hebben voor de eerste dagen, voor de zekerheid. Deze roepies kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen vestigingen in Sri Lanka heeft.

Bestel direct uw Sri Lankaanse roepies