Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken op Taiwan

Alles wat u moet weten tijdens uw rondreis door Taiwan

Taiwan

Nog een aardig onontdekt eiland voor mensen uit het westen, maar Taiwan zal u niets minder dan verbazen. Hieronder volgen een aantal hoogtepunten en wordt er advies gegeven over geldzaken voor een onbezorgde trip naar Taiwan.

Ontdek de musea in Taichung

Ontdek de musea in Taichung

Het Nationale Taiwan Museum is een perfect bezoekadres voor mensen die houden van cultuur en voor de wetenschap liefhebbers is het Nationale museum voor de wetenschap weer een echte aanrader! De stad Taichung heeft meerdere musea te bieden, voor ieder wat wils!

Geniet van een wandeling door de natuur

Geniet van een wandeling door de natuur

Bij een reis door Taiwan wordt aangeraden in ieder geval het Taroko National Park te bezoeken. Hier kunt u routes kiezen die aansluiten op uw wensen en ontdekt u de ongerepte natuur van Taiwan. U kunt rondwandelen met uitzicht op de natuurlijke schatten van het eiland, zoals watervallen en de kust.

Taipei als bruisende hoofdstad

Taipei als bruisende hoofdstad

De Taipei 101 Toren is een gigantisch hoge toren en niet te missen, want deze is overal vanuit de hoofdstad te zien. Een iconisch gebouw dat Taipei kenmerkt. De Chinese cultuur is in deze stad goed te proeven, want er zijn veel avondmarktjes, Chinese architectuur en mooie oude tempels.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Taiwan is de Taiwanese dollar (TWD). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 100, 200, 500, 1.000 en 2.000 TWD. De biljetten van 200 en 2.000 TWD zijn zeer zeldzaam in circulatie en deze zult u waarschijnlijk ook niet tegen komen. Het biljet van 2.000 wordt door de relatief hoge waarde en de zeldzaamheid niet overal geaccepteerd. Het is daarom aan te raden u te beperken tot biljetten met een lagere waarde.

U mag maximaal 100.000 TWD in- of uitvoeren op Taiwan. Daarnaast dient u vreemde valuta met een tegenwaarde van 10.000 Amerikaanse Dollar aan te geven bij de Taiwanese douane. Let wel op: u mag maximaal 20.000 Chinese Yuan meenemen naar Taiwan!

U kunt uw creditcard op Taiwan redelijk gebruiken. U zult uw kaart in pinautomaten, hotels en grote winkels over het algemeen prima kunnen gebruiken. Echter zult u op veel plekken alleen maar met contant geld kunnen betalen. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft!

Geld opnemen op Taiwan

Pinnen met uw Nederlandse bankpas kan op Taiwan bij de meeste geldautomaten. De meeste geldautomaten op Taiwan hebben een opnamelimiet van 20.000 TWD per dag, dit kan echter per geldautomaat verschillen. Daarnaast heeft uw Nederlandse bankpas ook een limiet. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal €500 per kaart per dag opnemen in het buitenland. Houdt u hier dus rekening mee voordat u op vakantie gaat. Tevens dient u uw bankpas op wereldstand te zetten, aangezien u buiten de Europese Unie reist. Houdt u er wel rekening mee dat u buiten de Eurozone pint en dat er voor iedere transactie kosten worden berekend. Probeer het aantal transacties dus zo laag mogelijk te houden. Daarnaast kan het buiten de grote steden soms lastig zijn om geld op te nemen, zorg er dus voor dat u voldoende contant geld bij u hebt.

Het is altijd aan te raden om een buffer in alternatieve valuta achter de hand te houden in geval van nood. Op Taiwan kunt u dit het beste doen in Amerikaanse dollars of euro’s. Oude of beschadigde biljetten worden echter vaak niet geaccepteerd en Amerikaanse dollars van na 2006 worden vaak helemaal niet geaccepteerd!

Betaalgewoonten op Taiwan

Het geven van fooi op Taiwan is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Wij zouden u daarom aanraden om een kleine fooi te geven als u tevreden bent over de diensten die u zijn verleend, zoals kamermeisjes of tassendragers. Verder is het gebruikelijk om in een restaurant zo'n 10% fooi te geven als u tevreden bent. Sommige restaurants zetten de fooi echter al automatisch op de bon, dan is het niet nodig om nog extra fooi te geven.

Afdingen op Taiwan is niet heel gebruikelijk. In winkels staan prijzen vast, wij raden u daarom niet aan af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen. Op toeristisch plekken, en in sommige gevallen op de markt kan wel worden afgedongen. Wij raden u echter aan niet zelf te beginnen met af te dingen, maar weg te lopen als de prijs te hoog is. Mogelijk biedt de verkoper u dan een lagere prijs aan.

Wat bent u kwijt aan dollars op Taiwan

Flesje water: 20,00 TWDCappuccino: 80,00 TWDGoedkope eenpersoonsmaaltijd: 130,00 TWD
Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant: 400,00 TWDBuskaartje: 20,00 TWDHalve liter bier: 50,00 TWD

Vervoer door Taiwan

Per trein

Het reizen per trein door Taiwan geeft de mogelijkheid om snel te reizen en tegelijkertijd te genieten van het prachtige landschap. Taiwan heeft snelheidstreinen rijden tussen de grote steden en lokale treinen, die minder snel gaan, in elke stad.

Per auto

Wanneer u van plan bent om ook de minder toeristische gedeeltes van het eiland te bezoeken, is het handig om een auto te huren. Hiermee kunt u gemakkelijk in elke uithoek komen. Houd er wel rekening mee dat het verkeer in grote steden erg chaotisch kan zijn en rijervaring een absolute pré is.

Per fiets

Om de stad binnen een dag te zien, kan het handig zijn om een fiets te huren. Hiermee bent u niet gebonden aan openbaar vervoer en vertrektijden en kunt u zelf kiezen waar u heengaat en wanneer. Bent u van plan om buiten de steden te gaan, dan is een fiets minder handig vanwege de ruigere wegen buiten de steden.

GWK Travelex op Taiwan

GWK Travelex op Taiwan

Voor vertrek kunt u gebruikmaken van de online valutaservices, waarbij u online een bestelling kunt plaatsen en deze kunt ophalen bij een van onze vestigingen. Wel een gerust idee om met vast wat contante Taiwanese dollars op zak op reis te gaan! Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen vestigingen op Taiwan heeft.