Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Tanzania

Met onze tips en adviezen gaat u onbezorgd op reis naar Tanzania

Tanzania

Als u op zoek bent naar de ideale vakantiebestemming dan staat Tanzania hoog op de lijst van menig vakantievierder. Zon, zee, strand, maar ook indrukwekkende natuur maken Tanzania een topbestemming met vele highlights. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Tanzania.

Kilimanjaro

Kilimanjaro


Bij een reis naar Tanzania mag een bezoek aan de Kilimanjaro eigenlijk niet ontbreken. Dit is met zes kilometer de hoogste berg van heel Afrika. U moet goed getraind zijn om deze berg te beklimmen, aangezien de voet van de berg een tropisch klimaat heeft en de top in sneeuw eindigt. De juiste uitrusting is dus een vereiste. Maar wanneer u bovenaan op de top van deze slapende vulkaan staat, is het alle inspanningen meer dan waard geweest.

Zanzibar

Zanzibar


Als u even wilt bijkomen van alle inspanningen dan kunt u dit doen op Zanzibar. Dit eiland voor de kust van Tanzania heeft prachtige stranden en geweldige luxe resorts. Het is daarnaast ook een perfecte plek om te duiken op vele prachtige duiklocaties. Het is duidelijk te zien dat Zanzibar in vroegere tijden een bloeiend handelscentrum aan de Indische Oceaan was, vanwege de prachtige koloniale architectuur die nog grotendeels bewaard is gebleven. Met name in het plaatsje Stone Town treft u een bonte verzameling van architectonische invloeden.

Safari

Safari


In Tanzania kunt u ook geweldig op safari gaan. Op de grens met Kenia ligt het bekendste wildpark, Serengeti. In dit park kunt u onder andere antilopen, luipaarden en hyena's spotten. Het park is beroemd vanwege de trek die elk jaar weer dieren van alle soorten en maten naar Serengeti voert vanwege de rijkdom aan voedsel, wanneer de omliggende gebieden dan droog en dor zijn. Tevens is een bezoek aan de Ngorongoro-krater zeer de moeite waard. In deze krater is de kans groot dat u neushoorns zult aantreffen.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse shilling (TZS). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 500, 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 TZS. Al deze biljetten zijn zeer gangbaar en worden vaak zonder problemen geaccepteerd. Zorg er echter wel voor dat u altijd voldoende kleine coupures op zak heeft voor kleine transacties en taxi’s, aangezien het verkrijgen van wisselgeld soms problematisch kan zijn.

Creditcards kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Tanzania

Geld opnemen kan in Tanzania met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden zeer beperkt. Indien u afreist naar het eiland Zanzibar, zorg er dan voor dat u van te voren contante dollars opneemt. Pinnen is hier namelijk nauwelijks mogelijk, met uitzondering van een mogelijkheid in Stone Town.

Het aanhouden van een buffer in alternatieve valuta is in Tanzania zeker aan te raden. Grote valuta’s als Amerikaanse dollars en euro’s worden in vrijwel ieder wisselkantoor gewisseld. In sommige winkels of hotels worden deze valuta’s ook als betaalmiddel geaccepteerd. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd. Het is niet toegestaan Tanzaniaanse shilling in of uit te voeren in Tanzania. Andere valuta’s mogen echter vrij worden ingevoerd. U kunt hier namelijk bijna niet pinnen

Betaalgewoonten in Tanzania

Het geven van een fooi in Tanzania is zeer gebruikelijk. Kamermeisjes, tassendragers en gidsen verwachten over het algemeen een fooi. Ook in restaurants wordt gebruikelijk een fooi gegeven van zo’n 10%. Daarnaast is het gepast om iedereen die u een goede service verleent een kleine fooi te geven om uw waardering te uiten.

Afdingen is zeker aan te raden in Tanzania. Vooral in toeristische gebieden kunt u door afdingen tot wel de helft van de prijs afkrijgen. Zet dus niet te laag in! Een goede strategie is om weg te lopen als u de prijs te hoog vindt, zeer waarschijnlijk zal de verkoper u dan een nieuw aanbod doen. In grote winkels of hotels kan in principe niet worden afgedongen.

Wat bent u kwijt aan shilling in Tanzania

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Tanzania reist:

Flesje water – 1,000 shilling

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 10,000 shilling

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 30,000 shilling

Cappuccino - 3,900 shilling

Halve liter bier - 3,000 shilling

Buskaartje - 500 shilling

Helaas wordt er niet gehandeld in Tanzaniaanse shilling. Als alternatief kunt u Amerikaanse dollars meenemen. Deze kunt u gemakkelijk online bestellen en afhalen bij de GWK Travelex vestiging van uw keuze.

Vervoer door Tanzania

Per bus

Tussen de grote steden in Tanzania is de touringcar het meest geziene openbaar vervoermiddel. Het voordeel is dat deze bussen minder vaak stoppen en relatief comfortabel zijn. Bekende en betrouwbare busvervoerders in Tanzania zijn bijvoorbeeld Scandinavia Express en Royal Coach. Een busticket van Dar-es-Salaam naar Arusha kost u ongeveer € 25,- euro. U doet er goed aan deze een dag van tevoren te kopen.

Per boot

In Tanzania ontkomt u er niet aan om één of meerdere keren met de boot te reizen, zeker als u van plan bent naar één van de tropische eilanden voor de kust te gaan. Vanuit Dar-es-Salaam naar Zanzibar bijvoorbeeld heeft u de keuze uit de slowboat, ook wel Flying Horse genoemd, of de meer populaire en snellere catamaran. De overtocht is niet per se heel goedkoop, u kunt rekenen op een enkeltje voor ongeveer € 20 euro, voor een reis van twee uur.

Per vliegtuig

Het vliegtuig is ook een manier om de grote afstanden binnen Tanzania snel te overbruggen. Met vliegvelden op Zanzibar, naast de Kilimanjaro, en bij de meeste grote natuurparken kunt u snel naar de volgende highlight tijdens uw trip. Waar vroeger de vliegprijzen in Tanzania absurd hoog waren, zijn door de komst van prijsvechter Fastjet de tarieven voor binnenlandse vluchten scherp gedaald.

GWK Travelex in Tanzania

GWK Travelex in Tanzania

Voordat u naar Tanzania vertrekt is het handig om alvast wat contant geld bij u te hebben voor de eerste dagen, voor de zekerheid. De Tanziaanse shilling kunt u in Nederland niet bestellen. Als alternatief raden wij aan om (nieuwe) Amerikaanse dollars eenvoudig online te bestellen en deze af te halen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen vestigingen in Tanzania heeft.

Bestel direct uw Amerikaanse dollars