Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Thailand

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Thailand

Thailand

Van de paradijselijke stranden in het zuiden tot de hectiek van de steden in het noorden, Thailand heeft alles in zich om bezoekers te vermaken. Hier volgen enkele tips voor uw verblijf.

Bewonder de prachtige stranden

Bewonder de prachtige stranden


Thailand heeft wereldwijde faam verkregen door haar paradijselijke stranden, wat zeker duidelijk wordt wanneer u deze met eigen ogen ziet. Bent u op zoek naar luxe en ontspanning, dan is het zuidelijke Koh Samui aan te raden. Gaat u voor een onvergetelijke duikervaring, bezoek dan het eiland Koh Tao. Voor rustige stranden zijn de relatief onontdekte eilanden Ko Khut en Ko Chang perfect om heen te gaan. Wilt u juist helemaal los gaan en feesten dan is Koh Phangan de place to be. Heeft u geen tijd om helemaal naar het zuiden af te reizen, dan is de schoonheid van Koh Samet meer iets voor u. Dit strand ligt op slechts enkele uren afstand van Bangkok.

Geniet van het overheerlijke eten

Geniet van het overheerlijke eten


Stijlvolle restaurants, maar ook het eten wat u op straat kunt kopen, Thailand staat bekend om haar ongeëvenaarde keuken. De gerechten die iedereen kent zijn de scherp gekruide groene curry en de zoete Pad Thai, maar daarnaast zijn er nog veel meer gerechten waar u ongetwijfeld van zult genieten. Het is ook zeker de moeite waard om tijdens uw verblijf een poging te wagen zelf een Oosters gerecht te maken tijdens één van de vele Thaise kooklessen die worden aangeboden. U leert er snel van de allerbeste koks van Thais eten!

Ontdek de rijke cultuur van Thailand

Ontdek de rijke cultuur van Thailand


Thailand zit vol cultureel erfgoed dat vaak eeuwen teruggaat in de tijd. Oude Wat tempels en bewaard gebleven Khmer ruïnes zijn overal terug te vinden in het land, terwijl het prestigieuze Grote Paleis ervoor zorgt dat Bangkok straalt als cultureel middelpunt. Er leven ook nog steeds stammen in de noordelijk gelegen heuvels, waaronder ook boeddhisten die zo’n 95% van de Thaise bevolking uitmaken. Spiritualiteit en meditatie spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven van deze locals.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Thailand is de Thaise bath (THB). Biljetten van de Thaise bath zijn verkrijgbaar in coupures van 20, 50, 100, 500 en 1000 THB. Al deze biljetten zijn zeer gangbaar. De biljetten van 1000 THB geven soms kleine problemen in kleine winkels of in taxi’s omdat men niet over voldoende wisselgeld bezit. Probeer daarom altijd wat kleine biljetten THB op zak te hebben. De 1000 bath biljetten komen vaak uit pinautomaten. Mocht u wat kleinere biljetten nodig hebben, koop dan iets bij een van de vele 7/11 winkels. Zij hebben vaak wisselgeld.

Ook de creditcards is een steeds vaker gezien betaalmiddel in Thailand. Creditcards worden dan ook in de meeste pinautomaten geaccepteerd. Houd er echter wel rekening mee dat over iedere transactie kosten worden berekend. In grote winkelketens en hotels zult u met een creditcard of Nederlandse bankpas kunnen betalen. Echter zal dit op veel andere plekken niet mogelijk zijn. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft in gemixte coupures.

Geld opnemen in Thailand

Geld opnemen kan in Thailand met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal €500 per dag opnemen. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken.

Bij wisselkantoren en banken kunnen de meeste grote valuta’s als Amerikaanse en Singapore dollars en Euro’s ingewisseld worden. Het is in Thailand altijd verstandig om een extra buffer in één van deze valuta’s aan te houden. Op die manier beschikt u in noodgevallen altijd over voldoende geld. Let er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet worden geaccepteerd. U dient de in- of uitvoer van bedragen boven de 10.000 Amerikaanse dollars in vreemde valuta’s aan te geven bij de douane. Tevens mag u niet meer dan 50.000 THB in- of uitvoeren.

Betaalgewoonten in Thailand

Ondanks het feit dat het geven van fooi niet erg gebruikelijk is in Thailand, laten sommige Thai kleingeld achter. In Bangkok gelden meer westerse normen. In hotels en duurdere restaurants worden er 10% servicekosten berekend. Wanneer er geen servicekosten berekend worden, is het gebruikelijk om 10% fooi te geven of af te ronden naar de volgende 20 baht. Taxichauffeurs verwachten geen fooi, sommige taxichauffeurs zullen fooi zelfs weigeren. Toch is het prima als u een kleine fooi wilt geven voor de goede service, zeker wanneer het gaat om een langere rit. In de meeste hotels wordt geen fooi verwacht. In high end hotels zijn de servicekosten meestal in de rekening inbegrepen. Toch verwachten portiers of piccolo’s een fooi van 20-50 baht.

Prijzen zijn zelden niet onderhandelbaar. U kunt tot 50% afdingen en hoe meer u koopt, hoe makkelijker het is om te onderhandelen. Zorg er dus voor dat u laag genoeg inzet, op die manier kunt u veel geld besparen.

Wat bent u kwijt aan baht in Thailand

Om een idee te krijgen hoeveel dagelijkse eet- en drinkbenodigdheden ongeveer kosten, uitgedrukt in euro’s:

Goedkope maaltijd voor één – 1,30 euro

Maaltijd in een gemiddeld restaurant voor één – 7,75 euro

Flesje water – 0,30 euro

Cappuccino – 1,55 euro

Halve liter bier – 1,40 euro

Lokaal buskaartje – 0,50 euro

Reizen door Thailand

Per vliegtuig

Binnenlandse vluchten worden veel gebruikt om binnen Thailand te reizen, waarmee u voorkomt een hele dag onderweg te zijn met een bus of trein. De beste vliegtuigmaatschappijen zijn Thai Airways en Bangkok Airways, wanneer u er bijtijds bij bent dan zijn er al vluchten beschikbaar vanaf slechts 1000 baht.

Per bus en trein

Bussen en treinen zijn er genoeg in Thailand en zorgen voor een goedkope manier van vervoer, hoewel de afstanden wel erg groot zijn. Bussen en treinen zijn beschikbaar in vier klassen, van het meest eenvoudige en goedkoopste tot de luxe van airconditioning. Er zijn ook slaaptreinen beschikbaar ingericht op de langere afstanden, check daarvoor thairailticket.com voor meer informatie.

Per boot

Regelmatig varen er veerboten tussen de Thaise eilanden en het vasteland. Prijzen variëren, afhankelijk van de snelheid van de veerboot waar u mee reist. Bijvoorbeeld de reis van Chumphon naar Ko Tao kost ofwel 200 baht voor een reis van zes uur of 600 baht, maar dan bent u er wel binnen twee uur.

Binnen de steden

De meeste Thaise steden hebben een druk bezet busnetwerk waarmee u heel goedkoop door de stad kunt reizen. Nog een populaire manier van vervoer is per motor, die u zelf kunt huren voor ongeveer 200 baht per dag, maar u kunt ook achterop springen bij één van de vele motortaxi’s die in elke Thaise steden rondrijden. Uiteraard is ook de tuk-tuk een vervoersmiddel wat niet meer weg te denken is uit h

Bestel uw Thaise baht via GWK Travelex

Bestel uw Thaise baht via GWK Travelex

U kunt bij GWK Travelex eenvoudig Thaise baht bestellen voordat u naar Thailand vertrekt. Wanneer u deze bestelt, kunt u aangeven of u uw reisgeld in één van onze vestigingen komt afhalen of bij een vliegveld waar u vandaan vliegt. Het is verder ook mogelijk om de Thaise baht thuis af te laten leveren. Het is ook mogelijk om in Thailand zelf uw geldzaken te regelen. Travelex is in 2016 namelijk een samenwerkingsverband aangegaan met het Thaise bedrijf Aira Capital (AIRA). Hierdoor is Travelex aanwezig op een aantal grote luchthavens en in een aantal grote steden in Thailand.

Bestel hier uw Thaise baht